Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

FOTO PREMIERĂ în medicina din țara noastră! Ce intervenție au realizat chirurgii de la Spitalul „Timofei Moșneaga”

05 Sept. 2021, 16:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Sept. 2021, 16:39 // Societate //  Valentina Buză

Au luptat de două ori pentru viața acestui unui bolnav și într-un final au salvat-o. Chirurgii vasculari ai IMSP SCR „Timofei Moșneaga” au realizat o premieră națională în medicină. Aceștia au efectuat protezare extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă, unui bărbat de 71 de ani. Cu alte cuvinte, medicii au reușit să salveze atât piciorul bolnavului, cât și viața acestuia, recurgând la o metodă chirurgicală dificilă, ce presupune efectuarea intervenției într-o zonă greu accesibilă vizual și tehnic și cu un risc enorm în timpul operației.

Potrivit medicilor, bărbatul inițial a fost operat peste hotarele țării, fiind diagnosticat cu o patologie arterială periferică. Acolo, lui i-a fost instalat un bypass femuro-popliteu cu proteză sintetică. Revenind acasă, rănile postoperatorii s-au infectat și s-a dezvoltat o patologie asociată protezei sintetice, infecție paraprotetică.

„Bolnavul a fost reoperat de această dată la IMSP SCR „Timofei Moșneaga” , iar medicii au utilizat în loc de proteză, vena proprie a bolnavului, de la piciorul contralateral. După recoltarea probelor a lichidului din plăgile postoperatorii şi de pe suprafața protezei, s-a identificat agentul patogen cauzal ca fiind Staphylococcus aureus,  meticilino-rezistent, cu care este foarte dificil de luptat.  Această infecţie reprezintă un risc major pentru siguranța și viața bolnavului”.

Astfel, la două luni după prima intervenție pacientul la domiciliu suferă o hemoragie erozivă din regiunea infrainghinală. Pacientul se reinternează în mod urgent în secția Chirurgia Vasculară pentru tratament chirurgical repetat.

„Pentru a salva membrul inferior al pacientului și a minimaliza riscul de hemoragie repetată din plaga infectată infrainghinală a fost luată decizia de a efectua protezarea extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă. În Republica Moldova până la acest moment nu s-au efectuat astfel de operații, deși au existat pacienți eligibili pentru asta. Aceștia însă au fost abordați diferit, ținând cont de riscul major al operației”

„Orificiu obturator posedă o formațiune anatomică ”delicată” din punct de vedere anatomic şi chirurgical, care se numește  ”corona mortis”- zonă de conexiune a colateralelor vaselor bazinului mic, prin care la trecerea bypass-ului (șuntului), pot fi lezate, ceea ce se poate solda cu hemoragie greu controlabilă (pierdere mare de sânge) care poate pune în pericol viața pacientului. Plaga infrainghinală postoperator a fost tratată în mod deschis prin pansamente locale zilnice, cu cicatrizarea secundară” a declarat chirurgul vascular, Emelian Oțel.

De menționat că, pacientul a fost externat acasă și se simte bine.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală