Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Roșia Montană în UNESCO! „Nu putem aștepta ca minerii să facă suc de zmeură”

28 Iul. 2021, 09:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 09:27 // În Lume //  Realitatea.md

Roșia Montană din România a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, printr-un vot la care nu au existat nici obiecții, nici împotriviri. Decizia vine după aproape 20 de ani de controverse, proteste și dezbateri aprinse. Minele antice din Apuseni primesc astfel recunoaștere mondială și vor fi conservate astfel încât valoarea lor culturală și istorică să nu fie afectată. Titlul presupune, în același timp, că exploatarea minieră a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană nu va începe prea curând. Compania canadiană Gabriel Resources, care deține drepturile de exploatare, cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari.

Tian Xuejun, președintele Comitetului UNESCO: Lăsați-mă să felicit România în numele întregului Comitet pentru înscrierea zonei (n.r. de la Roșia Montană) pe lista patrimoniul UNESCO.

Experții de la Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor au apreciat că arheologia romană este extrem de răspândită și cuprinde zone de prelucrare a minereului, locuințe, clădiri administrative, zone sacre și necropole, unele cu construcții funerare cu arhitectură complexă. Toate acestea se adaugă celor șapte kilometri de galerii romane subterane și fac Roșia Montană unică în lume.

Susan Denyerexpert ICOMOS: Este nevoie ca un plan de conservare a zonei să fie dezvoltat. Așa cum este acum, integritatea și autenticitatea sunt adecvate, dar sunt foarte vulnerabile oricărei reluări a activităților de minerit.

UNESCO recomandă ca exploatările miniere să fie evitate în zonă, iar măsuri suplimentare să fie luate pentru prezervarea sitului.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: Foarte bine că s-a luat această decizie. Trebuie să vină ministerul Economiei și ministerul Culturii cu propunere alternativă pentru locuitori. Acest lucru înseamnă bani și investiții, nu putem aștepta de la mineri să facă suc de zmeură bio.

Dan Barna, co-președinte USR PLUS: Ziua de azi e o victorie pentru clasa politică. După proteste devine obiectiv UNESCO. E o provocare transformarea zonei, dar azi e un element de bucurie. Să nu zicem „aoleu am protejat monumentul, nu o să mai avem bani să ne dezvoltăm…”.

Inclusiv președintele Klaus Iohannis a salutat intrarea peisajului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie

Însă, nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie. Primarul din Roșia Montană se teme că localitatea va avea mai mult de pierdut decât de câștigat, și că cele aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 de tone de argint estimate a fi în subsol vor rămâne neexploatate.

Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană: Decizia este defavorabilă pentru comunitate șbineînțeles și pentru țară, dar aceata este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii nu va aduce comunității, decât greutăți, obligativități. Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur și argint din Europa, care este îRoșia Montană.

O licență de exploatare a zonei fusese eliberată încă din 1999 companiei canadiene Gabriel Resources. În 2013, aceștia au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. În privința unor exploatări viitoare, ministerul Culturii susține că nu se poate răspunde cu da sau nu.

Ștefan Bâlici, director în cadrul Ministerului Culturii: Orice activitate care se desfășoară îaceastă zonă trebuie să se supună prevederilor legale, să nu deterioreze patrimoniul recunoscut la nivel internațional.

În prezent, România așteaptă decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul cu firma Gabriel Resources. Compania cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 21:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 21:17 // Politica //  Realitatea.md

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, nu a fost șocat de decizia primarului Capitalei, Ion Ceban, de a-și crea Mișcarea de Alternativă Națională. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. El a menționat că acest proiect nu a fost consultat cu Partidul Socialiștilor, însă se mândrește că a putut promova oameni care s-au lansat în politica mare sau vor să se lanseze, informează realitatea.md.

„Nu a consultat și timpul o să arate a fost o mișcare corectă sau nu. E proiectul nostru sau nu e al nostru? E al lui personal. El a decis să se miște așa. Va fi partid politic sau nu, va fi decizia dumnealui. Sunt gata să-i susțin, nu să le încurcăm. Ca primar, noi îl susținem”, a declarat Igor Dodon. 

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a mai declarat că nu discută cu Ion Ceban alte subiecte decât cele legate de Chișinău.

Realitatea.md amintește că pe 31 decembrie 2021, Ion Ceban a declarat că își lansează Mișcarea Alternativă Națională.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală