Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

FOTO Un partid din Moldova anunță inițierea parteneriatului politic cu partidul lui Vladimir Zelenski

05 Iun. 2023, 14:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Iun. 2023, 14:11 // Politica //  Realitatea.md

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și un grup de deputați din Rada Supremă a Ucrainei, reprezentând partidul de guvernământ din Ucraina, „Sluga Naroda” au anunțat despre inițierea unui parteneriat politic.

Ambele partide fac parte din grupul liberalilor europeni ALDE, iar vizita la Chișinău a deputaților ucraineni are loc la o săptămână după Congresul de la Stockholm, care a confirmat aderarea cu drepturi depline a CUB și consolidarea poziției sale în cadrul celui de-al treilea grup politic în Uniunea Europeană.

„Noi susținem efortul eroic al poporului ucrainean în lupta contra agresiunii militare rusești și recuperarea deplină a controlului suveran al Ucrainei asupra teritoriilor uzurpate de statul agresor, restabilirea suveranității, integrității și independenței Ucrainei, în spiritul dreptului internațional. Condamnăm crimele de război și distrugerile masive contra Ucrainei. Susținem necesitatea unei cooperări mult mai intense între Ucraina și Republica Moldova în vederea combaterii terorismului, în toate formele și manifestările sale, restabilirii păcii, reglementării zonelor de conflict mocnit”, a declarat Igor Munteanu.

La rândul său, Vadim Halaichuk, Secretarul General al Partidului „Sluga Naroda”, Vicepreședinte al Comisiei pentru Integrare Europeană din Rada Supremă a Ucrainei, a apreciat mult inițierea unui dialog consistent cu partidul CUB, iar prima vizită pe care o întreprind deputații ucraineni are drept scop stabilirea unui parteneriat corect în beneficiul interesului național al Ucrainei și Republicii Moldova.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a anunțat despre negocierea unui Acord de cooperare între CUB și Sluga Naroda, urmând ca documentul să fie aprobat la următoarele ședințe ale Biroului politic al celor două formațiuni politice, întemeiat pe susținerea valorilor democratice, a legăturilor politice, istorice, economice și culturale comune, precum și susținerea reciprocă a aderării depline și efective a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Pentru că facem parte simultan din cea mai largă familie europeană, ALDE, CUB și Sluga Naroda își exprimă interesul de a dezvolta un parteneriat activ și eficient de cooperare politică, care să fie util interesului național al Ucrainei și Republicii Moldova, care să sporească dialogul reciproc, să întărească cooperarea și înțelegerea comună, să oferim sprijin în formate multilaterale în care există interes”.

La rândul său, Fedir Venislavski, Șeful Subcomitetului pentru Apărare și Securitatea de Stat din Rada Superioară a subliniat că efortul politic de constituire a unui parteneriat politic pornește de la existența unui bagaj consistent de legături istorice și culturale, afinități culturale și identitate clar europeană.

Republica Moldova și Ucraina au multe legături și conexiuni istorice dar și probleme asemănătoare.

„Cu regret, statutul de neutralitate pe care îl are Republica Moldova în Constituție nu este o garanție de neagresiune din partea unui atacator. Federația Rusă a demonstrat că pentru ea, orice normă a dreptului internațional nu are nici o greutatez”.

De asemenea, oficialul a menționat că Federația Rusă duce un război terorist împotriva Ucrainei și a distrus peste 39 mii case de locuit, peste 3 mii de instituții de învățământ, peste o mie de instituții medicale și monumente de arhitectură și culturale.

„În acest război nedrept, de partea Ucrainei este toată lumea civilizată”, a conchis Fedir Venislavski.

În cadrul vizitei de două zile la Chișinău a deputaților din Rada Supremă a Ucrainei, cele două formațiuni au pus bazele unei platforme solide de comunicare și au fortificat relațiile bilaterale.

În particular, părțile au convenit să constituie grupuri comune de lucru, prin care să se identifice soluții la probleme legate de comerțul reciproc, transport, agricultură și exporturi, inclusiv în ceea ce privește remedierea problemelor agricultorilor moldoveni, afectați de șocul destrămării lanțurilor logistice din Ucraina, ca urmare a agresiunii militare. Părțile au inițiat consultări asupra unor viziuni comune asupra modalităților de rezolvare comprehensivă a conflictului transnistrean, sporirea nivelului de securitate regională și schimbul de experiență politică și sprijin reciproc.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală