Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

FOTO Te ia groaza! Cum arată orașul canadian care a ars complet, după ce temperatura a ajuns aproape de 50 de grade

05 Iul. 2021, 16:16
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 16:16 // Life //  Realitatea.md

Lytton, localitatea care a luat foc după ce temperatura a ajuns aproape de 50 de grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată vreodată în Canada, a ars aproape în totalitate. Fotografiile făcute din aer surprind scene apocaliptice în localitatea amplasată într-o zonă pitorească, cu păduri. Trei incendii de proporții au înconjurat localitatea, iar locuitorii au fost evacuați imediat. Oamenii au povestit că în câteva minute totul a fost distrus.

Lytton a ars aproape complet, toți oamenii au fost evacuați

Oamenii au fugit, mulți fără lucrurile lor, deoarece fumul și flacăra au cuprins localitatea în care locuiesc aproximativ 250 de persoane, situată la aproximativ 260 km nord-est de Vancouver.

În aproximativ 15 minute întregul oraș a fost cuprins de flăcări. Oamenii practic și-au luat animalele de companie, și-au luat cheile, s-au urcat în mașină și au fugit”, a declarat primarul Jan Polderman.

Jan Polderman a emis ordinul de evacuare miercuri seară, din cauza unui incendiu de vegetație.

Vântul care sufla cu rafale de până la 71 km pe oră a favorizat extinderea cu câte 20 de kilometri pe oră a focului spre nord, în localitate, au spus meteorologii.

Temperaturile din Lytton au urcat marți până la 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada. A fost a treia zi în care recordul de temperaturi a fost doborât.

Peste 130 de incendii de vegetație au izbucnit în Canada, din cauza caniculei

Peste 130 de incendii de vegetație – alimentate de fulgere – afectează vestul Canadei în urma unei val de căldură neobișnuit, relatează BBC.

Guvernul federal a anunțat că va trimite avioane militare pentru a asista serviciile de urgență din Columbia Britanică care luptă să controleze incendiile.

Vineri, British Columbia Wildfire Service a declarat că 136 de incendii erau active în toată provincia și că au fost înregistrate aproximativ 12.000 de fulgere în ziua precedentă.

Multe dintre acele fulgere au lovit în apropierea comunităților”, a declarat directorul operațiunilor Cliff Chapman.

Alte sute de locuitori au fost avertizați că ar putea fi nevoiți să-și părăsească casele. Ministrul Apărării al Canadei, Harjit Sajjan, a declarat că guvernul va oferi asistență, inclusiv elicoptere militare și personal pentru a ajuta la combaterea incendiilor și a ajunge la persoanele amenințate de flăcări.

Incendiile au forțat închiderea mai multor autostrăzi în ambele sensuri. Autoritățile medicale au anunțat că valul de căldură ar fi contribuit la 719 decese din ultima săptămână – un număr „de trei ori mai mare” decât media din aceeași perioadă a anului.

Temperaturi foarte ridicate și în America de Nord; 95 de morți în Oregon

În ultimele zile au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate în zone din America de Nord.

În nord-vestul SUA, temperaturile din Washington şi Oregon au crescut mult peste 38 grade Celsius. Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răspândi rapid focul.

Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii au sărbătorit Ziua Independenţei.

Valul de căldură a ucis cel puțin 95 de persoane doar în Oregon, a declarat duminică guvernatorul statului. Se crede că sute de oameni au murit de căldură în nord-vestul SUA și sud-vestul Canadei.

Duminică, valul de căldură s-a îndreptat spre est, fiind prognozate temperaturi de 38 de grade pentru Idaho și Montana.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 17:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Iul. 2022, 17:49 // Societate //  Valentina Buză

În perioada 27 iunie – 1 iulie 2022, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE a adunat peste 170 de participanți (cadre didactice, bibliotecari, formatori din organizațiile de tineret, etc.) la sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET”. Evenimentul menționat a fost desfășurat în cadrul proiectului „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.

