Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Acte întocmite în prezent cu o dată anterioară! Chironda continuă să scoată schelete din dulapurile Primăriei

21 Iun. 2021, 10:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
21 Iun. 2021, 10:26 // Actualitate //  Petru Cosoi

Scandalul din preajma demolării Hotelului Național continuă. Astfel, viceprimarul Victor Chironda sesizează despre o nouă încălcare. Potrivit funcționarului, direcția arhitectură a înregistrat autorizația de demolare în baza de date cu o dată din urmă (04 iunie) deși marți, 15 iunie, vicedirectorul direcției confirma faptul că dosarul se afla pe masa arhitectului-şef al Chişinăului, Svetlana Dogotaru.

Prieteni, în pofida sesizărilor mele privind încălcările de procedură și depășirea atribuțiilor de serviciu din partea executorilor, constat că Autorizația de desființare a hotelului Național totuși a fost emisă. Exact așa, cu dată din urmă, a fost întocmit și actul prin care mi s-a constatat lipsa de la serviciu pe 31 mai. Se pare că asta e o practică normală la funcționarii din primărie, notează Chironda.

De asemenea, viceprimarul precizează că Ion Ceban „nu a luat nici o măsură pentru suspendarea procesului de autorizare a demolării până la clarificarea situației”.

În concluzie, Victor Chironda a menționat că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național. Totodată, va trimite un demers repetat către Centrul Național Anticorupție.

Realitatea.md amintește că viceprimarul Victor Chironda s-a pomenit într-un scandal de proporții după ce în lipsa motivată a acestuia de la locul de muncă, a fost autorizată demolarea Hotelului Național din Capitală.

De partea cealaltă, Chironda se opune demolării din considerentul că nu au foste efectuate studii pentru a măsura impactul care urmează să-l aibă construcția asupra  zonei.


Cronologia evenimentelor:

Marți, 15 iunie 2021, într-o conferință de presă, Chironda spune că a depistat mai multe nereguli în documentele aprobate de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare cu privire la demolarea Hotelului Național. De asemenea, viceprimarul a cerut o anchetă de serviciu pe numele Svetlanei Dogotaru./

Tot marți, pe fundalul scandalului care abia începe, Victor Chironda anunță despre crearea unui Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea Urbană pe lângă Viceprimarul de ramură. Din acest consiliu ar urma să facă parte experți în arhitectură și urbanism, drept, economie, artă și cultură, reprezentanți ai mediului academic și din societatea civilă – oameni cu notorietate și credibilitate. 

În urma conferinței de presă susținută de către Chironda, Ion Ceban și-a acuzat colegul că lipsește nemotivat de la locul de muncă. Însă, Victor Chironda precizează că a fost în concediu de boală, ulterior în concediu de odihnă despre care a anunțat toate structurile responsabile din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău.

Joi, 17 iunie, contradicțiile din interiorul Primăriei Municipiului Chișinău au trecut la un alt nivel, astfel că viceprimarul anunță despre faptul că a fost creată o comisie de anchetă care va investiga circumstanțele absenței de la lucru a lui Chironda, asta deși ultimul susține că a anunțat din timp despre concediul său.
Vineri, 18 iunie, Victor Chironda apre în fața presei alături de avocatul său. Funcționarul a menționat că întocmește cererile necesare pentru a se apăra în contextul anchetei de serviciu deschise pe numele său la Primăria Chișinău.

Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
27 Iul. 2021, 11:01 // Societate //  Petru Cosoi

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că victima accidentului de noaptea trecută din Ucraina este un moldovean în vârstă de 61 de ani. De asemenea, în stare gravă se află și soția acestuia, care este internată la reanimare. 

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autorități în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit informațiilor, alte trei victime ale accidentului sunt cetățeni ucraineni. Aceștia au fost internați în spitalul din localitatea Podolsk.

FOTO ACCIDENT GRAV în Odesa cu implicarea unui autobuz pe ruta Kiev-Chișinău! O persoană a DECEDAT, șase au fost rănite

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid