Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Consumi prea multă cafea? Nutriționiștii au găsit o alternativă pentru cofemani

20 Mai 2021, 11:32
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
20 Mai 2021, 11:32 // Life //  Realitatea.md

Pe parcursul anilor, nutriționiștii și experții în alimentație au înaintat multe opțiuni pentru a înlocui consumul e cafea, însă nu întotdeauna efectul băuturilor alternative au avut același efect al cafelei.

Cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu ceai japonez sau orice alt ceai verde. Spre deosebire de băutura tradițională de dimineață, ceaiul nu provoacă nervozitate și insomnie, deoarece conține teanină, neutralizând efectele negative ale cafeinei.

Potrivit nutriționistului Keri Hans, în ciuda faptului că cafeaua are multe proprietăți benefice, poate provoca probleme digestive sau supraexcitare nervoasă.

Ceaiul alb poate fi un substitut pentru cafea, deoarece conține antioxidanți și polifenoli care ajută la combaterea inflamației și la încetinirea îmbătrânirii.

Ceaiul alb, ca și ceaiul verde, îmbunătățește inima și scade colesterolul, a declarat nutriționistul Lauren Minchen.

De asemenea, cafeaua, potrivit lui Minchen, poate fi înlocuită cu ceai rooibos. Acesta îndepărtează din organism aciditatea, care se stabilește în rinichi și poate provoca boli urinare de piatră.

Hans a recomandat înlocuirea cafelei obișnuite cu cafeaua de ciuperci. O astfel de băutură va ajuta la depășirea poftei de cafea, deoarece este preparată din ciuperci medicinale și are un gust puțin diferit de cafeaua reală, dar conține un minim de cofeină. În plus, adaptogenii conținuți în cafeaua de ciuperci vor ajuta la protejarea organismului de stres.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate