Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

(FOTO) Un studiu relevă faptul că doar 20 de companii produc 55% din deșeurile de plastic de unică folosință din lume

20 Mai 2021, 12:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
20 Mai 2021, 12:39 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Fundaţia filantropică Minderoo din Australia, a publicat un raport, prin intermediul căruia s-a constatat că 20 de companii, în principal giganţi energetici şi chimici, sunt sursa a jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume.

Cercetările efectuate de Fundația Minderoo au urmărit călătoria polimerilor în timp ce părăseau fabricile și își urmau traseul pentru a deveni materiale plastice de unică folosință, înainte de a fi aruncate. 

În prezent, materialele plastice de unică folosință reprezintă majoritatea materialelor plastice care sunt aruncate anual. În 2019, Fundația a raportat că peste 130 de milioane de tone metrice au fost aruncate în 2019, cea mai mare parte a acestora fiind arsă, depozitată în gropile de gunoi sau, cel mai rău, este aruncată în mediu.

Materialele plastice de unică folosință ajung adesea în oceane și reprezintă cea mai mare parte a poluării vizibile pe care s-ar putea să o vedeți spălată pe plaja locală.

Raportul a constatat că companii precum ExxonMobil, o corporație de gaze și Dow, producător de produse chimice, se află în fruntea listei alături de Sinopec, o companie de petrol și produse chimice. Împreună, aceste trei companii reprezintă 16% din deșeurile de plastic de unică folosință la nivel mondial.

ExxonMobil, cea mai rea companie care generează plastic de unică folosință și poluează în lume, a contribuit cu 5,9 milioane de tone la problema poluanților din plastic, în timp ce Dow, cea mai mare companie chimică din lume, a creat 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic.

De asemenea, raportul a descoperit, că multe bănci și investitori globali finanțează crearea de plastic de unică folosință prin cumpărarea de acțiuni la companiile-mamă care produc polimeri. Din 2011, bănci precum Barclays, HSBC și Bank of America au împrumutat aproape 24,5 milioane de euro acestor „companii-mamă”, drept urmare, acestea au contribuit direct la criza climatică și la lupta împotriva materialelor plastice de unică folosință.

Din cele 20 de companii considerate a fi cele mai grave poluatoare, trei dintre ele au sediul în Europa și au un prejudiciu colectiv de 4,6 milioane de tone.

În următorii cinci ani, se estimează că extinderea planificată a producției de polimeri va împiedica speranțele unei economii circulare a plasticului și, ca urmare, utilizarea plasticului de unică folosință ar putea crește cu până la 30%.

Aceast lucru va afecta negativ țările în curs de dezvoltare, deoarece aici ajung majoritatea materialelor plastice de unică folosință.

Factorii de decizie europeni au dezbătut continuu materialele plastice de unică folosință în Europa și au depus eforturi pentru a reduce gunoiul maritim până în 2030, asigurându-se că toate sticlele de plastic vor trebui să fie din cel puțin 30% conținut reciclate.

Materialele plastice de unică folosinţă ar putea fi responsabile pentru 5-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050 dacă lumea nu îndeplineşte obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, au adăugat ei.

„Companiile petrochimice ar trebui să se angajeze să producă materiale plastice din deşeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili”, a transmis Fundaţia Minderoo.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Un nou lot de vaccin anti-COVID-19 – Sputnik-V, oferit de Federația Rusă, a ajuns noaptea trecută pe Aeroportul Internațional Chișinău. Lotul conține 64 de mii de doze, dintre care 44 de mii vor rămâne pe malul drept al Nistrului, iar 20 de mii vor fi direcționate în regiunea transnistreană.

Prezent la evenimentul de recepționare a lotului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov, a declarant că dozele vor fi transportate la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, unde există toate condițiile necesare pentru păstrarea serului. Ulterior, acestea vor fi distribuite proporțional în toate raioanele țării.

Republica Moldova a mai primit 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V la 26 aprilie, pentru administrarea primei doze. Peste câteva zile, au fost livrate alte 71 de mii de doze de vaccin pentru administrarea rapelului.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în prezent, populația țării noastre este vaccinată anti-coronavirus în proporție de 12 %.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției