Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Roșia Montană în UNESCO! „Nu putem aștepta ca minerii să facă suc de zmeură”

28 Iul. 2021, 09:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 09:27 // În Lume //  Realitatea.md

Roșia Montană din România a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, printr-un vot la care nu au existat nici obiecții, nici împotriviri. Decizia vine după aproape 20 de ani de controverse, proteste și dezbateri aprinse. Minele antice din Apuseni primesc astfel recunoaștere mondială și vor fi conservate astfel încât valoarea lor culturală și istorică să nu fie afectată. Titlul presupune, în același timp, că exploatarea minieră a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană nu va începe prea curând. Compania canadiană Gabriel Resources, care deține drepturile de exploatare, cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari.

Tian Xuejun, președintele Comitetului UNESCO: Lăsați-mă să felicit România în numele întregului Comitet pentru înscrierea zonei (n.r. de la Roșia Montană) pe lista patrimoniul UNESCO.

Experții de la Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor au apreciat că arheologia romană este extrem de răspândită și cuprinde zone de prelucrare a minereului, locuințe, clădiri administrative, zone sacre și necropole, unele cu construcții funerare cu arhitectură complexă. Toate acestea se adaugă celor șapte kilometri de galerii romane subterane și fac Roșia Montană unică în lume.

Susan Denyerexpert ICOMOS: Este nevoie ca un plan de conservare a zonei să fie dezvoltat. Așa cum este acum, integritatea și autenticitatea sunt adecvate, dar sunt foarte vulnerabile oricărei reluări a activităților de minerit.

UNESCO recomandă ca exploatările miniere să fie evitate în zonă, iar măsuri suplimentare să fie luate pentru prezervarea sitului.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: Foarte bine că s-a luat această decizie. Trebuie să vină ministerul Economiei și ministerul Culturii cu propunere alternativă pentru locuitori. Acest lucru înseamnă bani și investiții, nu putem aștepta de la mineri să facă suc de zmeură bio.

Dan Barna, co-președinte USR PLUS: Ziua de azi e o victorie pentru clasa politică. După proteste devine obiectiv UNESCO. E o provocare transformarea zonei, dar azi e un element de bucurie. Să nu zicem „aoleu am protejat monumentul, nu o să mai avem bani să ne dezvoltăm…”.

Inclusiv președintele Klaus Iohannis a salutat intrarea peisajului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie

Însă, nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie. Primarul din Roșia Montană se teme că localitatea va avea mai mult de pierdut decât de câștigat, și că cele aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 de tone de argint estimate a fi în subsol vor rămâne neexploatate.

Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană: Decizia este defavorabilă pentru comunitate șbineînțeles și pentru țară, dar aceata este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii nu va aduce comunității, decât greutăți, obligativități. Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur și argint din Europa, care este îRoșia Montană.

O licență de exploatare a zonei fusese eliberată încă din 1999 companiei canadiene Gabriel Resources. În 2013, aceștia au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. În privința unor exploatări viitoare, ministerul Culturii susține că nu se poate răspunde cu da sau nu.

Ștefan Bâlici, director în cadrul Ministerului Culturii: Orice activitate care se desfășoară îaceastă zonă trebuie să se supună prevederilor legale, să nu deterioreze patrimoniul recunoscut la nivel internațional.

În prezent, România așteaptă decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul cu firma Gabriel Resources. Compania cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 17:24 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În Rusia este a treia zi de alegeri parlamentare, dar și ultima. Un prilej pentru locuitorii celei mai întinse țări de pe glob, dar și pentru străini, să vadă cât de diversă este Rusia.

Dacă la Moscova și în alte mari orașe sunt cozi uriașe la vot, în regiunile izolate, slab populate, unde urna mobilă vine cu autobuzul, oficialii locali au făcut tot posibilul să-i atragă pe oameni la vot. Muzica și dansul sunt elementele folosite pentru a face dezirabil drumul la secția de vot.

Într-un sat din regiunea Tula, numit Nenașev, urna mobilă a ajuns sâmbătă la locuitorii care culegeau cartofi pe câmp.

Rusia alege în aceste zile un nou parlament, mai exact 450 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus).Votul se desfășoară pe durata a trei zile: primele secții de votare s-au deschis încă de vineri în Extremul Orient rus.

Concomitent, au loc și alegeri locale și regionale într-un scrutin a cărui singură necunoscută o reprezintă doar diferența cu care partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin va câștiga aceste alegeri față de restul partidelor dintr-o opoziție deja slăbită și dezbinată.

Susținătorii opozantului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, au ajuns să ceară cetățenilor ruși să voteze mai degrabă candidații comuniști pentru a împiedica accederea în parlament a cât mai multor candidați pro-Putin.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române