Au uitat de lecții de fizică și chimie fără experimente sau de sală de sport fără vestiare și inventar sportiv. De aproape un an de zile, elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Alexandru Agapie”, din comuna Pepeni, Sîngerei au uitat ce înseamnă clase friguroase, acoperiș care curge sau lipsa blocurilor sanitare în incinta instituției.
Acest lucru a fost posibil datorită Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM) în cadrul căruia liceul din Pepeni a trecut printr-o transformare spectaculoasă. Acesta a fost reparat și dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate: de la mobilier modern și tehnică performantă până la materiale pentru lucrări practice și utilaje pentru educația tehnologică.
Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sîngerei este o școală de circumscripție unde își fac studiile 850 de copii, inclusiv din Răzălăi, Romanovca, Pepenii Noi, Bălășești, Sloveanca și Prepelița.
„În cadrul proiectului, au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului instituției, a nodurilor sanitare, au fost construite noi rețele de canalizare, a fost instalat sistemul de încălzire și chiar s-a construit o nouă cazangerie. A fost schimbată rețeaua de apeduct, ceea ce asigură calitatea apei, astfel încât poate fi folosită și la cantina școlară, dar și ca apă potabilă pentru elevi. De asemenea, a fost renovată fațada blocului central și a fost pavat teritoriul din fața instituției. În ceea ce privește calitatea învățământului, sperăm că va crește, atât elevii, cât și cadrele didactice sunt motivați, fiindcă acum dispunem de materiale didactice, de echipamente TIC, care sunt indispensabile, mai ales, în perioada pandemică”, directorul liceului, Liuba Rudei.
Profesorii sunt convinși că grație dotărilor își vor putea organiza orele mult mai interactiv și eficient. În prezent, din alte surse financiare, la liceu continuă lucrările de reabilitare a fațadei la celelalte blocuri și reparația pardoselei din sala sportivă, destinată elevilor de gimnaziu și liceu. Sala de sport pentru elevii claselor primare a fost modernizată în cadrul PRIM.
De menționat că aceasta este una dintre cele 23 de școli de circumscripție renovate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.