Oamenii de știință suedezi au prezentat rezultatele unui proiect extraordinar! Au dovedit că, dacă udăm fasolea cu o soluție specială, rădăcinile lor încep să conducă electricitatea și sunt capabile să acumuleze energie ca un supercondensator. Sistemul îmbunătățit funcționează de 100 de ori mai eficient decât versiunile anterioare și nu interferează cu dezvoltarea plantei.
Descoperirea, făcută de oamenii de știință de la Laboratorul de Electronică Organică al Universității Linkoping, care se află în orașul sub aceeași denumire din Suedia, se bazează pe cercetările anterioare ale Elena Stavrinidou.
În 2015, echipa sa a folosit polimeri PEDOT pentru a crea circuite electrice în țesutul conductor al trandafirilor, care au fost apoi transformat în tranzistori. În 2017, a folosit oligomerul ETE-S în locul polimerului, în urma căruia plantele au putut acumula energie electrică. Însă a fost în zadar, pentru că oamenii de știință au lucrat cu plante tăiate care mureau după câteva zile.
În cadrul noului studiu s-a decis ca totul să fie efectuat pe un mugur de fasole intact, al cărui întreg sistem radicular a început să conducă electricitatea după irigare cu o soluție care conține oligomeri ETE-S. Activitatea electrică a persistat mai mult de patru săptămâni, iar conductivitatea specifică în rădăcini a fost de 10 cm/s.
În acest timp, cercetătorii au adaptat boabele pentru a acționa ca un supercondensator, iar rădăcinile au servit drept electrozi cu care planta putea fi descărcată și reîncărcată. Sistemul ar putea stoca de până la 100 de ori mai multă energie decât dezvoltările anterioare ale oamenilor de știință.
În plus, electricitatea nu a avut niciun efect negativ asupra plantei – a dezvoltat un sistem de rădăcină mai complex. Și fasolea a continuat să crească, și să dea roade.
„Supercondensatorii bazați pe polimeri conductivi și celuloză sunt o alternativă ecologică pentru stocarea energiei, care este atât ieftină, cât și scalabilă”, a explicat Elena Stavrinidou.