Sesiunea de formare și-a propus crearea unei platforme de discuții dintre cei care au nevoie de ajutor și cei care dispun de resursele necesare să ajute în contextul prevenirii și combaterii fenomenului NEET în rândul tinerilor din Republica Moldova.

Această inițiativă a acoperit subiecte relevante în domeniul educării deprinderilor de viață la tineri bazate pe recomandările organizațiilor internaționale precum și cadrul legal: particularitățile de dezvoltare ale adolescentului, cunoașterea de sine, sănătatea mintală și combaterea stresului, beneficiile alimentației echilibrate și practicării zilnice a activității fizice, igiena și importanța ei pentru sănătate, prevenirea și controlul bolilor cu transmitere sexuală, maternitatea în siguranță, importanța familiei în viața tinerilor, aspecte juridice legate de violența domestică și neglijarea parentală, combaterea traficului de ființe umane, siguranța online, beneficiile practicării voluntariatului, ghidarea în carieră și aspecte juridice ce țin de angajarea în câmpul muncii.

Totodată, în cadrul sesiunii de formare au fost prezentate materialele instructiv-metodologice elaborate de către echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE, care vor ajuta la transformarea tinerilor din „indiferenți” în persoane interesate de problemele legate de propria viață și stare de sănătate, educație și angajare prin implementarea unei formule moderne de formare bazate pe abordarea experiențială (probleme de situație, studii de caz, jocuri intercative, etc.): „Ghidul tânărului NEET”, jocul de societate „EduCare pentru deprinderi de viață” și 10 materiale digitale educaționale. Formatul discuțiilor a permis realizarea unui dialog multisectorial și multidimensional, facilitând conexiunea reprezentanților instituțiilor de învățămînt, bibliotecilor, organizațiilor de tineret.

„Sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET” reprezintă un pas important pentru schimbări durabile de comportament în rândul tinerilor, în special din categoria NEET la nivel national. Evenimentul a dat rezultate atât în ceea ce privește numărul de beneficiari interesați în educarea deprinderilor de viață la tineri, cât și în calitatea informațiilor oferite de către specialiștii formatori din variate domenii de interes printre care: sănătate, psihologie, asistența socială, juridică, educație, etc. În acest spirit, participanții s-au angajat să dea curs unor formări interactive care vor contribui la dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în rândul tinerilor, în special din categoria NEET, în raport cu progresul socio-economic al țării. Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE aduce sincere mulțumiri Speakerilor formatori și tuturor participanților pentru implicare activă în prevenirea și combaterea fenomenului NEET în rândul tinerilor”, a declarat Olga Cernelev, coordonatoarea proiectului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Proiectul „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” este realizat de A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile, recomandările și concluziile exprimate aparțin CDEC și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului și/sau partenerilor. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui video este autorizată cu condiția indicării clare și exacte a sursei.

Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE a lansat canalul media „EduCare pentru deprinderi de viață”, unde sunt puse la dispoziția tinerilor, cadrelor didactice, formatorilor din organizațiile de tineret, reprezentanților bibliotecilor, etc. o serie de materiale video informativ-educative care tălmăcesc soluții practice și sfaturi utile legate de deprinderile de viață (cunoașterea de sine, sănătate, ghidarea în carieră și angajarea în câmpul muncii, etc.) în sprijinul tinerilor, în special din categoria NEET.

Scopul canalului media este să dezvolte o formulă modernă de educație, ușor diseminabilă care să contribuie la formarea unui simț al responsabilității individuale privind propria viață și stare de sănătate în rândul tinerilor, în special din categoria NEET.

La realizarea materialelor video au participat tineri dornici să contribuie la prevenirea și combaterea fenomenului NEET la nivel național, care s-au implicat activ în transpunerea importanței și a necesității de adoptare a deprinderilor de viață sănătoasă precum și comunicării mesajului principal al fiecărui subiect, punând accent pe integrarea în viața de zi cu zi a unor schimbări durabile de comportament.

Materialele video au fost realizate în limba română cu subtitrare în limba rusă și sunt accesibile pentru toți utilizatorii de Internet. Ele pot fi vizualizate AICI.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală