Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

FOTO Scurgeri de informații! Primele machete de iPhone 13

12 Iul. 2021, 21:47
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 21:47 // Sci-tech //  Realitatea.md

Având în vedere că mai sunt doar două luni până când Apple va dezvălui în mod oficial noile modele din seria iPhone 13 (sau 12S?), este normal să începem să vedem și primele machete ale telefoanelor. Chiar dacă la prima vedere, imaginile sugerează că aceste dispozitive vor păstra forma și dimensiunile dispozitivelor din 2020, la o privire mai atentă putem observa că sunt câteva diferențe importante, care vor da bătăi de cap unor producători de accesorii, întrucât anumite dimensiuni sunt diferite, deci vor fi necesare modele noi.

Toate dispozitivele iPhone 13 vor avea camere mai mari

Imaginile dezvăluie faptul că într-adevăr, noile telefoane vor păstra aceleași dimensiuni generale, adică diagonala ecranului și forma generală a corpului, însă vor fi mici diferențe în anumite puncte cheie. În primul rând, modulele de cameră for fi semnificativ mai mari pe toate cele patru modele noi. Atât modulul în sine, care găzduiește cei 2 sau 3 senzori foto, cât și lentilele, vor crește în dimensiuni. Astfel, husele de iPhone 12 nu vor putea fi instalate pe iPhone 13 fără să acopere anumite părți ale camerei. De altfel, pe modelele iPhone 13 și 13 Mini, camerele sunt acum dispuse pe diagonală în cadrul modulului, nu pe verticală, ca în anii precedenți.

Apoi, butoanele de pe laterale, precum cele de volum și butonul pentru modul silențios, au fost mutate puțin mai jos. Nu este clar de ce a fost necesară această schimbare, întrucât butoanele de pe iPhone au fost în aceeași poziție dintotdeauna, însă ar putea avea legătură cu schimbarea design-ului intern al telefoanelor. Se zvonește că noile modele vor folosi baterii de capacitate mai mare decât cele din seria iPhone 12.

Imagini cu noile dispozitive apar din mai multe surse, însă una dintre cele mai de încredere este Marques Brownlee, creatorul canalului de YouTube MKBHD. Se pare că unii producători de huse au început deja producția și le-au instalat pe modelele vechi pentru a demonstra diferențele de dimensiuni și design.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată