Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

(FOTO) Un studiu relevă faptul că doar 20 de companii produc 55% din deșeurile de plastic de unică folosință din lume

20 Mai 2021, 12:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
20 Mai 2021, 12:39 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Fundaţia filantropică Minderoo din Australia, a publicat un raport, prin intermediul căruia s-a constatat că 20 de companii, în principal giganţi energetici şi chimici, sunt sursa a jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume.

Cercetările efectuate de Fundația Minderoo au urmărit călătoria polimerilor în timp ce părăseau fabricile și își urmau traseul pentru a deveni materiale plastice de unică folosință, înainte de a fi aruncate. 

În prezent, materialele plastice de unică folosință reprezintă majoritatea materialelor plastice care sunt aruncate anual. În 2019, Fundația a raportat că peste 130 de milioane de tone metrice au fost aruncate în 2019, cea mai mare parte a acestora fiind arsă, depozitată în gropile de gunoi sau, cel mai rău, este aruncată în mediu.

Materialele plastice de unică folosință ajung adesea în oceane și reprezintă cea mai mare parte a poluării vizibile pe care s-ar putea să o vedeți spălată pe plaja locală.

Raportul a constatat că companii precum ExxonMobil, o corporație de gaze și Dow, producător de produse chimice, se află în fruntea listei alături de Sinopec, o companie de petrol și produse chimice. Împreună, aceste trei companii reprezintă 16% din deșeurile de plastic de unică folosință la nivel mondial.

ExxonMobil, cea mai rea companie care generează plastic de unică folosință și poluează în lume, a contribuit cu 5,9 milioane de tone la problema poluanților din plastic, în timp ce Dow, cea mai mare companie chimică din lume, a creat 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic.

De asemenea, raportul a descoperit, că multe bănci și investitori globali finanțează crearea de plastic de unică folosință prin cumpărarea de acțiuni la companiile-mamă care produc polimeri. Din 2011, bănci precum Barclays, HSBC și Bank of America au împrumutat aproape 24,5 milioane de euro acestor „companii-mamă”, drept urmare, acestea au contribuit direct la criza climatică și la lupta împotriva materialelor plastice de unică folosință.

Din cele 20 de companii considerate a fi cele mai grave poluatoare, trei dintre ele au sediul în Europa și au un prejudiciu colectiv de 4,6 milioane de tone.

În următorii cinci ani, se estimează că extinderea planificată a producției de polimeri va împiedica speranțele unei economii circulare a plasticului și, ca urmare, utilizarea plasticului de unică folosință ar putea crește cu până la 30%.

Aceast lucru va afecta negativ țările în curs de dezvoltare, deoarece aici ajung majoritatea materialelor plastice de unică folosință.

Factorii de decizie europeni au dezbătut continuu materialele plastice de unică folosință în Europa și au depus eforturi pentru a reduce gunoiul maritim până în 2030, asigurându-se că toate sticlele de plastic vor trebui să fie din cel puțin 30% conținut reciclate.

Materialele plastice de unică folosinţă ar putea fi responsabile pentru 5-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050 dacă lumea nu îndeplineşte obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, au adăugat ei.

„Companiile petrochimice ar trebui să se angajeze să producă materiale plastice din deşeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili”, a transmis Fundaţia Minderoo.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală