Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Comparativ cu anii precedenți, această primăvară este mai răcoroasă. Iată și explicația

20 Mai 2021, 11:58
 // Categoria: Meteo // Autor:  Mădălina Sorokovsky
20 Mai 2021, 11:58 // Meteo //  Mădălina Sorokovsky

Primăvara aceasta ne aduce vreme mai rece comparativ cu alți ani, iar explicația ar fi că are loc răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), acest fenomen se numește „La Niña”.

Fenomenul respectiv permite ca, curenții de aer polar să pătrundă mai mult spre extremele sudice din emisfera nordică, ceea ce favorizează la formarea a mai multor cicloane în oceanele Pacific cât și cel Atlantic.

În acest sens, continentul Europei este influențat de cicloanele atlantice care traversează teritoriul Europei, inclusiv și teritoriul Republicii Moldova. Cicloanele se caracterizează prin vânt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi/ninsori (torențiale) și descărcări electrice, în sezonul cald al anului și cu grindină. Respectiv, aceste fenomene au fost prezente mai frecvent în acest sezon.

„Cu toate că vremea este mai răcoroasă, temperatura medie se încadrează în jurul valorilor normei, doar pe alocuri fiind cu 1-2 grade mai scăzute. Deoarece în anii precedenți aveam temperaturi medii peste limita normală cu 1-3°C, norma fiind +8..+10°C. În anii precedenți continentul european avea mai multă influență din regiunile sudice și a Africii de Nord, din acest motiv, temperatura medie în aceeași perioadă a fost mai ridicată”, informează meteorologii. 

De obicei, fenomenul „La Niña” are loc o dată la 3-4 ani.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.