Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO Știai care este cel mai înalt copac din lume? Este și un model de Toyota cu așa denumire

22 Iun. 2021, 16:05
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
22 Iun. 2021, 16:05 // Life //  Realitatea.md

Sequoia este specia de cei mai înalți copaci de pe Pământ. Sunt situați în special la liziera pădurilor din munții Sierra Nevada din SUA. Pot atinge vârsta de 5000 de ani, o înălțime de peste 100 metri, un diametru al trunchiului de 13 metri și o greutate de 2400 tone. Mai mult, există un model de Toyota cu așa denumire și asemenea mașini pot fi zărite și pe drumurile din Republica Moldova, ce-i drept rar.

Numele „sequoia” este dat în cinstea conducătorului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învățându-și poporul să citească și să scrie.

Sequoioideae este o subfamilie de arbori conifer din familia Cupressaceae care are genurile Sequoia, Sequoiadendron și Metasequoia. Arborii sunt de trei tipuri: Californian Redwood cunoscut și sub numele de Redwood, folosit des ca și conifer ornamental; Giant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege; Dawn Redwood -Metasequoia glyptostroboides, cunoscut doar ca fosil până în 1941 când a fost descoperit în China.

Se înmulțește prin semințe, dar numai din semințele arborilor care trec de 30 de ani. Exemplarele tinere se pot înmulții prin lăstari.

Plantarea acestor arbori grandioși nu este dificilă, dar necesită extrem de mult timp creșterea lor, datorită dimensiunilor foarte mari pe care le pot atinge. Pentru o bună rată de germinare a semințelor este necesar să punem la înmuiat semințele timp de 3 zile în apă caldă la 30 grade. După cele trei zile se scot și se plantează în poturi sau tăvite alveolare cu pastile turba și stropite cu soluție fertilizantă până la răsărire.

Durata de germinare a semințelor durează între 30-45 zile. După răsărire planta are nevoie să stea în spatiu protejat până la lemnificare (primii 2-3 ani).

Sequoia sunt foarte rezistenți la temperaturi extreme și ard extrem de greu. Însă după incendiul terifiant din California în 2020, a fost găsit un asemenea copac mocnind.

Totodată, Toyota a dat denumirea acestui copac pentru un model de mașină. Sequoia este unul din cele mai populare SUV-uri.

Debutul mașinii a avut loc în 2000. Cu toate acestea, modelul a fost prezentat ca o mașină din 2001. Prețul a fost ceva mediu între astfel de SUV-uri celebre precum Land Cruiser și 4Runner. Atunci a fost nominalizată pentru premiul pentru camioanele din America de Nord a anului. Mașina este produsă în Priston, Indiana.

La începutul anului, circulația rutieră s-a abătut temporar de la normalitate într-o seară, pe strada Alecu Russo din Chişinău. Șoferii şi-au tras maşinile pe dreapta, după ce o Toyota Sequoia s-a răsturnat. Atunci, s-a stabilit cauza – pierderea controlului volanului.

Surse: atlas-geografic.net, descopera.ro, autoblog.md, carolchannings.net

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:51
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
23 Sept. 2021, 14:51 // Politica //  Petru Cosoi

Replici tăioase în Parlamentul Republicii Moldova. Deputatul socialist Petru Burduja și fracțiunea din care face parte a primit un val de replici dure după ce alesul poporului ar fi încercat să facă o glumă care nu a “fost înghițită” de către majoritatea parlamentară.

Mai exact, în timpul votării unui proiect tehnic care se referă la salariile funcționarilor publici care au fost transferați, deputatul Petru Burduja a acordat o întrebare mai mult retorică. Ironia socialistului a fost pusă la punct în scurt timp de către Dan Perciun, Igor Grosu și Lilian Carp.

Încercările dumneavoastră de a specula politic subiectul ăsta este atât de patetic și lipsit de inspirație, și banal, încât măcar nici nu mai este amuzant, ridicol, dar continuați în ideea asta. Eu cred că puteți mai mult din punct de vedere a calității umorului și din punct de vedere politic. Ele sunt atât de primitive, a declarat Dan Perciun în timp ce prezenta raportul comisiei asupra proiectului de lege.

În apărarea lui Perciun a sărit și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Ieftin, Doamne ferește. Pentru dvs. după Bahamas 10 mii sunt un fleac. Dvs la un obed (n.r. prânz) mâncați de 10 mii. Lăsați că era primitivă e bună pentru unii. Sunt mai aproape de natură, a menționat Igor Grosu.

Cel care a dat lovitura a fost Lilian Carp. Deputatul le-a adus aminte și de membrii PSRM care au fost prinși cu droguri, și de membrii aceluiași partid care au fost prinși la Romanești în tip ce creșteau plante interzise, dar și de unii membrii care au apelat la căsătorii fictive pentru anumite trenuri de pământ.

Socialistul, prins cu o valiză de droguri în apartament, eliberat din penitenciar. A fost trimis în arest la domiciliu

Eu am impresia că unii, ceea ce confiscat Poliția de la un membru de la garda tânără, narcotice, și alea de la Romanești, care neamuri de partid, ieri… le dă unora și le fumează. Băieți, schimbați buruianul, băieți. Lăsați prostiile și cumva, un proiect pur tehnic să fie votat ca să nu rămână funcționarii care au fost transferați să-și primească salariu. Cu adevărat, specialiștii în buruiana și terenuri să nu mai facă atacuri. Uitați-vă în jurul vostru cu terenuri fictive, cu droguri și Bahamas.

PSRM – „incubator pentru cultivatorii de cânepă”. Încă un membru socialist, prins de poliție cu business de droguri

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române