Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

VIDEO Cum a reflectat presa online până acum campania electorală și care sunt concurenții electorali favorizați

05 Iul. 2021, 16:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
05 Iul. 2021, 16:17 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Cele 10 publicații online monitorizate în perioada în perioada 21-30 iunie, au mediatizat evenimentele electorale preponderent prin intermediul știrilor. Concurenții electorali BECS și AUR au fost cel mai des plasați într-un context pozitiv care i-a favorizat, iar concurenții electorali PAS și BECS au fost cel mai des plasați într-un context negativ care i-a defavorizat. Acestea sunt câteva ditnre constatările în baza raportului nr. 3 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate 2021.

„Domeniul politic în context electoral a fost în continuare cel mai des exploatat, procesul electoral în ansamblu fiind abordat de peste trei ori mai rar de cele 10 publicații online. Și mai rar au putut fi găsite materiale despre relațiile externe, economie, corupție/crimă, poliție/securitate/armată, probleme sociale, legislație, sănătate, activitatea adminsitrației publice locale și centrale, mass-media sau problema transnistreană în context electoral”, este menționat în analiză. 

Actualitati.md s-a referit în materialele publicate în perioda de raport în special la domeniul politic, cu accent pronunțat pe activitatea politică/electorală a PSRM și BECS. Retorica îndreptată împotriva Președintei Maia Sandu, dar și a PAS a continuat, publicația făcând referire la declarații, acuzații, opinii unilaterale în raport cu evenimentele electorale și cu pretinsele planuri ale oponenților politici ai PSRM și BECS. A fost publicat un număr mare de știri cu acuzații, declarații, articole preluate împotriva PAS și a președintei Maiei Sandu, încercând să asocieze cei doi actori.

Portalul Agora.md a reflectat echidistant campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Nu au existat materiale cu notă tendențioasă sau de favorizare directă a unui concurent electoral. Este de remarcat faptul că redacția a renunțat, cu mici excepții, la practica de a publica în știri imagini video preluate de pe paginile de Facebook ale candidaților electorali. 

Publicația regională Gagauzinfo.md a reflectat puțin campania electorală pentru alegerile parlamentare generale, dar a abordat mai mult subiecte privind alegerile din Gagauzia, care vor avea loc în toamnă. Cele mai multe ştiri publicate în această perioadă au vizat deciziile CEC.

De asemenea, potrivit raportului, domeniul politic în context electoral a rămas în continuare cel mai des abordat de Kp.md, instituția remarcându-se prin promovarea clară a concurentului electoral BECS. Periodic, au fost publicate declarațiile deputaților PSRM cu diferite ocazii, iar Igor Dodon a fost prezent masiv în știri în context favorabil, fiind asociat cu politicianul care a adus vaccinul Sputnik V în Republica Moldova. De cealaltă parte, PAS și Președinta Maia Sandu au apărut în context defavorabil. Cea mai mare parte a concurenților a fost ignorată de Kp.md, dar în unele cazuri au apărut materiale favorizante care i-au prezentat în context pozitiv pe Ilan Șor, PDCM și PDM. 

Totodată, în aceeași perioada de referință, Newsmaker.md a continuat să studieze declarațiile candidaților de pe listele partidelor politice înscrise în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, depuse la CEC. Redacția a publicat articole în care a prezentat averile candidaților fruntași sau ale celor cu cele mai mari venituri. Conform informațiilor, instituția media a reflectat corect subiectele legate de alegeri, prezentând declarațiile politicienilor și reacțiile necesare. 

În materialele publicate în perioada 21-30 iunie 2021, Noi.md s-a referit în special la subiecte din domeniul politic și electoral. De menționat că, în această perioadă, numărul știrilor dedicate campaniei electorale s-a diminuat. De asemenea, a fost vizibilă și activitatea BECS, fiind publicate periodic declarații ale deputaților socialiști, în unele cazuri și ale liderilor Igor Dodon și Vladimir Voronin. Nu în ultimul rând, a fost publicată emisiunea de autor a comunistului Constantin Starâș care a criticat declarațiile din afară despre moldoveni. 

De asemenea, potrivit raportului de monitorizare, Realitatea.md a mediatizat subiectele politice și procesul electoral per ansamblu, referindu-se la cele mai importante evenimente electorale, oferind spațiu unui număr mare de concurenți electorali. La fel, anumite materiale s-au referit la activitatea Președintei Maia Sandu. În unele știri s-au admis comentarii părtinitoare la adresa unor concurenți, precum AUR, și s-a observat un comportament editorial defavorizant la adresa BECS. Multe din știrile electorale au fost însoțite de înregistrări video. 

Referitor la Sputnik.md, cele mai multe materiale au abordat procesul electoral și domeniul politic. Deși, textele, în general, au avut un caracter neutru, indirect și subtil, s-a remarcat o tonalitate favorizantă pentru liderii BECS – Vladimir Voronin și Igor Dodon, și ușor defavorizantă în adresa Maiei Sandu/PAS. De asemenea, pe de o parte, au fost acuzate instituțiile internaționale, occidentale de amestec în procesul electoral, iar pe de altă parte, evenimentele cu participarea observatorilor internaționali din partea CSI au fost reflectate neutru.

Timpul.md a continuat acuzațiile în adresa PAS, BECS, Congresul Civic. AUR a fost în continuare favorizată, prezentată ca cea mai bună formațiune de dreapta, singura care poate rezolva problemele RM, adesea fiind victimizată. Deseori titlurile au fost manipulatorii și acuzațiile enunțate în titlu nu s-au regăsit în textul știrii. Dreptul la replică a fost oferit extrem de rar persoanelor acuzate. 

În perioada de referință Unimedia.info a vizat șase domenii tematice, cel mai des fiind abordate subiectele politice în context electoral. Acțiunile electorale ale mai multor concurenți au fost reflectate în perioada vizată de monitorizare, în proporții diferite. Mai rar a fost mediatizat procesul electoral în ansamblu, economia, relațiile externe, activitatea administrației publice locale și centrale sau sănătatea în context electoral.

API a elaborat mai multe recomandări, care, împreună cu raportul vor fi expediate instituțiilor media vizate. Monitorizarea are loc în cadrul unui proiect implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanţat de National Endowment for Democracy (SUA).

Raportul integral privind Monitorizarea mass-media (presa online) în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, îl puteți găsi aici.

 

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 05:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
06 Aug. 2021, 05:35 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că unul din domeniile vizate în ceea ce privește reforma justiției ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei statului, în noua Lege urmează să fie incluse noi prevederi ce țin de evaluarea activității procurorului general. „Din câte știu, partidul PAS va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, demnitara a specificat că pentru o reformă veritabilă este nevoie de a aduce oameni noi și onești în funcțiile de judecători sau procurori.

„Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede…

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei, care comit abuzuri” a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm, că printre cele mai importante promisiuni făcute de către Maia Sandu în campania electorală pentru prezindențiale, dar și de către cei de la PAS, în campania electorală pentru parlamentare a fost Reforma justiției. Aceasta este una din cele mai anevoioase reforme, care tărăgănează de ani de zile, fapt pentru care țara noastră a fost lipsită de multe ori de fonduri europene, dar și a fost apostrofată de către autoritățile internaționale.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată