Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(FOTO) Poftiți la cireșe! Unde se află livada unui fermier care oferă GRATIS fructe moldovenilor

09 Iun. 2021, 15:25
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iun. 2021, 15:25 // Life //  Tatiana Rusnac

„Vii și mănânci cât poţi!” Este propunerea unui fermier din satul Telița, raionul Anenii Noi care a postat, ieri, un anunţ pe Facebook că oferă gratis cireşe.

Contactat de Realitatea.md, Andrei Moisei ne-a spus că nu are foarte mulți copaci, ci doar un hectar, însă din cauza vremii nefavorabile, calitatea fructelor a fost afectată.

„Invităm toți doritorii, să mănânce din copac, să culeagă și să ia cu ei acasă. Puteți veni vineri, sâmbătă, duminică. Avem însă o condiție, oamenii să nu rupă copacii, sunt tineri încă. Cireșile sunt crăpate”, a spus fermierul.

Andrei Moisei spune că de vină sunt precipitațiile abundente din această primăvară care a afectat roada în proporție de 100%.

„Anul trecut a fost primul an de roadă, am vândut cireșile pe rețelele de socializare, prin intermediul anunțurilor, anul acesta însă nu mai avem practic ce vinde. Ploaia ne-a stricat toate planurile. Dacă nu vor veni oameni să mănânce și culeagă, vom lăsa cireșele pe copaci, să le mănânce păsările, nu avem ce strânge”, a adăugat fermierul.

Cei care vor dori să culeagă și să ia acasă cireșe vor trebui să achite 20 lei per kilogram, însă prețul nu este bătut în cuie, spune Andrei Moisei.

Doritorii îl pot contacta pe Andrei Moisei la 079769147.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:03
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
03 Dec. 2021, 11:03 // Alegeri //  Petru Beregoi

La alegerile din 19 septembrie curent în Unitatea-Teritorial Administrativă din Găgăuzia au fost înregistrate mai multe provocări pe care autoritățile au trebuit să le depășească. O asemenea concluzie a fost pronunțată astăzi, în cadrul unei analize a modului de desfășurarea a scrutinului.

Prezentă la evenimentul de analiză și evaluarea a scrutinului, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că membrii Comisiei Electorale din regiune s-au descurcat, chiar dacă au întâmpinat o mulțime de impedimente de ordine electoral, social și chiar de cadre.

„Nu au fost înregistrate devieri grave, care ar fi putut schimba mersul rezultatelor alegerilor. Din orice campanie electorală se poate de identificat lucruri care urmează să fie îmbunătățite. În primul rând este vorba de campaniile de dezinformare. Libertatea de exprimare este tratată ca un element de distorsionare a mesajului. Avem exemplu cu privire la campania electorală. Alt fenomen a fost înregistrarea persoanelor în cursă în localitatea unde trăiesc. Acest fenomen trebuie studiat minuțios, de noi, de autorități, pentru a pune la dispoziție cetățenilor un proces electoral corect”, a spus bașcanul Găgăuziei.

Iana Covalenco, președinta Comisiei Electorale din Găgăuzia a menționat că s-a confruntat cu o mulțime de probleme în procesul de organizare desfășurare a alegerilor locale din regiune.

„Comisia Electorală a Găgăuziei s-a confruntat cu două probleme până la data alegerilor. Faptul că a fost instituită stare de urgență, iar alegerile au fost anulate. Inițial nu era clar cine trebuie să aprobe decizia de amânare a scrutinului. Nu era clar ce trebuie să facem – să contramandăm sau să anulăm alegerile. A trebuit să așteptăm 9 zile până am avut o claritate la acest subiect. Între timp candidații veneau la Comisie și cereau listele de circumscripție. Ulterior s-a constatat că data alegerilor nu se anulează ci se contramandează”, a spus Iana Covalenco.

Printre problemele enumerate de către președinta Comisiei Electorale a Găgăuziei se mai regăsesc și lipsa de finanțiști, programatori, lipsa de acces la Registrul alegătorilor al țării, lipsa unui spațiu mai mare pentru procesul de organizare și desfășurare a procesului electoral, lipsa unui statut juridic al Găgăuziei etc.

Printre concluziile pronunțate se numără și faptul că se atestă o scădere în timp a numărului cetățenilor care își exercită dreptul la vot în Găgăuzia.

Precizăm că, la alegerile din cadrul Adunării Populare din Găgăuzia, din data de 19 septembrie curent, în cadrul celor 35 de circumscripții electorale au fost înregistrați 132 candidați în cursa electorală. La scrutin au participat 47 163 de cetățeni în primul tur și peste 25 de mii în cel de-al doilea tur.

La mai bine de două luni de la data alegerilor, noii deputați locali din cadrul Adunării Populare nu au reușit să-și aleagă președintele instituției și organele funcționale. Până în prezent au fost cinci tentative de alegere a președintelui și organelor Adunării Populare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală