Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

FOTO, VIDEO Mitropolia Moldovei, în vizită la Poliția de Frontieră! A oferit și… distincții bisericești

02 Iul. 2021, 16:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Iul. 2021, 16:32 // Societate //  Valentina Buză

În contextul celor 29 de ani de la înființare, și în semn de recunoștință pentru activitatea deosebită la straja hotarelor țării, ÎPS Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove Vladimir, a decorat cu diplome și distincții bisericești angajați ai Poliției de Frontieră. Astfel, astăzi, 2 iulie, la reședința mitropolitană s-au prezentat cei 26 de polițiști de frontieră pentru a-și ridica mențiunile.

Prezentă la ceremonie, conducerea Poliției de Frontieră a adresat un mesaj de mulțumire fețelor bisericești care în permanență sunt  alături prin rugăciuni și binecuvântări.

„În mare măsură simțim susținerea dvs. și apreciem ori de câte ori vă rugați pentru sănătatea noastră când mergem în misiuni, dar și pentru bunăstarea și înțelegerea cu cei apropiați. Cu Doamne ajută” a conchis generalul-maior  Petru Corduneanu.

Totodată, cu distincții IGPF au fost decorați ÎPS Mitropolit Vladimir și Secretarul Mitropoliei Protoiereu mitrofor Vadim Cheibaș, însoțite de aprecieri și dorința pentru o cooperare excelentă și contribuție frumoasă  la consolidarea capacităților instituționale.

La rândul său, Mitropolitul Vladimir a felicitat efectivul Poliției de Frontieră cu ziua profesională și le-a dorit ca în permanență să îndeplinească cu sârguință și stăruință porunca lui Ștefan cel Mare și Sfânt: Să stați strajă la hotare/Să păziți acest pământ.

„Să aveți ani mulți și sănătoși, și în continuare să avem posibilitatea să ne întâlnim la ceremonii bucuroase pentru suflet și pentru noi toți”.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
05 Aug. 2021, 16:33 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Violență în familie, conflicte în stradă, accidente rutiere grave și moldoveni care sună la 112 pentru a afla a-și rezolva „întrebările” cu facturile la lumină. Sunt doar câteva din „urgențele” la care sunt solicitați să intervină medicii de pe ambulanțe, polițiștii sau pompierii, relatate în episodul 3 al reality show-ului documentar 24 FRONT LINE, din sezonul II.

În una din seri, medicii de pe ambulanță și polițiștii au fost chemați la un accident în Capitală. Un biciclist s-a izbit într-o mașină și susține că a trecut la culoarea verde a semaforului. La volanul mașinii, o șoferiță care nu l-a văzut și care spune că și ea a trecut la verde.

„Eu mergeam la verde, ea trebuia să se asigure și după să treacă”, spune biciclistul oamenilor legii.

În cele din urmă, victima a fost dusă la Spitalul de Urgență pentru îngirijiri medicale, iar toate circumstanțele impactului sunt stabilite de oamenii legii.

Nu i-a „mers” mai mult nici unui alt tânăr care a fost târât la propriu de picioare de un alt bărbat pe stradă. Poliția a fost martor al acestui conflict în stradă întâmplător. Doi tineri s-au luat la harță, iar motivele invocate de cei doi sunt de-a dreptul halucinante.

„Nu-i place vocea mea, spune unul. A spus că voi muri în curând, se scuză altul”

Conflictul a fost aplanat de oamenii legii, după câteva replici acide dintre tinerii petrecăreți.

„Eu știu asta, eu știu că nu sunt gay”, spune agresorul.

Tinerii au fost duși la inspectorat pentru clarificări.

O altă solicitare a îngrozit până și oamenii legii. O mașină a derapat de pe traseu și a ajuns în copacii de pe marginea drumului. Trei victime, însă una a decis să fugă de la fața locului. Oamenii legii îl caută disperat.

„Cum îl cheamă pe șofer? Idee nu am. Am făcut cunoștină azi, la o beție. El nu are permis”, spune un pasager.

Alt tânăr, alte declarații.

„Cum mâna la tine? Pot să mă duc și la bătaie!”, spune zâmbind acesta.

Poliția stabilește că mașina a trecut la culoarea roșie a semaforului, iar pentru a se eschiva de la răspundere, tinerii au decis să o ia la fuga.

O altă noapte, un alt scandal la beție. La Budești, un bărbat și-a agresat soția și copii, iar în schimb, acesta s-a împlut de sânge. Spune că a fost lovit de fiul său. Nu este pentru prima dată când polițiștii merg pe această adresă.

„Luați-l pe idiotul ăsta. Aproape că mi-a sugrumat copilul. Cât se poate așa de trăit?! De ce i-ați dat drumul, e un nebun”, spune femeia în lacrimi.

Poliția discută cu participanții la conflict și încearcă să-i calmeze. Femeia spune că vrea să scrie o plângere pe soțul său.

„Cum să mă duc mâine eu așa la lucru? O să mă aibă de un prost toți”, îi spune fiul tatălui său.

Bărbatul a fost dus la inspectorat pentru clarificări. Femei i-a fost sugerat să ceară ordonanță de protecție. Nu e clar cum a procedat aceasta.

VIDEO 24 FRONT LINE, episodul 2, sezonul II. Un minor beat… violență domestică și alcool: Mă duc să mă spânzur

Mai multe episoade 24 FRONT LINE
pe canalul de YouTube.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată