Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

FOTO Ne duce faima… dar nu-i de bine! Un moldovean de la CNOS a încălcat regulile JO Tokyo. S-ar fi cerut expulzarea

03 Aug. 2021, 16:37
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 16:37 // Sport //  Realitatea.md

Un oficial olimpic moldovean care activează ca ofițer de legătură COVID-19 la Tokyo 2020 a fost acuzat de „încălcări grave” ale regulilor pademiei în vigoare la Jocurile Olimpice (JO), după ce a făcut turism în capitala Japoniei. Cornel Josan, directorul de marketing al Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova (CNOS), a postat fotografii în afara Templului Sensō-ji cu localnici îmbrăcați în kimono tradițional, scrie presa internațională.

Fotografiile par să fi fost șterse din conturile sale de pe rețelele sociale, dar pe pagina sa de Facebook a rămas o imagine a lui Josan fără mască pe stadionul olimpic.

Conform regulilor, vizitarea obiectivelor turistice și alte activități turistice sunt interzise. Tuturor participanților olimpici li se interzice să se plimbe prin oraș și să viziteze zone turistice, magazine, restaurante, baruri sau săli de sport.

Oficialilor echipei li s-a mai spus să poarte întotdeauna măști, cu excepția cazului în care mănâncă, bea și dorm.

Organizatorii i-au avertizat pe cei care nu respectă reglementările care ar putea fi sancționate, inclusiv amenzi, descalificare sau eliminarea acreditării. Într-o sursă internațională, scrie că a fost condacat secretarul general al CNOS, Cristina Vasilianov, care a asigurat că vor fi luate măsurile necesare în raport cu persoana.

În același timp, Realitatea.md a încercat să ia legătura cu Cornel Josan prin intermediul mesageriei Facebook, însă până la ora publicării știrii nu am primit vreun răspuns.

Este de menționat că nu este singurul caz în care s-au încălcat regulile impuse pe timp de pandemie la Jocurile Olimpice.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală