Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

FOTO S-a MĂRIT „familia”. De mâine, 58 de absolvenți vor activa în subdiziviunile de frontieră

16 Iul. 2021, 17:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iul. 2021, 17:15 // Societate //  Valentina Buză

Familia Poliției de Frontieră a devenit mai mare. Astfel, cei 58 de absolvenți, începând de mâine își vor desfășura activitatea în diverse subdiviziuni de frontieră. Ceremonia a avut loc pe platoul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei în prezența Secretarului de Stat Gheorghe Balan, generalului-maior Petru Corduneanu, colegilor, oaspeților și părinților.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului Republicii Moldova și introducerea drapelului instituției de învățământ. Ulterior, cea de-a 13-a promoție, formată din 22 de fete și 36 de băieți, au jurat credință Patriei și îndeplinirea obligațiunilor cu destoinicie și responsabilitate. Emoțiile au pus stăpânire pe atmosfera de sărbătoare atunci când fiecare tânăr a fost citat pentru a-și ridica diploma de absolvire.

Viitorii polițiști de frontieră au fost felicitați de generalul-maior Petru Corduneanu dorindu-le perseverență, atitudine și să demonstreze capacitate de organizare:

„Suntem mândri de voi și am toată încrederea că ceea ce ați studiat în cei doi ani vă va fi de mare ajutor în activitatea pe care o veți desfășura. Mult succes vouă! Felicitări și cadrelor didactice pentru pregătirea, implicarea și dăruirea în tot ceea ce au făcut pentru dumneavoastră”, a conchis șeful instituției de frontieră.

Urările de bine din partea Ministerului Afacerilor Interne au fost transmise de domnul Secretar de Stat Gheorghe Balan, care la rândul său a apreciat munca profesorilor și pregătirea tinerilor absolvenți.

Ceremonia s-a încheiat cu multe emoții, strângere de mână, felicitări din partea celor apropiați și desigur fotografii pentru o amintire de-o viață.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată