Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

FOTO, VIDEO A fost lansat Catalogul Femeilor Producătoare din Moldova: „Cumpără Local, Natural, Sustenabil”

05 Aug. 2022, 11:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Aug. 2022, 11:19 // Societate //  Valentina Buză

La data de 4 august 2022, a fost lansat primul catalog în care pot fi descoperite istoriile femeilor producătoare, dar și produsele pe care le dezvoltă cu grijă și pasiune acasă, în Moldova. Catalogul a fost lansat în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și a rezilienței în contextul pandemiei COVID-19 și a potențialelor sale urmări”, implementat de Sweet Mary SRL, în colaborare cu UN Women, grație sprijinului financiar al Suediei. 

Evenimentul a început cu o mini expoziție de produse locale și a continuat cu discursurile oficiale, intervențiiile partenerilor și a femeilor producătoare, dar și prezentarea catalogului. 

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că „Bunăstarea țării noastre depinde de capacitatea de a produce, exporta, asigura salarii sigure și decente, condiții de muncă corecte și posturi atractive. Prin această prismă, la MAEIE am structurat eforturile noastre pe trei direcții: unu – atragerea investițiilor, doi – sporirea exporturilor, trei – promovarea turismului. Acest catalog va face mai ușor lucrul nostru de promovare a interesului economic al țării”.

Totodată, Svetlana Andrieș, manageră de programe UN Women Moldova a menționat că „Femeile din Republica Moldova au un potențial enorm datorită contribuției lor la dezvoltarea economică, potențial pe care vrem să îl facem auzit. Datele statistice ne arată că dacă femeile ar participa alături de bărbați, în mod egal, în câmpul muncii, atunci economia globală ar crește cu 28 trilioane de dolari, ceea ce presupune 26% din produsul intern brut global conform unui studiu din 2015.

Prin intermediul intervențiilor care vin să susțină femeile producătoare, precum și prin promovarea participării în mod egal a acestora pe piața muncii, ne dorim să scoatem în evidență faptul că femeile pot totul. Capitalul uman și economic al femeilor implicate în economie și afaceri joacă un rol important în bunăstarea familiei, îngrijirea copiilor, dezvoltarea comunității, dar și a țării în întregime”.

 „Trebuie să recunoaștem că mediul de afaceri din satele Moldovei nu oferă oportunități majore pentru populație de a se implica activ pe piața muncii, aceasta afectând femeile în mod disproporționat. Le suntem recunoscători donatorilor pentru sprijinul acordat femeilor producătoare, asigurându-le astfel posibilitatea să reziste în condițiile create. De fapt, fiecare din noi poate susține și motiva aceste femei, procurând produsele lor. Exemplele femeilor prezente în acest catalog arată că o femeie poate reuși orice și că sectorul agroalimentar  are perspective”, susține Sergiu Gherciu, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Femeile antreprenoare, în special micile producătoare locale și femeile proprietare de afaceri din mediul rural, înregistrează venituri și profituri mai mici decât afacerile conduse de bărbați din cauza obstacolelor sistemice în bază de gen. Deși, datele statistice demonstrează că rezultatele economico-financiare ale întreprinderilor deținute de femei ating sau chiar întrec rezultatele întreprinderilor deținute de bărbați, dacă acestea activează în condiții egale.

În plus, impactul economic al pandemiei a afectat într-o măsură mai mare femeile și, în special, femeile antreprenoare. Cu toate acestea, producătoarele demonstrează reziliență și ambiție pentru a reduce inegalitățile existente, a contribui la creșterea economică și a aduce o valoare adăugată înaltă economiei naționale.

Printre producătoarele prezente la eveniment a fost și Victoria Rusnac, fondatoarea companiei „Honey House”. Victoria spune că „Acum 6 ani, bunelul meu, apicultor în a 3-a generaţie, a rămas cu o cantitate mare de miere pe care nu reușea sa o vândă. Am căutat soluţii, am studiat piaţa și am văzut foarte puţină miere autohtonă pe rafturile magazinelor. Am depus mult efort și dragoste în această afacere, iar la scurt timp mi-a reușit să produc cea mai bună miere pentru sănătatea oamenilor”.

Aliona Vrabie, antreprenoare, a povestit din culisele producerii Pastelor CUCA: „Din pasiunea pentru bucatele tradiţionale a apărut ideea de producere a tăiţeilor de casă! Afacerea se dezvoltă cu pași mici și multă responsabilitate. Muncim mult și cu dedicaţie, să fim cei mai buni. Astfel, creștem vânzările și chiar exportăm!”

Catalogul reunește 50 de producătoare din țară și este o sursă utilă și informativă pentru promovarea afacerilor femeilor producătoare din Republica Moldova și stimularea vânzărilor drept măsură de susținere a acestora.

De asemenea, UN Women își exprimă gratitudinea față de reprezentanții și reprezentantele  Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare; Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare; Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă; Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului; Kaufland România și Moldova; și BERD’s Design Hotel Chisinau, pentru contribuția lor valoroasă  în cadrul evenimentului și furnizarea informațiilor privind oportunitățile de dezvoltare a afacerilor pentru femei producătoare și a surselor de finanțare.

La fel, în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența  în contextul pandemiei COVID-19”, este lansată runda a II a Programului de Suport de tip Voucher care prevede finanțarea a minim 10 proiecte de dezvoltare a afacerilor conduse de femei din Republica Moldova cu câte 60 mii MDL fiecare.

Apelul de propuneri este deschis pentru femeile producătoare locale cu capacitate mică de producere, indiferent de forma juridică, amplasarea, activitatea, precum și experiența în afaceri. Termenul limită pentru aplicare este 11 august 2022.

În cadrul primei ediții a Programului de Suport de tip Voucher, 13 femei au beneficiat de ajutor financiar a câte 30 mii MDL. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală