Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

FOTO Supranumit „Omul pământului”, un elvețian trăiește de câțiva ani într-o grotă săpată pe proprietatea sa

08 Nov. 2021, 07:40
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
08 Nov. 2021, 07:40 // Life //  Realitatea.md

În mijlocul discuțiilor privind reducerea poluării la nivel mondial, Martin Fuchs, 41 de ani, a luat măsuri de unul singur: de peste patru ani, bărbatul din cantonul elvețian Lucerna este un om modern al peșterilor. Locuiește într-o grotă săpată în pământ, căptușită cu argilă și iarbă, a folosit lemn de alun pentru susținere, are un cuptor din lut, obține energie cu un panou solar și se scaldă într-un lac din apropiere, scrie ziarul Blick.

Afară s-a răcit și va veni zăpada în curând, dar Martin spune că este pregătit pentru iarnă, chiar dacă trăiește într-un mod neconvențional.

El este la a doua grotă pe care a săpat-o, acum, din dorința de a-și îmbunătăți condițiile de trai. Recent, și-a făcut și o nouă iubită, reticentă la viața lui fără pic de poluare.

Peșteră modernă pentru noua iubită

„Îi este frică de păianjeni și erau mulți în vechea peșteră din pădure. Acesta este motivul pentru care am ridicat una mai modernă, updatată”, glumește Fuchs, supranumit „Omul pământului”.

„E puțin mai feudal aici decât în vechea peșteră”, spune el, râzând, în timp ce își prezintă noua locuință, de doar opt metri pătrați, în care, surprinzător, e cald și primitor.

Grota are ușă și podea de lemn.

Peșterile sunt ceva primordial în istoria umanității, sunt în genele tuturor ființelor vii. Așa te întorci la origini. Pentru mine e cel mai liniștitor. Din exterior, coliba de pământ aproape că nu se vede de iarbă și de urzici.

El vrea să păstreze secretul asupra locației exacte. Teoretic, își are reședința oficială într-un apartament comun dintr-o fermă de pe aceeași proprietate cu peștera lui.

Fuchs folosește doar bucătăria din apartament. Vara, preferă să meargă cu bicicleta până la lac și să se scalde acolo. În rest, se spală la lighean.

Legătura cu apartamentul în care mai stau cinci persoane este importantă: „Nu vreau să fiu singur, uneori vreau să am companie. Însă viața ideală e când mă retrag în casa mea de pământ”.

Pietriș, lut, iarbă, carton și lemn de alun

Fuchs și-a petrecut șapte luni construind noua sa casă de pământ. A chemat câțiva prieteni care l-au ajutat să sape la o adâncime de cinci metri. Apoi, a căptușit groapa cu pietriș și lut.

„Pereții” și „tavanul” sunt tije flexibile din lemne de alun. Cartonul asigură izolația și etanșează interiorul. O căptușeală din ierburi protejează împotriva umidității externe, spune el.

Casa de pământ este încălzită cu un cuptor de lut. „Dimineața, arunc câteva lemne și apoi, este plăcut și cald toată ziua. Argila asigură un climat interior plăcut”, explică Fuchs.

Pe partea de sud există o fereastră, care permite să pătrundă suficientă lumină naturală în interior.

Panou solar pentru energie

Un panou solar de lângă intrarea în peșteră lui Fuchs asigură alimentarea cu energie electrică. „Am chiar și WiFi și internet aici”, spune bărbatul.

Fuchs, care se ocupă de contabilitate, și-a găsit și un spațiu mic pentru birou. Și are loc de depozitare sub pat, pentru haine și alte ustensile.

În vechea lui peșteră, care se află la aproximativ o sută de metri mai încolo, în pădure, mai doarme ocazional. Iar când are vizitori, o pune dispoziție oaspeților.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală