Curs valutar
 • EUR
  19.2837
  0.0513%
 • USD
  17.7273
  -0.0953%
 • RUB
  0.2005
  0.0998%
 • RON
  3.8758
  0.0593%
 • UAH
  0.4387
  -0.3419%

VIDEO Cum a reflectat presa online până acum campania electorală și care sunt concurenții electorali favorizați

05 Iul. 2021, 16:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 16:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Cele 10 publicații online monitorizate în perioada în perioada 21-30 iunie, au mediatizat evenimentele electorale preponderent prin intermediul știrilor. Concurenții electorali BECS și AUR au fost cel mai des plasați într-un context pozitiv care i-a favorizat, iar concurenții electorali PAS și BECS au fost cel mai des plasați într-un context negativ care i-a defavorizat. Acestea sunt câteva ditnre constatările în baza raportului nr. 3 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate 2021.

„Domeniul politic în context electoral a fost în continuare cel mai des exploatat, procesul electoral în ansamblu fiind abordat de peste trei ori mai rar de cele 10 publicații online. Și mai rar au putut fi găsite materiale despre relațiile externe, economie, corupție/crimă, poliție/securitate/armată, probleme sociale, legislație, sănătate, activitatea adminsitrației publice locale și centrale, mass-media sau problema transnistreană în context electoral”, este menționat în analiză. 

Actualitati.md s-a referit în materialele publicate în perioda de raport în special la domeniul politic, cu accent pronunțat pe activitatea politică/electorală a PSRM și BECS. Retorica îndreptată împotriva Președintei Maia Sandu, dar și a PAS a continuat, publicația făcând referire la declarații, acuzații, opinii unilaterale în raport cu evenimentele electorale și cu pretinsele planuri ale oponenților politici ai PSRM și BECS. A fost publicat un număr mare de știri cu acuzații, declarații, articole preluate împotriva PAS și a președintei Maiei Sandu, încercând să asocieze cei doi actori.

Portalul Agora.md a reflectat echidistant campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Nu au existat materiale cu notă tendențioasă sau de favorizare directă a unui concurent electoral. Este de remarcat faptul că redacția a renunțat, cu mici excepții, la practica de a publica în știri imagini video preluate de pe paginile de Facebook ale candidaților electorali. 

Publicația regională Gagauzinfo.md a reflectat puțin campania electorală pentru alegerile parlamentare generale, dar a abordat mai mult subiecte privind alegerile din Gagauzia, care vor avea loc în toamnă. Cele mai multe ştiri publicate în această perioadă au vizat deciziile CEC.

De asemenea, potrivit raportului, domeniul politic în context electoral a rămas în continuare cel mai des abordat de Kp.md, instituția remarcându-se prin promovarea clară a concurentului electoral BECS. Periodic, au fost publicate declarațiile deputaților PSRM cu diferite ocazii, iar Igor Dodon a fost prezent masiv în știri în context favorabil, fiind asociat cu politicianul care a adus vaccinul Sputnik V în Republica Moldova. De cealaltă parte, PAS și Președinta Maia Sandu au apărut în context defavorabil. Cea mai mare parte a concurenților a fost ignorată de Kp.md, dar în unele cazuri au apărut materiale favorizante care i-au prezentat în context pozitiv pe Ilan Șor, PDCM și PDM. 

Totodată, în aceeași perioada de referință, Newsmaker.md a continuat să studieze declarațiile candidaților de pe listele partidelor politice înscrise în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, depuse la CEC. Redacția a publicat articole în care a prezentat averile candidaților fruntași sau ale celor cu cele mai mari venituri. Conform informațiilor, instituția media a reflectat corect subiectele legate de alegeri, prezentând declarațiile politicienilor și reacțiile necesare. 

În materialele publicate în perioada 21-30 iunie 2021, Noi.md s-a referit în special la subiecte din domeniul politic și electoral. De menționat că, în această perioadă, numărul știrilor dedicate campaniei electorale s-a diminuat. De asemenea, a fost vizibilă și activitatea BECS, fiind publicate periodic declarații ale deputaților socialiști, în unele cazuri și ale liderilor Igor Dodon și Vladimir Voronin. Nu în ultimul rând, a fost publicată emisiunea de autor a comunistului Constantin Starâș care a criticat declarațiile din afară despre moldoveni. 

De asemenea, potrivit raportului de monitorizare, Realitatea.md a mediatizat subiectele politice și procesul electoral per ansamblu, referindu-se la cele mai importante evenimente electorale, oferind spațiu unui număr mare de concurenți electorali. La fel, anumite materiale s-au referit la activitatea Președintei Maia Sandu. În unele știri s-au admis comentarii părtinitoare la adresa unor concurenți, precum AUR, și s-a observat un comportament editorial defavorizant la adresa BECS. Multe din știrile electorale au fost însoțite de înregistrări video. 

Referitor la Sputnik.md, cele mai multe materiale au abordat procesul electoral și domeniul politic. Deși, textele, în general, au avut un caracter neutru, indirect și subtil, s-a remarcat o tonalitate favorizantă pentru liderii BECS – Vladimir Voronin și Igor Dodon, și ușor defavorizantă în adresa Maiei Sandu/PAS. De asemenea, pe de o parte, au fost acuzate instituțiile internaționale, occidentale de amestec în procesul electoral, iar pe de altă parte, evenimentele cu participarea observatorilor internaționali din partea CSI au fost reflectate neutru.

Timpul.md a continuat acuzațiile în adresa PAS, BECS, Congresul Civic. AUR a fost în continuare favorizată, prezentată ca cea mai bună formațiune de dreapta, singura care poate rezolva problemele RM, adesea fiind victimizată. Deseori titlurile au fost manipulatorii și acuzațiile enunțate în titlu nu s-au regăsit în textul știrii. Dreptul la replică a fost oferit extrem de rar persoanelor acuzate. 

În perioada de referință Unimedia.info a vizat șase domenii tematice, cel mai des fiind abordate subiectele politice în context electoral. Acțiunile electorale ale mai multor concurenți au fost reflectate în perioada vizată de monitorizare, în proporții diferite. Mai rar a fost mediatizat procesul electoral în ansamblu, economia, relațiile externe, activitatea administrației publice locale și centrale sau sănătatea în context electoral.

API a elaborat mai multe recomandări, care, împreună cu raportul vor fi expediate instituțiilor media vizate. Monitorizarea are loc în cadrul unui proiect implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanţat de National Endowment for Democracy (SUA).

Raportul integral privind Monitorizarea mass-media (presa online) în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, îl puteți găsi aici.

 

Realitatea Live

VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
29 Mai 2024, 21:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
29 Mai 2024, 21:11 // Actualitate //  Ursu Ana

Compania din domeniul automotive, Fujikura se retrage din Republica Moldova. Declarația a fost făcută șefa Agenției de Investiții, Nataliei Beajan, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Rlive TV.

„Nu e vorba de o relocare. Compania pleacă din lipsa alocării contractelor. Deja când se vor retrage e doar o chestiune de timp”, a punctat Bejan.

Potrivit Nataliei Bejan, problemele au început de acum doi ani, de la începerea războiului din Ucraina. „De atunci numărul angajaților, de la subsidiara companiei de la Comrat, s-a redus l000 la 200. A fost primul semnal”.

„Fujikura din Republica Moldova avea contracte cu anumite companii producătoare de mașini. Or, după începerea războiului nu au mai fost încheiate noi înțelegeri”, a declarat șefa Agenției de Investiții.

Șefa Agenției de Investiții a negat că e vorba de anumite presiuni în adresa investitorului pentru a pleca din Republica Moldova.

Fujikura Automotive MLD este companie Japoneză în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen din Germania. Fujikura Automotive este Lider Mondial în domeniul Automotive. Fondată în 1885, sediul principal este amplasat în Tokyo, Japonia. Din iunie 2016, compania activează în Republica Moldova și este specializată în asamblarea cablajelor auto pentru grupul Volkswagen.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală