Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

FOTO, VIDEO De 29 de ani servesc Republicii Moldova! Ei sunt martorii marilor evenimente din istoria țării

22 Iun. 2021, 14:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Iun. 2021, 14:15 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Militarii din cadrul Companiei Garda de Onoare a Armatei Naţionale au marcat astăzi 29 de ani de la creare.

Cu acest prilej, a fost organizată o ceremonie la Ministerul Apărării unde au participat ministrul în exerciţiu, Victor Gaiciuc, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, consiliera în domeniul Apărării, Ana Revenco, precum şi foşti comandanţi ai unităţii.

Ministrul Gaiciuc a felicitat efectivul Gărzii de Onoare şi a apreciat performanţele, profesionalismul şi măiestria care caracterizează această subdiviziune a Armatei Naţionale.

„Subdiviziunea pe care o rezprezentaţi, pe parcursul anilor, a câștigat respectul nostru, al militarilor, dar şi al cetățenilor Republicii Moldova. Astăzi vă mulțumim pentru că sunteţi cartea de vizită a Republicii Moldova şi port-drapelul țării”, a spus ministrul Apărării.

În cadrul ceremoniei militar-protocolare, un grup de militari ai Gărzii de Onoare a primit „Diploma de onoare din partea Preşedintelui Republicii Moldova”, precum şi distincţii şi diplome ale Armatei Naţionale. Totodată, militarii Companiei Garda de Onoare au prezentat elemente demonstrative ale instrucţiei de front.

Potrivit comandantului interimar al Companiei Garda de Onoare, căpitan Victor Şipilov, anual militarii din această subunitate participă la peste 200 de ceremonii, asigurând activităţile protocolare de stat, ceremoniile de acreditare a diplomaţilor străini şi înmânare a distincţiilor de stat, ceremoniile militare, etc.

De asemenea, pe parcursul anilor, militarii din Compania Gărzii de Onoare au participat la paradele militare din România, Ucraina, Bulgaria, Federaţia Rusă, Lituania, Franţa şi alte ţări.

Potrivit MInisterului Apărării, în Compania Garda de Onoare sunt recrutaţi tineri cu o înălţime de 185-195 cm, pregătire fizică bună, aspect exterior plăcut şi studii medii speciale. Antrenamentele zilnice la instrucţia de front şi cea de specialitate durează câte 5 ore.

Compania Garda de Onoare a fost creată prin ordinul Ministrului Apărării în data de 22 iunie 1992.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie