Curs valutar
 • EUR
  19.1101
  0.5358%
 • USD
  17.7636
  0.3507%
 • RUB
  0.1990
  0.201%
 • RON
  3.8398
  0.5287%
 • UAH
  0.4388
  0.3191%

FOTO Soluțiile digitale integrate în domeniul educației din Republica Moldova

18 Iun. 2023, 11:15
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
18 Iun. 2023, 11:15 // Sci-tech //  Elena Putregai

Tehnologia, inovațiile și soluțiile digital integrate în domeniul educației au fost tema principală a „Tekwill Expo Day”, care a marcat încheierea „Moldova Digital Summit”. Devenit o platformă pentru promovarea sectorului TIC în Moldova, a educației și a antreprenoriatului în domeniu, evenimentul a adus în prim-plan, succesele și rezultatele elevilor și profesorilor care studiază profesiile viitorului, în cele 333 de licee din întreaga țară. Mai mult, companiile IT și-au prezentat produsele și serviciile dezvoltate în sectoarele lor de activitate.

Standurile celor peste 30 proiecte educaționale marca Tekwill, companii private și profesioniști locali din domeniile EdTech, Fintech, AgTech, Govtech, dar și zona de expoziției și testare, au fost vizitate și de oficialii de rang înalt.

Oaspeții au putut asista la spectacole cu roboței și mașini electrice, au testat diferite tururi virtuale în AR/VR, au fost spectatorii unui show cu drone și ai unui workshop pentru pilotarea aparatelor de zbor și totodată, au văzut și rezultatele utilizării dronelor în domeniul agricol.  Nu au fost trecute cu vederea și proiectele finale elaborate de elevii care studiază disciplina Inteligența Artificială și anume, prototipul mașinii fără șofer, asistent vizual pentru persoanele cu afecțiuni oculare.

La standul dedicat Ucrainei și antreprenorialului ucrainean, oficialii au ascultat istoria profesioniștilor din domeniu și studiile de caz  relevante pentru industria tehnologică a țării.

Premii pentru elevii care studiază disciplinele viitorului în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”

Cea de-a doua ediția a „Tekwill Expo Day” a fost marcată de ceremonia de premiere a celor mai buni elevi și profesori, în cadrul concursului „Tekwill Junior Ambassadors” – cea mai mare competiție legată de tehnologie pentru treapta gimnazială și liceală. În acest an, concursul s-a bucurat de un interes mai mare, de aceea competiția a fost organizată și în regiunea de nord, centru și sud, și a adunat  pentru jurizare proiecte realizate de un număr record de peste 2500 de elevi, care studiază profesiile viitorului în cele 333 școli din întreaga țară.

Premiile și diplomele pentru cele 48 de echipe câștigătoare au fost înmânate de mai mulți oficiali prezenți la eveniment: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova; Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării; Anatol Topală, Ministrul Educației și Cercetării; Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova; Maha Damaj, Reprezentantă UNICEF în Republica of Moldova; Daniela Gasparikova, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova; Viorel Bostan, Rector, Universitatea Tehnică a Moldovei; Olga Tumuruc, Directoare Agenția de Guvernare Electronică; Veaceslav Cunev, Președintele ATIC; Victor Sagaidac, Chief Information Officer, Orange Moldova; Angela Dumitrașco, Project Manager, GIZ Moldova.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Mă bucur să vă pot felicita pentru aceste rezultate. A fost o competiție acerbă, dar sunt sigură că toți ați învățat lucruri și cu toții v-ați bucurat de lucrurile pe care le-ați făcut. Revoluția IT se întâmplă, acest tren a pornit și e de datoria noastră să fim în acest tren și nu să rămânem în urmă. Toată lumea vorbește de Inteligență Artificială – un lucru care poate să ne sperie, dar ne oferă niște oportunități extraordinare și totodată vine și cu niște riscuri, iar dacă nu le cunoaștem și nu le înțelegem s-ar putea să nu ne placă ce se va întâmpla. Există riscul ca inegalitățile să crească dramatic, dintre cei care vor înțelege și vor putea folosi Tehnologiile Informaționale și cei care vor rămâne în urma acestor schimbări. Îmi doresc ca noi toți să fim în acest tren, care merge spre progres, dar acest lucru depinde de voi, în mare parte, de cât de curioși veți fi, cât de disciplinați veți fi să învățați în fiecare zi, pe tot parcursul vieții, pentru că acest este viitorul.”

Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Toți sunteți bravo și minunați. Este important să recunoaștem meritele celor care au fost azi, mai buni ca noi, să le urăm succes lor și pentru faptul că au reușit, iar datorită lor reușim cu toții. Este bine să înțelegem că suntem cu toții în această competiție și că vom reuși cu toții dacă ne vom bucura de succesele celor de lângă noi.”

Anatol Topală, Ministrul Educației și Cercetării: „Mă bucur că proiectul „Tekwill în fiecare școală” s-a extins, la fel ca și numărul acestor participanți la concurs. Este o ocazia să aduc mulțumiri profesorilor care s-au implicat și au adus aceste noi profesii în școlile în care predau. Dacă perioada pandemiei a dictat o necesitate pentru digitalizarea educației, acum Inteligența Artificială va dicta o revoluție în educație. Iar acest lucru necesită și niște discuții la nivel internațional despre modul în care putem face față acestor provocări.”

Ana Chirița, directoare, proiecte strategice, ATIC: „Este a treia ediție de a competiției „Tekwill Junior Ambassadors”, care în acest an a adunat un număr record de 2500 de elevi care și-au înscris proiectele în concurs. Rezultatele ne-au arătat cât de importante sunt abilitățile practice și cultivarea acestora încă de pe băncile școlii, pentru că pe termen lung ne vom putea bucura de o nouă generație de studenți foarte bine pregătiți și educați să intre pe piața tehnologică. Ne dorim ca anul viitor să avem un număr și mai mare de proiecte înscrise la competiție, iar rata de interes, în continuă creștere de la an la an, ne demonstrează că obiectivele noastre sunt atinse.”

Astfel, elevii au primit diplome pentru proiectele realizate la categoriile „Programarea Algoritmilor în C/C++”,  „Proiectare și Dezvoltare Aplicațiilor Mobile”, “Proiectarea și Dezvoltarea Web”, „Design Grafic”, „Antreprenoriat”, „Inteligența Artificială”, „Video Storytelling” și „Inteligența Emoțională în Comunicare”.

Lista câștigătorilor competiției este dipsonibilă pe tekwill.online

„Tekwill Junior Ambassadors” face parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală”, implementat în 333 de școli din Moldova, cu 53000 de studenți care urmează cele opt cursurile oferite. Rata de interes pentru disciplinele suplimentare confirmă că peste 5-7 ani, o nouă o nouă generație de aproximativ 20.000 de studenți foarte bine pregătiți și educați să între pe piața tehnologică.

„Tekwill Expo Day” încheie „Moldova Digital Summit”, care  reprezintă  evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră.

Summitul este o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în industria digitală,  astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale. Evenimentul este organizat de ATIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei, Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali, precum GIZ Moldova, Agenția de Investiții, AmCham, Orange, Helvetas, UNDP și alții.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
13 Iun. 2024, 15:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iun. 2024, 15:41 // Politica //  Tatiana Rusnac

Joi, 13 iunie 2024, pe unele canale de Telegram a apărut informația precum că șefa statului va fi prezentă astăzi la concertul trupei britanice „Coldplay” de la București. Solicitați de redacția realitatea.md pentru un comentariu, reprezentanții instituției prezidențiale au negat acest fapt.

„Președinta Maia Sandu nu va merge la concertul trupei britanice „Coldplay” de la București”, se arată în mesajul expediat redacției noastre.

Precizăm că trupa britanică „Coldplay” susține două concerte, pe 12 și 13 iunie 2024, la București. Aproximativ 50.000 de oameni și-ar fi cumpărat bilete. Acestea variază între 400 și 1.200 de dolari, conform informațiilor online.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Într-un interviu acordat jurnalistului Iuri Dudi, președinta Maia Sandu a spus că trupa ei preferată este „Coldplay”.

Formația preferată a președintei Maia Sandu a ales o singură artistă din România să cânte în deschiderea concertelor

Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală