Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

FOTO Va fi readusă la viață? Ce se va întâmpla cu fabrica pentru producerea peleților din biomasă din Criuleni

17 Sept. 2021, 14:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Sept. 2021, 14:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă din Republica Moldova, care a fost dată în exploatare cu susținerea Guvernului Japoniei în satul Paşcani, raionul Criuleni, ar putea fi revitalizată.

Despre asta anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, într-un comunicat de presă.

„Fabrica de stat pentru producerea peleților din biomasă din localitatea Pașcani, raionul Criuleni, ar putea fi revitalizată. Astăzi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, împreună cu directorul ADMA, Maxim Popov, a întreprins o vizită de lucru la fabrică, pentru a evalua starea utilajului tehnologic și pentru a identifica instrumentele eficiente în vederea relansării activității fabricii. Fabrica a fost construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015, în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă” al programului 2KR”, anunță reprezentanții ministerului.

Amintim că fabrica din Paşcani a fost dotată cu tehnică prin intermediul Proiectului 2 KR, care a fost lansat în anul 2000 cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În perioada respectivă, aproape 5 000 de agricultori moldoveni şi-au putut cumpăra 7 500 de unităţi de tehnică agricolă.

La evenimentul de inaugurare a participat și președintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti.

Tot atunci se anunța cu mult fast că fabrica de peleţi va asigura încălzirea pe timp de iarnă a 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiţi de către Guvernul de la Tokio.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”