Imagini apocaliptice vin din Indonezia, unde un vulcan a erupt duminică, provocând distrugeri semnificative din cauza lavei care a făcut prăpăd în regiune. Cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața. Nori uriași de cenușă și roci incandescente s-au ridicat în atmosferă. În dimineața zilei de luni, autoritățile au evacuat mai multe sate situate în apropierea vulcanului, scrie CNN.
Erupția de la Muntele Lewotobi Laki Laki, care a avut loc imediat după miezul nopții de luni, a aruncată cenușă groasă de culoare maronie la o înălțime de 2.000 de metri, lovind un sat din apropiere și provocând incendii în mai multe gospodării, inclusiv la o mănăstire a călugărițelor catolice, conform declarațiilor lui Firman Yosef, oficial al postului de monitorizare a vulcanilor.
Agenția de gestionare a dezastrelor a redus numărul deceselor cunoscute de la un raport anterior de nouă, afirmând că a primit informații actualizate de la autoritățile locale. Agenția a precizat că încă se colectează informații cu privire la amploarea victimelor și a pagubelor, în timp ce mass-media locale au raportat că mai multe persoane au fost îngropate în casele prăbușite, potrivit antena3.ro.
Se estimează că cel puțin 10.000 de persoane au fost afectate de erupție în districtul Wulanggitang, în cele șase sate adiacente: Pululera, Nawokote, Hokeng Jaya, Klatanlo, Boru și Boru Kedang.
O călugăriță din satul Hokeng a murit, iar alta este dată dispărută, a declarat Agusta Palma, șefa Fundației Sfântul Gabriel care coordonează mănăstirile din insula predominant catolică.
„Călugărițele noastre au fugit în panică sub o ploaie de cenușă vulcanică în întuneric,” a spus Palma.
Imagini și clipuri video distribuite pe rețelele sociale arată tone de resturi vulcanice acoperind casele până la acoperiș în sate precum Hokeng, unde materialul vulcanic fierbinte a provocat incendii. Aceasta este a doua erupție vulcanică din Indonezia într-o săptămână.
Muntele Marapi din provincia Sumatra de Vest, unul dintre cei mai activi vulcani din țară, a erupt la 27 octombrie, aruncând coloane groase de cenușă de cel puțin trei ori și acoperind satele din apropiere cu resturi, însă nu au fost raportate victime.