Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

După scandalul de la liceul din Tiraspol, conducerea MECC a întreprins o vizită de lucru! Subiectul abordat?

25 Iun. 2021, 16:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Iun. 2021, 16:09 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a mers astăzi într-o vizită de lucru la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, acolo unde directorul instituției ar fost demis acum câteva zile prin telefon.

Despre asta anunță responsabilii MECC. Potrivit lor, Pogolșa a vizitat clădirea liceului și a avut discuții cu administrația instituției, cadrele didactice și personalul auxiliar.

„Cele mai importante subiecte abordate au vizat finalizarea anului de studii, încheierea sesiunii de studii 2020-2021, îmbunătățirea sanitației, asigurarea elevilor cu transport școlar și dotarea cu tehnică de calcul. În contextul celor expuse, ministrul Lilia Pogolșa a menționat că Ministerul va aloca surse financiare instituției de învățământ pentru reparația etajului I al clădirii, inclusiv pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă și sanitație. Totodată a fost abordată problema asigurării suplimentare a transportului școlar pentru elevii din satele raioanelor Slobozia și Grigoriopol către Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol”, anunță MECC într-un comunicat de presă.

De asemenea, MECC precizează că pentru asigurarea calității în procesul educațional, Ministerul va continua dotarea liceului cu tehnică de calcul.

Nu se precizează în comunicat însă nimic despre demiterea directorului, despre lansarea unui concurs pentru ocuparea funcției vacante și nici despre cine asigură, în prezent, interimatul funcției.

Între timp, MECC anunță în că că tot astăzi, Lilia Pogolșa a vizita și liceul „Alexandru cel Bun” din orașul Bender, unde s-a întâlnit cu directorul liceului. Acestea au discutat despre perspectivele dezvoltării instituției de învățământ.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid