Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Roman Protasevici ar fi dat semne codate pe Twitter! „Când tovarășul-maior al KGB îi va lua mouse-ul?”

12 Iul. 2021, 12:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 12:02 // În Lume //  Realitatea.md

Contul de Twitter al lui Roman Protasevici, jurnalist de opoziție belarus, în vârstă de 26 de ani, reținut de regimul „Lukașenko”, care în prezent se află în arest la domiciliu, nu mai este disponibil. Acesta a reapărut pe rețeaua socială săptămâna trecută, cu un mesaj și a adunat în doar zece ore 3.000 de urmăritori. Însă azi @protas_by nu mai este pe Twitter, activitatea acestui cont fiind suspendată.

„Bună, prieteni. Acesta este noul meu cont de Twitter. Revin, încet-încet, la viaţa de pe internet. Îmi puteţi scrie în orice moment. Mă voi strădui să vă răspund cât de repede posibil”, a anunțat atunci pe cont Roman Protasevici.

Ce-i drept urmăritorii au fost cam surprinși de conținutul pe care-l publica. În loc să-l critice pe președintele Belarusiei, Alexandr Lukașenko, așa cum făcea înainte, scria postări în susținerea vaccinului Sputnik-V. La un moment dat, un internaut i-a sugerat să dea de înțeles, dacă la el nu este totul bine, punând două semne de punctuație identice.

Mai târziu, Roman Protasevici a scris câteva cuvinte și a adăugat două liniuțe.

Atunci autori de canaluri de Telegram au făcut capturi de ecran și se întrebau, „când tovarășul-maior al KGB îi va lua mouse-ul?”.

Acum, contul @protas_by a fost suspendat de Twitter. Unii internauți presupun că o cauză ar fi că nu se cunoaște exact, dacă anume Roman Protasevici scria pe el.

Amintim că jurnalistul a fost reținut, împreună cu iubita sa Sofia, pe aeroportul din Minsk la 23 mai curent, când autoritățile belaruse au deturnat zborul Ryanair cu cursa Atena-Vilnius. Roman Protasevici este acuzat că a organizat revolte, infracțiune pentru care ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Anrerior, a avut mai multe apariţii la televiziunea de stat din Belarus de la arestarea sa, dar și la o conferință de presă, în cadrul cărora a tot reiterat că regimul „Lukașenko” se comportă adecvat cu el și, mai ales, că este maltratat.

Ţările occidentale l-au condamnat pe Lukaşenko pentru aterizarea forţată a zborului Ryanair şi au intensificat sancţiunile economice împotriva Minskului. Multe ţări europene au impus restricţii privind spaţiul aerian companiei aeriene naţionale beloruse Belavia.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 18:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 18:11 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI. Demersul de solicitare a arestării preventive urmează să fie examinat pe 31 iulie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul de caz.

Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Astfel pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis”, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Alexandru Pînzari, mesaj prin intermediul familiei după reținere: Răspund de fiecare acțiune și doar de ce am făcut

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate