Pe parcursul anilor, nutriționiștii și experții în alimentație au înaintat multe opțiuni pentru a înlocui consumul e cafea, însă nu întotdeauna efectul băuturilor alternative au avut același efect al cafelei.
Cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu ceai japonez sau orice alt ceai verde. Spre deosebire de băutura tradițională de dimineață, ceaiul nu provoacă nervozitate și insomnie, deoarece conține teanină, neutralizând efectele negative ale cafeinei.
Potrivit nutriționistului Keri Hans, în ciuda faptului că cafeaua are multe proprietăți benefice, poate provoca probleme digestive sau supraexcitare nervoasă.
Ceaiul alb poate fi un substitut pentru cafea, deoarece conține antioxidanți și polifenoli care ajută la combaterea inflamației și la încetinirea îmbătrânirii.
Ceaiul alb, ca și ceaiul verde, îmbunătățește inima și scade colesterolul, a declarat nutriționistul Lauren Minchen.
De asemenea, cafeaua, potrivit lui Minchen, poate fi înlocuită cu ceai rooibos. Acesta îndepărtează din organism aciditatea, care se stabilește în rinichi și poate provoca boli urinare de piatră.
Hans a recomandat înlocuirea cafelei obișnuite cu cafeaua de ciuperci. O astfel de băutură va ajuta la depășirea poftei de cafea, deoarece este preparată din ciuperci medicinale și are un gust puțin diferit de cafeaua reală, dar conține un minim de cofeină. În plus, adaptogenii conținuți în cafeaua de ciuperci vor ajuta la protejarea organismului de stres.