Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0.3903%
 • USD
  17.6969
  0.321%
 • RUB
  0.1959
  0.4594%
 • RON
  3.8575
  0.3837%
 • UAH
  0.4432
  -0.0226%

FOTO UE a oferit granturi în valoare totală de 450 de mii de euro pentru companii și start-up-uti din Ungheni

15 Dec. 2021, 15:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
15 Dec. 2021, 15:39 // Societate //  Realitatea.md

Companii existente, start-up-uri și inițiative comunitare din regiunea Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de peste 450 de mii de euro.

15 antreprenori din regiunea Ungheni au primit granturi în valoare de la 15 mii până la 30 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20 de mii de euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de 1620 euro fiecare pentru trei asociații obștești din regiunea Ungheni.

Ne bucurăm să vedem că sprijinul acordat de Uniunea Europeană în cadrul programului Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, aduce beneficii economiei locale și societății. Beneficiarii de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii acoperă activități în mai multe sectoare: agricultură, producere și servicii publice. Această gamă diversă confirmă potențialul care există și oportunitățile concrete oferite de asistența UE pentru dezvoltarea unei economii locale mai puternice, mai ecologice și mai durabile. În plus, sprijinul pentru grupurile vulnerabile ale populației reprezintă un element important pentru organizațiile societății civile care beneficiază de aceste granturi. Lucrul împreună pentru a promova dezvoltarea locală durabilă, verde și inteligentă se numără printre prioritățile cheie pentru cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, a menționat reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Ion Guzun.

Zece companii existente și cinci start-up-uri din regiunea Ungheni vor beneficia de asistență financiară din partea UE pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunii pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite, pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunii-cheie.

Suntem bucuroși să susținem și să motivăm spiritul antreprenorial al bărbaților muncitori și femeilor muncitoare din Ungheni care sunt dispuși să-și investească resursele și eforturile în demararea sau dezvoltarea afacerii lor, aici, în Republica Moldova. La fel, spiritul civic al ONG-urilor locale din Ungheni este lăudabil, pentru dăruirea lor în abordarea provocărilor și facilitarea accesului la serviciile publice pentru cei excluși”, a menționat Zinaida Adam, coordonatoare program, PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. În total, afacerile susținute vor crea peste 85 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Ungheni.

„Sunt sigur că susținerea antreprenorilor de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă un element esențial în dezvoltarea economică a regiunii Ungheni, iar resursele oferite beneficiarilor le deschide noi orizonturi în lumea businessului. Ne bucurăm pentru cei 15 antreprenori și le dorim perseverență,  creativitate, gândire pozitivă și pasiune în lansarea noilor afaceri sau consolidarea afacerilor existente. Totodată, ONG-urile câștigătoare vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor sociale oferite cetățenilor„, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Corina Țaranu este o antreprenoare din Ungheni, care din 2008 deține o companie care prestează servicii de cusut pe bază de contracte. Majoritatea produselor realizate de compania Corinei Țaranu  sunt exportate  în România, Marea Britanie, Germania și Italia. Grantul în valoare de 29 994 euro obținut, dar și contribuția proprie vor fi investite  în achiziționarea de mașini și utilaje destinate producerii colecțiilor de îmbrăcăminte pentru copii, precum și a scutecelor reutilizabile lavabile.

Sunt nespus de fericită că vom beneficia de un suport financiar atât de consistent. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie ne deschide perspective majore strategice care ne vor face competitivi atât pe piața națională, cât și internațională. Acest sprijin ne face să fim creativi, actuali, organizați și liberi pentru a implementa cele mai îndrăznețe planuri„, spune Corina Țaranu, directoarea SRL Karina-Texstyle.

Inițiativele civice susținute de UE vor ajuta comunitățile din regiunea Ungheni să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă.

  Viorica Său reprezintă asociația obștească „Alternative Sociale” din mun. Ungheni, care în acest an a obținut un grant în valoare de 19 951 euro. Grație acestei contribuții, va fi îmbunătățită calitatea vieții persoanelor în etate și cu dizabilități din raionul Ungheni, prin facilitarea accesului la serviciile publice  primare și de specialitate.

„Serviciile publice sunt garantul bunăstării unei societății. Acest proiect va oferi acces la servicii publice pentru persoanele vulnerabile„, a notat Viorica Său, manageră de proiect, AO „Alternative Sociale”.

Câștigătorii celui de-al doilea apel de granturi lansat în luna mai 2021 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost selectați în cadrul unui concurs la care s-au înscris 106 antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de aproximativ 1,7 mln. euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 mii euro.

Realitatea Live

Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
23 Mai 2024, 22:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
23 Mai 2024, 22:36 // Actualitate //  Ursu Ana

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că apreciază comportamentul, fostei membre a comisiei vetting și pre-vetting Tatianei Răducanu. Precizările au fost făcute la o emisiune de la PRO TV.

„Trebuie să apreciem că doamna Tatiana Răducanu imediat ce a apărut informația și-a depus cererea de demisie şi a venit și cu o poziție clară ce ține de faptul că nu recunoaște cele imputate şi de fapt a explicat și de ce a venit atat de rapid cu decizia de demisie, pentru a nu periclita procesul de vetting şi membrii comisiei”, a punctat ministra Justiției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Nu este cazul să ne facem niște concluzii pripite, fiindcă aşa cum a comunicat şi Procuratura Anticorupție atunci când a confirmat acea veridicitate, după cum înțelegem este abia un proces penal în care procuratura trebuie să investigheze. Este foarte important ca aceste suspiciuni să fie bazate pe probe veridice, pe informații corecte şi probe care să fie administrate conform legii… Trebuie să înţelegem, că procedurile urmează să se desfăşoare, iar până la probele sau constatările finale, toți au dreptul să beneficieze de prezumţia nevinovăție”, a declarat Veronica Mihailov Moraru.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală