Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Șah-Mat Ministerului Educației! Ion Iovcev – invitat să lucreze la Parlamentul European

22 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 21:56 // Societate //  Cristina Vlah

După ce a fost demis astăzi din funcția de director al liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev se va regăsi într-o altă funcție. De această dată în calitate de consilier parlamentar în cadrul Parlamentului European, informează Realitatea.md.

Propunerea a parvenit din partea eurodeputatului Eugen Tomac, care a criticat dur decizia Ministerului de la Chișinău.  „Această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe!  Ion Iovcev, directorul singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol a fost destituit din funcție!

Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul „Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund”, a scris pe pagina sa de facebook Eugen Tomac.

Potrivit deputatului, decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română, „un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești”.

„Domnul Iovcev nu este singur! De săptămâna viitoare va fi consilierul meu la Parlamentul European. Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă.

Încercarea de a-i reduce la tăcere pe cei care dau dovadă de curaj și opun rezistență arată doar frica și instabilitatea autorităților autoproclamate de la Tiraspol”, a mai scris Tomac.

Decizia de astăzi a Ministerului Educației a fost criticată dur și de către Secretara de stat a Departamentului român pentru Relația cu R Moldova, Ana Guțu.

„Înțeleg – legea e lege și trebuie respectată. Dar, Ministerul Educației de la Chișinău s-a întrebat vreodată cum e să faci școală românească în zona separatistă? Cum e să reziști printre ostilități? Cum e să educi români printre căzăcime teroristă, finanțată copios de Rusia lui Putin?

Există și excepții! Un simbol al rezistenței românești prin educație în fața tancurilor rusești nu poate fi demis.  Doar dacă nu e mâna comunistoidă a birocraților rău intenționați.  Propun ca acești birocrați să treacă Nistrul și să-și asume procesul educațional în toate liceele românești din stânga separatistă a Nistrului”, scrie Ana Guțu.

Amintim, că directorul liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis printr-un apel telefonic, pe motiv că a atins vârsta pensionării.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 14:27 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru un bărbat în vârstă de 82 de ani. Acesta a fost strivit de un autocar când traversa strada neregulamentar, iar urmare a impactului a decedat pe loc. Potrivit informațiilor, accidentul rutier produs pe strada Muncești din Capitală.

„În jurul orei 13:05, în Dispeceratul Secției documentare accidente rutiere al DP mun. Chișinău, a fost înregistrată înștiințarea telefonică despre producerea unui accident rutier cu tamponare de pieton, pe strada Muncești”.

Imediat la fața locului s-au deplasat oamenii legii unde au stabilit că, un bărbat în vârstă de 45 de ani, aflat la volanul autocarului, a tamponat un pieton, bărbat în vârstă de 82 de ani, care traversa strada neregulamentar.

Pe caz a fost dispusă inițierea unui proces penal, iar organul de urmărire penală urmează să stabilească toate circumstanțelor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate