Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

FOTO Salvatori și pompieri, ridicați pe ALERTĂ. Intervin la lichidarea mai multor consecințe…

25 Iun. 2021, 16:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Iun. 2021, 16:19 // Societate //  Valentina Buză

Peste 200 de salvatori și pompieri din nordul țării au fost ridicați pe alertă. Motivul, participarea într-un exercițiu de teren organizat în apropiere de localitatea Șurii Noi, raionul Drochia. Potrivit informațiilor, în cadrul exercițiului participă efectivul Direcțiilor Situații Excepționale Bălți, Edineț și Soroca cu 63 unități de tehnică din dotare.

„Scopul aplicațiilor organizate de conducerea IGSU este de a verifica nivelul de pregătire a efectivului, dar și a tehnicii din dotare pentru lichidarea consecințelor situațiilor de urgență pe teritoriul țării, dar și punerea în aplicare practică a instrucțiunilor privind antrenarea forțelor și mijloacelor Inspectoratului la intervenții în situații excepționale”, se arată în comunicatul IGSU.

În context, exercițiul de teren a început cu ridicarea pe alertă la ora 05:30 a efectivului subdiviziunilor din nordul țării și detașarea acestora în localitatea Șurii Noi unde a fost desfășurată o tabără de câmp cu instituirea statului major. Efectivul antrenat a intervenit la lichidarea consecințelor mai multor situații excepționale.

„Echipele de salvatori au misiunea de a efectua lucrări de salvare din clădiri și de la înălțime cu acordarea primului ajutor sinistraților, extragerea persoanelor din fântâni, lichidarea incendiilor, evacuarea persoanelor blocate din subsoluri, efectuarea lucrărilor subacvatice, lucrări de descarcerare în urma accidentului rutier cu prezența substanțelor chimice”.

La fața locului pentru monitorizarea, coordonarea și evaluarea desfășurării exercițiului este prezentă conducerea IGSU prezentată de general – maior Mihail Harabagiu.

Potrivit responsabililor, astfel de exerciții sunt organizate pentru perfecționarea deprinderilor privind efectuarea lucrărilor de căutare-salvare și descarcerare pentru realizarea misiunilor de intervenție la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență și excepționale probabile pe teritoriul republicii, dar și perfecționarea capacităților de intervenție a efectivului IGSU.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid