Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

FOTO Niște oameni de știință au transformat rădăcini de fasole într-o baterie. Iată cum funcționează!

28 Nov. 2021, 20:47
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 20:47 // Sci-tech //  Realitatea.md

Oamenii de știință suedezi au prezentat rezultatele unui proiect extraordinar! Au dovedit că, dacă udăm fasolea cu o soluție specială, rădăcinile lor încep să conducă electricitatea și sunt capabile să acumuleze energie ca un supercondensator. Sistemul îmbunătățit funcționează de 100 de ori mai eficient decât versiunile anterioare și nu interferează cu dezvoltarea plantei.

Descoperirea, făcută de oamenii de știință de la Laboratorul de Electronică Organică al Universității Linkoping, care se află în orașul sub aceeași denumire din Suedia, se bazează pe cercetările anterioare ale Elena Stavrinidou.

În 2015, echipa sa a folosit polimeri PEDOT pentru a crea circuite electrice în țesutul conductor al trandafirilor, care au fost apoi transformat în tranzistori. În 2017, a folosit oligomerul ETE-S în locul polimerului, în urma căruia plantele au putut acumula energie electrică. Însă a fost în zadar, pentru că oamenii de știință au lucrat cu plante tăiate care mureau după câteva zile.

În cadrul noului studiu s-a decis ca totul să fie efectuat pe un mugur de fasole intact, al cărui întreg sistem radicular a început să conducă electricitatea după irigare cu o soluție care conține oligomeri ETE-S. Activitatea electrică a persistat mai mult de patru săptămâni, iar conductivitatea specifică în rădăcini a fost de 10 cm/s.

În acest timp, cercetătorii au adaptat boabele pentru a acționa ca un supercondensator, iar rădăcinile au servit drept electrozi cu care planta putea fi descărcată și reîncărcată. Sistemul ar putea stoca de până la 100 de ori mai multă energie decât dezvoltările anterioare ale oamenilor de știință.

În plus, electricitatea nu a avut niciun efect negativ asupra plantei – a dezvoltat un sistem de rădăcină mai complex. Și fasolea a continuat să crească, și să dea roade.

„Supercondensatorii bazați pe polimeri conductivi și celuloză sunt o alternativă ecologică pentru stocarea energiei, care este atât ieftină, cât și scalabilă”, a explicat Elena Stavrinidou.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 12:53 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

După ziua de muncă, șoferul unei autobasculante KAMAZ din oraşul Kazan a decis să se distreze prin a realiza câteva derapaje controlate pe un teritoriu de lângă portul fluvial, scrie autoblog.md

Pentru că a făcut-o în faţa unei camere video, iar imaginile au ajuns în spaţiul online, acolo unde au fost privite şi de poliţişti, bărbatul a fost rapid identificat şi amendat.

Potrivit plăcuțelor de înmatriculare care puteau fi citite, s-a stabilit că la volan fusese un tânăr de 27 de ani. Acesta a recunoscut că pe 14 ianuarie, a doua zi după ce a ieşit din tură, a decis să filmeze un videoclip.

Ca urmare, au fost întocmite procese verbale în temeiul mai multor articole din Codul Contravențional local pentru: conducere periculoasă, instalarea de obiecte pe parbriz care restricționează vizibilitatea și încălcarea regulilor de utilizare a semnalelor sonore.

Ulterior, după inspectarea autocamionului, în lista pedepselor s-au adăugat şi alte amenzi pentru lipsa apărătoarelor de noroi și a trusei medicale de prim ajutor, pentru dispozitive de iluminat exterior defecte, modificări neînregistrate sub forma unei scări instalate și o direcție defectuoasă.

Autobasculanta a fost adusă într-o parcare specială şi se pregătesc acte pentru anularea înmatriculării acesteia!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală