Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

(FOTO) Piatra de temelie a unei noi Unități de Salvatori și Pompieri, pusă la Ștefan Vodă în pofida ninsorii puternice

12 Mart. 2021, 17:58
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
12 Mart. 2021, 17:58 // Societate //  Maxim Pulber

În orașul Ștefan Vodă a fost pusă prima piatră de temelie pentru construcția unei noi Unități de Salvatori și Pompieri. La eveniment a participat conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de general-maiorul Mihail Harabagiu, oficiali din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale. Construcția remizei va începe pe 22 martie 2021 și urmează să fie dată în exploatare în luna februarie 2023.

În cadrul evenimentului, șeful IGSU a menționat în discursul său despre colaborarea strânsă pe care o are instituția cu partenerii străini în crearea noilor proiecte și necesitatea edificării remizelor de pompieri și salvatori importante pentru siguranța cetățenilor, dar și valorificarea oportunităților de creare a condițiilor performante pentru angajații IGSU.

Mihail Harabagiu a mulțumit poporului american pentru contribuție și pentru susținerea proiectelor, care oferă siguranță cetățenilor Republicii Moldova. În cadrul evenimentului oficialii au vizitat viitorul șantier de construcții și au pus simbolic prima piatră de temelie unde în scurt timp vor demara lucrările.

Conform proiectului pe terenul cu suprafața de peste 0,4 ha va fi construită remiza în care vor fi 18 birouri administrative, trei boxe  spațioase pentru amplasarea tehnicii de intervenție, o sală de sport și un tren de mini fotbal, dar și o pistă pentru aterizarea elicopterelor SMURD.

Conform informației IGSU compania responsabilă de construcția edificiului este desemnată și urmează să înceapă lucrările.

Departamentul de Apărare SUA a investit în proiectul construcției Unității de la Ștefan Vodă 640 mii dolari americani. Peste 1 milion 150 mii lei urmează să fie investiți de Guvernul Republicii Moldova în anul 2022, iar Consiliul raionului Ștefan Vodă a contribuit cu suma de 1 milion 100 mii lei.

Remiza va asigura securitate pentru 65 mii oameni, locuitori din 26 localități a raionului Ștefan Vodă.

Foto: dse.md

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 21:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 21:43 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, susține că în prezent se discută și cu deputații socialiști în privința proiectului de modificare a Legii Supreme, informează Realitatea.md.

„La moment se discută si cu deputati din alte fractiuni parlamentare, mai ales ca este proiectul promovat de catre Guvernul anterior, sustinut de socialisti. Deci nu văd de ce nu l-ar vota”, a afirmat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Fiind întrebată ce le solicită la schimb cei din PSRM, Stamate spune că opoziția reprezentată de socialiști nu ar putea pretinde să ceară ceva la schimb, deoarece acesta este în fond proiectul lor.

Fostul președinte al Curții Constituționale, care a fost și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a menționat că din acest lucru va avea de câștigat și opoziția.

„Eu cred că opoziția trebuie să voteze. Ar fi perfect dacă ar fi un vot unanim, pentru că reforma Justiției ar însemna că e nevoie și de suportul celor din opoziție, pe termen lung. Dar opoziția ar putea să torpileze acest proces”, susține Alexandru Tănase.

Menționăm, că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi dintre deputați. Proiectul prevede că Legea Supremă va fi modificată în ceea ce privește imunitatea judecătorilor, adică această imunitate va fi scăzută. De asemenea, se va modifica criteriile de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, unde vor putea candida și persoane non-judecători, adică avocați, profesori universitari din domeniu, dar și va fi modificată componența CSM, în sensul că va fi exclus procurorul general și ministrul Justiției din componența acestui Consiliu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române