Curs valutar
 • EUR
  20.3928
  -0.6409%
 • USD
  19.4411
  -0.3832%
 • RUB
  0.3092
  -0.0647%
 • RON
  4.1457
  -0.7622%
 • UAH
  0.5264
  -0.3799%

FOTO UNESCO a selectat alte 34 de obiective noi din întreaga lume pe care le va lua sub protecție. Iată care sunt

07 Aug. 2021, 21:12
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
07 Aug. 2021, 21:12 // Life //  Petru Beregoi

În fiecare an, UNESCO se reunește pentru a determina următoarea rundă de locuri care vor fi adăugate la lista râvnită a organizației de situl Patrimoniului Mondial UNESCO. Pentru a se califica, un loc sau o structură trebuie să aibă o mare semnificație culturală, istorică sau naturală – să zicem, Angkor Wat în Cambodgia, Marea Barieră de Corali din Australia sau Machu Picchu în Peru. Cea mai recentă listă include nominalizări din 2020 și 202, restrâns la un enorm de 34 de locuri noi, inclusiv insule din Japonia, fresce în Italia și orașe antice din Iordania până în China.

Mai jos, veți găsi 14 dintre locurile care ne-au încântat cel mai mult din listă. Fiecare este la fel de frumoasă și diversă ca următoarea.

Fresce din Padova, Italia

Italia este plină de opere de artă frumoase, dar UNESCO a decis să onoreze în mod specific frescele din secolul al XIV-lea din orașul istoric Padova. Lista este compusă din opt complexe de clădiri religioase și seculare, cu cicluri de frescă (o serie de fresce despre un anumit subiect) pictate între 1302 și 1397. Colecția de cicluri reprezintă modul în care arta frescă s-a dezvoltat ca expresie creativă în secolul al XIV-lea.

Parcul Național Ivindo, Gabon

Situat la Ecuator, în nordul Gabonului, Parcul Național Ivindo, de 740.000 de acri, este acum al doilea sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Gabon. (Celălalt este Lope Park, înscris în 2007.) Parcul național are cascade și praguri, păduri tropicale și râuri și o populație uriașă de animale diverse: gândiți-vă la crocodili, elefanți, leoparzi și gorile.

Complexul ArheoastronomIc Chankillo, Peru

Construit cu mai mult de 2.300 de ani în urmă, Complexul Arheoastronom Chankillo din nordul Peru este cel mai vechi observator astronomic cunoscut din Americi. Situl include treisprezece turnuri realizate din piatră tăiată, flancate de două puncte de observație care au fost folosite pentru a urmări mișcarea soarelui pe tot parcursul anului. Construcția și amplasarea structurilor sunt atât de precise, încât locuitorii au putut determina data cu o marjă de eroare de 1 până la 2 zile.

Biserica Atlántida, Uruguay

Situată la aproximativ 50 km est de Montevideo,Biserica Atlántida a fost proiectată de inginerul uruguayan Eladio Dieste în 1960. Complexul bisericii este o minune a arhitecturii din cărămidă, de la pereții exteriori ondulati până la scara interioară în spirală. UNESCO notează că biserica oferă un exemplu remarcabil de arhitectură modernă în America Latină în a doua parte a secolului al XX-lea.

Complexul Forestier Kaeng Krachan, Thailanda

Complexul Forestier Kaeng Krachan este o zonă forestieră masivă de la granița dintre Thailanda și Myanmar. În afară de care conțin o gamă largă de vegetație tropicală, site-ul este acasa, la specii de animale pe cale de dispariție, ar fi crocodil siamez, elefant asiatic, broasca testoasa gigant din Asia, și Asiatic Wild Dog. Puteți găsi, de asemenea, opt specii de pisici sălbatice aici, inclusiv mai multe specii de leoparzi și tigri.

Nisa, Franța

Probabil cel mai recunoscut plus în acest an este orașul mediteranean francez Nisa, pe care UNESCO l-a numit „Orașul stațiunii de iarnă de pe Riviera”. Orașul a devenit un loc de vacanță popular pentru aristocrații englezi și ruși la începutul secolului al XIX-lea, oferind o vreme încântătoare de caldă în timpul lunilor de iarnă. Inscripția UNESCO înseamnă că dezvoltarea urbană va fi strict controlată de-a lungul Promenade des Anglais și a orașului vechi din Nisa, asigurându-se că patrimoniul orașului va rămâne bine conservat.

Insulele de Sud, Japonia

Cuprinzând 165 de mile pătrate în sud-vestul Japoniei, Insula Amami-Oshima, Insula Tokunoshima, partea de nord a Insulei Okinawa și Insula Iriomote se numără printre cele mai noi situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Părțile insulelor incluse în listă sunt complet nelocuite de oameni, ceea ce înseamnă că valoarea biodiversității sale este în afara topurilor. Colecția sa de mamifere, reptile și păsări pe cale de dispariție – și plante endemice, desigur – va beneficia cu siguranță de acest strat suplimentar de protecție globală.

As-Salt, Iordania

Considerat a fi locuit din epoca fierului, orașul As-Salt a fost un important centru comercial pe Malul de Est al râului Iordan. Orașul a prosperat în special la sfârșitul perioadei otomane, când meșteșugari și fermieri din țările vecine s-au mutat aici și au transformat așezarea rurală într-un oraș robust. Nucleul urban al sitului include aproximativ 650 de clădiri istorice semnificative, iar fermierii încă folosesc solul fertil pentru a recolta struguri și măsline până în prezent.

Templul Ramappa, India

Rudreshwara (mai cunoscut sub numele de Templul Ramappa) este situat în satul Palampet aproximativ 124 mile nord-est de Hyderabad. Construite în secolul al XIII-lea, ruinele templului au stâlpi decorativi, tavane sculptate și sculpturi ale dansatorilor și muzicienilor. Dar principala sa pretenție la faimă sunt „cărămizile plutitoare” care alcătuiesc structura acoperișului. Compuse din lut și lemn, aceste cărămizi au o densitate mai mică decât apa, ceea ce pune mai puțină presiune asupra templului și reduce șansa de prăbușire.

Marile orașe balneare din Europa

Această listă este formată din 11 orașe, situate în șapte țări europene: Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Františkovy Lázně (Republica Cehă); Karlovy Vary (Republica Cehă); Mariánské Lázně (Republica Cehă); Vichy (Franța); Bad Ems (Germania); Baden-Baden (Germania); Bad Kissingen (Germania); Montecatini Terme (Italia); și orașul Bath (Regatul Unit). Toate aceste orașe s-au dezvoltat în jurul izvoarelor naturale de apă minerală și indică cultura balneară europeană care s-a dezvoltat de la începutul secolului al XVIII-lea până în 1930.

Quanzhou, China

Cuprinzând 22 de situri și monumente istorice, Quanzhou a fost unul dintre cele mai importante porturi chinezești de-a lungul Drumurilor Maritime de Mătase din secolele 10-XIV d.Hr. Negustorii și exploratorii (inclusiv Marco Polo) s-au adunat aici din întreaga lume, iar dovezi ale coexistenței dintre religii și culturi pot fi văzute în tot orașul. Repere notabile includ morminte islamice, statui taoiste și templebudiste.

Farul Cordouan, Franța

Farul din Cordouan e greu de ratat. Jutting din estuarul Gironde în sud-vestul Franței, structura de calcar alb (complet cu gargui) a fost construit la sfârșitul secolului al 16-lea-și este uimitor încă activ astăzi. Excursii organizate cu barca sunt disponibile din comuna Royan, care permit vizitatorilor pentru a vedea detaliile arhitecturale de aproape. Când există o maree scăzută, puteți merge chiar până la far printr-o bară de nisip.

Lucrările lui Jože Plečnik în Ljubljana, Slovenia

Este greu să transformi un colț în Ljubljana fără să intri într-o structură proiectată de arhitectul Jože Plečnik. (Influența sa este similară cu cea a lui Gaudi din Barcelona.) În anii dintre Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial, Plečnik a contribuit la noua identitate slovenă mândră a orașului, cu o serie de noi spații publice, clădiri și zone verzi. Exemple notabile ale operei sale includ Podul Triplu, Cimitirul Žale, Biblioteca Națională și Universitară și clădirile de piață acoperite de-a lungul râului Ljubljanica.

Sítio Roberto Burle Marx, Brazilia

Situat în vestul orașului Rio de Janeiro, Sítio Roberto Burle Marx este o grădină botanică care se mândrește cu peste 3.500 de specii de plante. Dezvoltat de-a lungul a 40 de ani de arhitectul și artistul peisagist Roberto Burle Marx, situl este prima grădină tropicală modernă înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial.

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
07 Dec. 2022, 22:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
07 Dec. 2022, 22:40 // Politica //  Ursu Ana

Miniștrii merită majorări mai mari a salariilor, decât ceilalți angajați din sistemul bugetar. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

„Dincolo de această majorare de 1 300 de lei pentru toți bugetari, Guvernul propune majorarea mai mare pentru o anumită categorie de funcționari, inclusiv pentru miniștri. Noi avem o situație în care un ministru are are de două ori mai mic decât secretarul general și acest lucru nu cred că este normal”, a spus Radu Marian.

În context, deputatul PAS a îndemnat oamenii să „renunțăm la populism” pentru că munca miniștrilor „trebuie apreciată”.

„Eu cred că trebuie să încetăm să fim populiști, miniștrii lucrează enorm de mult, administrează bugete de miliarde, trebuie să ia decizii de importanță națională”, a mai spus Radu Marian.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală