Ceea ce părea un conflict s-a transformat într-un adevărat război. Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a ieșit cu o conferință de presă vineri, 18 iunie, fiind însoțit de avocata sa Oxana Eșanu, împreună cu care întocmește cererile necesare pentru a se apăra în contextul anchetei de serviciu deschise pe numele său la Primăria Chișinău.
A prezentat informații despre data suspectă a actului de constatare, aici apărând un nume nou în acest scandal – Ina Babin – șefa Direcției resurse umane. A mai arătat un pachet de documente pe care anterior a refuzat să le semneze și de pe care a fost tăiată semănătura șefei Direcției arhitectură și urbanistică, Svetlana Dogotaru.
Victor Chironda se adresează Procuraturii Generale și face apel, în același timp, la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, și la conducerea Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Avocata Oxana Eșanu atrage atenția că, deși comisia care anchetează lipsa lui Victor Chironda de la serviciu a fost formată pe data de 17 iunie, clientul său a primit un act de constatare cu o dată din luna mai.
„Clientul meu a recepționat și o notă informativă de la doamna Ina Babin, care de altfel este șefa Direcției resurse umane, la care dumneaei a anexat un act de constatare a acestei comisii. Actul este datat cu data de 31 mai 2021. Deci, ei abia au fost constituiți, dar la 31 mai deja constataseră ceva. Sunt falsuri, fictivități. Mai mult, Ina Babin a recepționat de la clientul meu certificatul concediului medical care atesta că este vorba despre concediu anual de odihnă. Sunt și martori, și discuții telefonice. Doamna intenționat nu i-a comunicat că cererea nu a fost înregistrată. Când clientul meu a revenit la serviciu, dumnealui nu i s-a comunicat nici așa-zisul act din 31 mai, ci doar în momentul în care a insistat pe o întrevedere cu primarul. Am solicitat anchetă pe doamna Ina Babin și să fie trase la răspundere și cele trei persoane care s-au semnat pe actul de constatare, și care nu s-au prezentat în birou pentru a constata lipsa sau prezența”, a explicat aceasta.
Potrivit avocatei, are loc o ilegalitate gravă cu scopul de a-l hărțui pe clientul său să plece din funcție. Pe lângă Procuratură, a fost sesizat și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării.
„Demisia ca demisia, dar vreau să explic de ce se urmărește ea. Se întâmplă din cauza că, ultima jumătate de an, am început să simt o presiune tot mai mare pe partea de procedură de autorizare a actelor permisive. Mi se aduceau la semnat acte cu încălcări. practic fiecare al treilea dosar era întors înapoi la Direcția arhitectură și urbanism. Am sesizat nu o dată primarul despre situație. Am zis că se întâmplă lucruri incorecte și că nimeni nu are de gând să înceteze în a împinge acte cu încălcări la semnat. Măsuri nu au urmat. Au urmat reacții negative asupra mea. Am avut de-a lungul timpului foarte multe acte pe care le-am întors, după care veneau perfectate corect, însă cu semnătura doamne Dogotaru ruptă”, a declarat Victor Chironda.
Viceprimarul a mai declarat că, de fapt, Hotelul Național a fost un trăgaci al unui proces care avea loc de mai mult timp. Și a ieșit acum să vorbească public, pentru că, dacă anterior reușea să blochete anumite pachete de documente suspecte, când a ieșit în concediu, a fost semnată autorizația de demolare.
„Ei toți sunt politicieni și știu a manipula cu faptele. … Fac apel la Procuratura Generală, CNA, mă adresez către președinta Maia Sandu, prim-ministrul interimar, ministrul interimar al Economiei să se sesizeze și să mă ajute să stopăm această ilegalitate. Rog suportul societății civile ca să mă ajute în aceste demersuri. Am venit la Primăria chișinău pentru a schimba lucrurile, dar din păcate că sunt unicul care vrea acest lucru. Nu mă țin de fotoliu, nu m-am cerut, am fost invitat. Mi s-a promis că voi avea pârghii și am rămas cu una singură – să le semneze actele permisive”, a adăugat viceprimarul.