Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„Ministerul are obligația de a respecta legislația”, reacția MECC la scandalul iscat în urma demiterii lui Ion Iovcev

24 Iun. 2021, 16:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Iun. 2021, 16:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

La două zile de la demisia directorului Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, fapt ce a scandalizat opinia publică, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării vin cu unele precizări în acest sens.

Potrivit MECC, Ion Iovcev s-a aflat în funcția de director interimar din 2015 și până în prezent, ci nu în funcția de director, iar acesta a condus până acum instituția, întrucât MECC a organizat nu a organizat un concurs în acest sens.

„Prin ordinul Ministerului Educației nr. 293-p din 08.12.2004 Iovcev Ion a fost numit în funcția de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol pe un termen de patru ani. Ulterior, prin ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului nr. 325p din 09.12.2008 a fost prelungit termenul contractului individual de muncă cu Iovcev Ion, director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, până la alegerea în modul stabilit (prin concurs) a directorului instituției nominalizate. Prin ordinul Ministerului Educației nr. 90-p din 23.03.2015 s-a constatat încetarea de drept a contractului individual de muncă al Iovcev Ion în temeiul art. 153 din Codul educației al Republicii Moldova nr. 152/2014. Concomitent, Iovcev Ion a fost desemnat în calitate de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, până la desfășurarea concursului și numirea în baza acestuia, a unui director în conformitate cu prevederile legale. În perioada 23.03.2015 – 22.06.2021 Iovcev Ion a exercitat funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. În această perioadă nu a fost organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, cu modificările ulterioare. Potrivit pct. 8 din Regulamentul menționat, durata interimatului nu poate depăși 6 luni”; anunță MECC, într-un comunicat de presă.

De asemena, responsabilii instituției precizează că potrivit regulamentului aprobat prin ordinul Ministerului Educației, se interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani.

„Persoanele (conducătorii) eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat. Cu toate acestea, raporturile de muncă cu Iovcev Ion au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Prin ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 847-p/2021 contractul individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director interimar, a încetat în temeiul art. 86 alin. (1) lit. y1 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003”, se mai arată în comunicat.

MECC susține că va organiza și desfășura concursul pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază activitatea prodigioasă și contribuția valoroasă a Ion Iovcev în funcția de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Ministerul reetirează angajamentul său privind asigurarea suportului constant pentru instituțiile din stânga Nistrului cu predare în limba română în baza standardelor educaționale de stat. Cu toate acestea, ministerul are și obligația de a respecta legislația în vigoare referitoare la limita de vârstă pentru deținerea funcției de conducător al unei instituții publice de învățământ”, susține MECC.

Amintim că directorul Liceului Român „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție printr-un ordin a ministrului interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, prin telefon. Acesta susține că a rămas surprins că MECC a decis să-l concedieze în prag de aniversare a 30 de ani de la fondarea instituției.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 11:40
 // Categoria: Opinii // Autor:  Gheorghe Erizanu
31 Iul. 2021, 11:40 // Opinii //  Gheorghe Erizanu

Vara mea locuiește într-un orășel din nordul Republicii Moldova. A terminat un colegiu pedagogic, dar nu a vrut să fie învățătoare nici când a intrat, nici când a terminat colegiul. Apoi a făcut un colegiu culinar. Dar s-a plictisit foarte repede de torturi și alte zăbave dulci. Unicul lucru pe care l-a îmbrățișat fără rezerve a fost și este dragostea față de Dumnezeu. Înțeleg. Atunci când nimic nu-ți place, într-un târg de provincie unde lumea a încremenit în secolul trecut, doar un lucru care nu poate fi pipăit, văzut sau auzit poate să te atragă. Mai ales că acest hobby e plin de călăuze.

Vorbim periodic la telefon.

Îmi spune că fiul său, Sașa, s-a angajat de o lună la o fabrică. Care produce huse pentru industria auto. Am felicitat-o. Sașa și-a căutat și el mult timp vocația. Ba a fost cizmar pentru o lună de zile, ba a lucrat într-o fabrică de mobilă din Polonia pentru o juma de an, ba a fost în construcții la Moscova pentru două luni de zile. Visul lui cel mare era să devină vameș la Criva. Știa că vameșii se angajează prin pile. A încercat în fel și chip. Dar pilele lui erau mici. Sau visul nu era atât de neclintit, încât a ajuns la fabrica de produs huse auto de la Briceni. Spre deosebire de maică-sa Dumnezeul lui Sașa nici măcar nu e vameș.

Vară-mea este îngrijorată de noul loc de lucru al lui Sașa. La intrarea la serviciu și la ieșire lucrătorii sunt obligați să-și scaneze degetele. „Tare mă tem că o să-i bage un cip în corp și bietul băiat va fi nevoit să umble toată viața cipat.” Încerc s-o liniștesc. „E o metodă de a duce evidența. Nu e nimic extraterestru.” Parcă se liniștește. Apoi: „Ce părere ai despre vaccin anti-covid? Te vei vaccina?” „Sigur mă voi vaccina, dacă va ajunge vaccinul pe la noi.” „Dar eu n-o să mă vaccinez! Categoric! Eu nu sunt cobai.” „Angela, vaccinul va ajunge la noi când deja toată lumea va fi vaccinată. Noi vom fi ultimii. Nici cobai nu putem fi. Eu am trecut printr-un covid foarte dur, am sechele care trebuie să le duc cu mine cel puțin un an de zile. Am prieteni care au murit de covid.”

Argumentele mele au lăsat-o rece. Îmi povestește că la începutul verii, bănuiește, că a avut și ea covid. De un an de zile s-a angajat dereticătoare în birourile Moldova-Gaz din orășel. Lucrează trei ore pe zi, după masă. Toți angajații de acolo au avut covid. N-a purtat mască niciodată. Nu poate respira cu ea. „Eu doar lucrez fizic. Cum să respir?” Lucrătorii din birouri au atenționat-o că folosește prea mult clor la spălatul podelelor. E prea înțepător mirosul. Ea zice că nu a simțit niciun miros. Așa a aflat că i-a dispărut mirosul. A avut niște frisoane. Dar a băut ceaiuri. A mers la lucru în continuare. A spălat podelele cu clorul pe care nu-l putea mirosi. Bănuiește că a avut covid. Dar asta doar ca să mă liniștească pe mine. Să fie solidară cu covidul meu. Vară-mea, am uitat să zic de la bun început, este un om bun. Dacă eu nu aș fi avut covid, atunci nici ea, cu siguranța, n-a avut covid. A avut doar o răceală simplă. A umblat la lucru, la magazine, la biserică, în transportul public.

O întreb dacă nu vrea să-și schimbe preotul. Și-mi dau seama că în acel orășel de provincie, unde unicele locuri de muncă sunt la primărie, la Moldova-Gaz, la vamă, la poliție, la grădiniță, la școală și la rețelele electrice, există doar o singură biserică. Cu un preot. Care la fiecare slujbă le spune enoriașilor că satana și Bill Gates cipează oamenii, au inventat covidul special ca să poată introduce prin vaccin cipuri. Ca toată lumea să fie urmărită.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate