Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Bilanțul campaniei de informare lansată de AEE: Au fost distribuite peste 20 de mii de materiale informative

28 Iul. 2021, 09:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 09:45 // Societate //  Valentina Buză

A ajuns la final campania de informare „Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente – prioritate a autorităților publice locale”, implementată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Astfel, în cadrul campaniei au fost distribuite peste 20 000 de materiale informative au fost distribuite la nivel local, pe întreg teritoriul țării.

Autoritățile publice locale susțin că interesul locuitorilor față de domeniul eficienței energetice e în creștere, astfel că, materialele informative disponibile în consiliile raionale sunt extrem de binevenite. Mai mult, panourile vor fi completate periodic cu materiale  informative actuale, care să ofere răspunsuri tuturor celor interesați.

Materialele oferă informații precum: sfaturi la domiciliu sau la birou, măsuri de eficientizare a energiei, iar pentru specialiștii în domeniu sunt disponibile informații despre cerințele minime de elaborare a unui audit energetic, scopul și importanța acestuia.

Cei interesați pot afla informații ce țin de crearea Registrului electronic al auditorilor energetici și auditurilor energetice efectuate, Codul de conduită al auditorilor energetici, Ghidul  rivind verificarea calității auditorilor energetice, Modele/șabloane de rapoarte de audit energetic, pentru fiecare dintre categoriile de audit energetic: Clădiri, Industrie, Transport, Ghidul auditurilor energetici, care va cuprinde inclusiv cerințele tehnice minime necesare a fi luate în considerare în cadrul procedurii de efectuare a auditului energetic, pentru categoriile: clădiri, industrie, transport.

Totodată, Mihail Silistraru, președintele raionului s-a arătat deschis în privința colaborării Consiliului Raional Ialoveni și Agenția pentru Eficiență Energetică privind sporirea eficienței energetice în raionul Ialoveni.

„În cadrul acestei campanii de informare eu personal am ajuns practic în toate raioanele țări. Din discuțiile purtate am înțeles că domeniul eficienței energetice este unul destul de nou, dar care trezește mult interes. Mai mult, în unele raioane există  manageri energetici, specialiști care cunosc bine domeniul, dar și au fost implementate mai multe proiecte în domeniu. Sigur,  mai este mult de lucru până când fiecare cetățean al țării va ține cont de  recomandările noastre, dar pas cu pas, împreună vom reuși să transformăm Republica Moldova într-o țară verde din punct de vedere energetic”, a declarat Eugen Gîrlea, vicedirector AEE.

Totodată, AEE planifică lansarea unor ședințe consultative deja în toamna anului curent. În cadrul acestora urmează a fi identificate   necesitățile consiliilor raioanele în ceea ce ține de elaborarea li implementarea proiectelor privind eficiența energetică.

De menționat că, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române