Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Turcia s-a retras din Convenția privind combaterea violenței domestice. Amnesty: Milioane de femei vor fi în pericol!

01 Iul. 2021, 22:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
01 Iul. 2021, 22:58 // În Lume //  Cristina Vlah

Turcia s-a retras astăzi, 1 iulie, din Convenția de la Istanbul, care prevede prevenirea și combaterea violenței domestice, informează Realitatea.md. În acest sens, președintele turc, Recep Tayip Erdogan a semnat în luna martie un decret, care prevedea acest lucru.

Liderul de la Ankara a încercat să se justifice, spunând că retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul nu va însemna sfârșitul luptei împotriva violenței la adresa femeilor. Și a anunțat că va veni cu un plan de acțiuni în acest sens.

Între timp, organizațiile pentru protecția Drepturilor Omului, dar și Amnesty International au condamnat această decizie, ca fiind una periculoasă pentru milioane de femei din Turcia.

„Renunțând la această Convenție, Turcia transmite un mesaj nesăbuit și periculos pentru cei, care comit violență, că ei nu vor mai fi trași la răspundere”, susține secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard.

Într-un articol publicat de către Amnesty, se menționează că decizia lui Erdogan pune în pericol milioane de femei și fete, luând în considerare datele unui studiu, conform cărora anul trecut 300 de femei au murit, fiind victime ale violenței în familie.

Potrivit acestei Convenții de la Istanbul, țările semnatare s-au angajat să prevină violența, să ajute victimele și să asigure sancționarea agresorilor. În documente se vorbește despre: violența domestică, hărțuire, hărțuire sexuală și psihologică.

Aceasta a fost semnată de către 34 de țări. Dar mai sunt și țări, care urmează să ratifice acest act. Printre ele este și Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Rusia, Ucraina și Marea Britanie.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate