Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

FOTO, VIDEO Cel mai mare și cel mai lung fulger din lume! Unul s-a întins pe trei state americane

13 Feb. 2022, 22:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Feb. 2022, 22:00 // În Lume //  Realitatea.md

Două fulgere monitorizate de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) au înregistrat noi recorduri mondiale. Cel mai lung fulger depistat vreodată are 768 de kilometri și a fost detectat în SUA în aprilie 2020, în timp ce fulgerul care a durat cel mai mult s-a format în timpul unei furtuni care s-a abătut peste Uruguay şi Argentina și s-a manifestat timp de 17 secunde.

Fulgerul care a doborât recordul de lungime în 2020 a acoperit o distanţă orizontală de 768 de kilometri pe cerul din sudul Statelor Unite (statele Texas, Louisiana şi Mississippi). Distanţa este echivalentă aproximativ cu cea dintre oraşele Londra şi Hamburg.

Recordul a fost deţinut anterior de un mega-fulger de 709 kilometri, care a brăzdat cerul din sudul Braziliei pe 31 octombrie 2018.

Cele două noi recorduri au fost înregistrate în zone din America de Nord şi America de Sud în care astfel de fenomene sunt frecvente: Marile Câmpii şi bazinul La Plata.

„Fulgerele reprezintă un risc major şi fac numeroase victime în fiecare an. Aceste noi înregistrări evidenţiază preocupările grave de siguranţă publică suscitate de norii electrificaţi care produc fulgere ce pot parcurge distanţe considerabile”, a comentat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Datele despre noile recorduri validate de OMM, o agenție a ONU care a observat fulgerele folosind tehnologia de monitorizare prin satelit și care ţine evidenţa oficială a extremelor de pe glob, au fost publicate în jurnalul Bulletin of the American Meteorological Society.

Care sunt locurile sigure de adăpostire în timpul unei furtuni cu fulgere

„Probabil există valori şi mai mari şi, fără îndoială, le vom putea observa atunci când tehnicile de detectare a fulgerelor vor fi şi mai avansate”, a subliniat Randall Cerveny, raportorul OMM pentru evenimente meteorologice şi climatice extreme.

Potrivit lui Ron Holle, renumit specialist în fulgere şi membru al Comitetului OMM pentru evenimente meteorologice şi climatice extreme, cele două fulgere „nu au fost fenomene izolate, ci au avut loc în timpul furtunilor”.

„De îndată ce auzi tunet, trebuie să te adăposteşti de fulgere”, a avertizat Holle. Potrivit OMM, singurele zone sigure în acest sens sunt clădirile solide de dimensiuni suficiente, cu instalaţie electrică şi conducte; nu o câmpie, o plajă sau o staţie de autobuz.

De asemenea, o persoană aflată în interiorul unui vehicul complet închis, cu un acoperiş metalic poate fi mai bine protejată decât alta care se află pe o motocicletă.

Cel mai mortal fulger cu „impact direct” a omorât 21 de persoane

Există şi alte tipuri de recorduri asociate fulgerelor. Cel mai mortal fulger cu „impact direct” s-a produs în 1975 în Zimbabwe, când 21 de persoane au fost ucise dintr-o singură lovitură în timp ce se adăposteau într-o colibă.

Recordul de decese în urma unui „impact indirect” datează din 1994, când 469 de persoane au murit în Dronka, Egipt, după ce un fulger a lovit un depozit de carburant care a luat foc şi s-a deversat în localitate.

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 10:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Stela Trifan
21 Sept. 2023, 10:40 // Economie //  Stela Trifan

Victoriabank, lider în transformarea digitală a serviciilor financiare în Moldova, lansează primul chatbot bancar care revoluționează interacțiunea cu clienții. ALEX vine în întâmpinare cu soluții inovatoare și tehnologii avansate. Printr-o autentificare cu ajutorul codului OTP, expediat prin SMS sau e-mail, clienții pot interacționa cu asistentul nostru virtual și vor avea acces la informații și servicii într-un mod mai convenabil, fără timpi de așteptare.

ALEX folosește inteligența artificială pentru a răspunde la întrebări și pentru a ghida clienții să restabilească codul PIN de la card (indiferent dacă l-au uitat sau l-au introdus greșit de mai multe ori).

Asistentul virtual de la Victoriabank este deja capabil să poarte discuții pe o gamă variată de subiecte. Dar, ca în cazul oricărui început, el se află într-un proces de dezvoltare continuă. Așa că încurajăm clienții noștri să interacționeze cu ALEX și să aibă răbdare pe durata procesului lui de învățare. În orice moment, discuția cu chatbotul poate fi transferată către un consultant Victoriabank.

În perioada următoare, asistentul virtual va fi capabil să efectueze și mai multe operațiuni, care sunt acum în etapa de testare.

Lansarea asistentului virtual ALEX este un pas înainte în direcția transformării digitale a serviciilor financiare și în consolidarea relației noastre cu clienții pentru o experiență bancară modernă, eficientă și personalizată.

Continuăm orientarea spre digital, pentru că acesta este viitorul. Prin intermediul lui ALEX, Victoriabank își propune să fie cât mai aproape de clienți. Chatbotul nostru le va oferi ajutor 24 de ore din 24 , șapte zile din șapte. Va fi simplu, fără timpi de așteptare și fără costuri suplimentare pentru apeluri din străinătate. ALEX nu este doar un asistent virtual, ci și un prieten de încredere care va fi alături de clienții noștri, oferindu-le suportul necesar în orice moment, a declarat Vasile Donica, Vicepreședinte Victoriabank.

ALEX poate fi găsit foarte ușor intrând pe site-ul băncii, www.victoriabank.md, în fereastra de dialog de pe pagina principală. El este optimizat pentru a facilita comunicarea pe orice dispozitiv: poate fi contactat atât de pe laptop, cât și de pe tabletă sau telefon mobil.

Proiectul este rezultatul unei colaborări reușite între Victoriabank, DRUID, lider în dezvoltarea soluțiilor de inteligență artificială conversațională, și GambIT Digital și Jivy Group, care au oferit expertiză tehnică.

Despre Victoriabank

 Victoriabank este singura bancă din Moldova 100% online. În 2022, a fost implementată platforma „Digital Onboarding”, prin care deschizi exclusiv online un cont cu card atașat. Acum un an, banca a lansat serviciul de actualizare online a chestionarului clientului (KYC) – o soluție inovatoare care utilizează inteligența artificială pentru identificarea clienților. Victoriabank oferă și posibilitatea de a solicita un credit expres online. Pentru transferuri rapide din străinătate, clienții au la îndemână serviciul T2A.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală