Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

FOTO Noul palat de milioane al lui Erdogan a stârnit un val de critici. Cei mai mulți turci sunt la limita sărăciei

08 Iul. 2021, 21:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
08 Iul. 2021, 21:46 // În Lume //  Cristina Vlah

Noua reședință de vară a președintelui turc, Recep Erdogan, care se întinde pe 85.000 de metri pătrați și a fost construită cu bani de la bugetul de stat, a stârnit un val de critici în contextul în care lira turcească s-a depreciat, iar mulți turci trăiesc la limita sărăciei, scrie observatornews.ro cu referire la Greek Reporter.

Palatul este format din cinci corpuri de clădire, fiind dotat cu piscină și o plajă care se întinde pe aproape 11.000 de metri pătrați. Reședința de vară a liderului turc a fost proiectată de Șefik Birkiye, iar construcția sa a durat trei ani. Costurile acestui proiect de lux se ridică la 73 de milioane de dolari sau 640 de milioane de lire turcești, fiind alocați și bani din bugetul de stat.

Această vilă de vacanță nu este nici pe departe cea mai valoroasă dintre proprietățile lui Erdogan. Locuința sa principală, proiectată tot de Birkiye, a costat 615 milioane de dolari.

Palatul a fost construit cu bani alocați și din bugetul de stat, pe parcursul a trei ani, între 2018 – 2021, însă acest proiect a stârnit un val de nemulțumiri în contextul în care lira turcească s-a depreciat, iar cei mai mulți turci trăiesc la limita sărăciei.

Ba mai mult, Curtea Constituțională a Turciei a constatat că proprietatea încalcă reglementările privind construcțiile pe malurile lacurilor, fiind necesare defrișări masive pentru a ridica palatul.

La începutul anului, Turcia s-a confruntat cu o inflație alimentară de 20% din cauza secetei, a creșterii prețurilor la petrol, da și a deciziilor guvernamentale. Liderul principalului partid de opoziție declarat atunci că „foamea, în Turcia, este o realitate”, potrivit Reuters.

La finalul lunii iunie, prima doamnă a Turciei le-a sugerat cetățenilor, într-o declarație de presă, să-și raționalizeze alimentele: „Haideți să ne oprim din a depozita alimente perisabile și să cumpărăm doar atât cât știm că vom consuma. În alte părți ale lumii, copiii au nevoie de o bucată de pâine și de un pahar cu apă, iar în alte zone se risipesc tone de alimente”.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate