Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„Modelul actual de gestionare a deșeurilor din țară este unul simplu și primitiv”. Care sunt concluziile auditului CCRM

22 Iun. 2021, 14:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Iun. 2021, 14:28 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Republica Moldova se alătură treptat tendinței globale în lupta împotriva poluării cu plastic. Însă, modelul actual de gestionare a deșeurilor din țară este unul simplu și primitiv, și nu corespunde nici rigorilor de protecție a mediului, și nici principiilor economiei circulare, care de mai mulți ani este prerogativa UE. Acestea sunt câteva din concluziile Raportului auditului performanței „Managementul deșeurilor din plastic”, examinate de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). 

Auditul a constatat că, încă din 2013, odată cu aprobarea Strategiei deșeurilor, a fost prevăzută regionalizarea Republicii Moldova în 8 zone de management al deșeurilor, din care face parte și compartimentul celor din plastic și include în sine acțiuni urmate atât de sectorul public, cât și de cel privat. La capitolul respectiv, lipsa unor reglementări clare privind rolul fiecăruia este un impediment în buna gestionare a deșeurilor din plastic. Pentru Republica Moldova, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a servit drept imbold pentru definitivarea procesului de aprobare în anul 2016 a noii Legi a deșeurilor.

Potrivit constatărilor de audit, pe teritoriul Republicii Moldova anual se identifică peste 1200 de gunoiști neautorizate, în care se acumulează deșeuri mixte, cu efect negativ asupra mediului. 

Datele statistice, relevă că, rata de reciclare a deșeurilor este foarte joasă, deoarece cca 90% din deșeurile generate sunt eliminate la gunoiști, iar plasticul, fiind deșeu voluminos, ocupă cca 40% din totalul deșeurilor eliminate.

Totodată, autoritățile de mediu, în calitate de autorități de reglementare și supraveghere a pieței, nu au luat în calcul că, în perioada 2019-2020 a continuat importul pungilor din plastic, ceea ce a produs un efect negativ continuu asupra mediului. Astfel, pe parcursul anilor 2018-2020, importul s-a majorat cu 500 tone de pungi din plastic, costul de intrare în țară a cărora a crescut, de la 134 mil. lei în 2018, până la 169 mil. lei în anul 2020.

 În acest sens, plasarea pe piața Republicii Moldova a pungilor cu marcajele „biodegradabil”, „compostabil” are loc în lipsa unui laborator național de încercări acreditat, care ar testa calitatea acestora în conformitate cu cerințele standardizate ce urmează a fi aplicate la nivel național.

Observațiile auditului relevă că principalele vulnerabilități ce țin de asigurarea calității gestionării deșeurilor din plastic în Republica Moldova țin, în mare parte, de:

 • lipsa unor reglementări strategice, unor mecanisme clare și eficiente pentru a pune în funcțiune dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor;
 • lipsa de interes a guvernării de a acorda suport financiar sectorului cu responsabilități de valorificare a deșeurilor din plastic;
 • lipsa de interes a organelor administrației publice locale în dezvoltarea sistemului calitativ de management al deșeurilor;
 • neinstituirea unui sistem de colectare separată a deșeurilor, din care face parte și plasticul;
 • lipsa conlucrării cu sectorul privat privind promovarea selectării deșeurilor și colectării separate a acestora;
 • aplicarea măsurilor incomplete la capitolul restricțiilor plasării pe piață a pungilor din plastic;
 • ignorarea reglementărilor prin standardizare la capitolul calității ambalajelor biodegradabile și compostabile.

„Deși, poluarea cu deșeuri pare a avea un impact invizibil asupra sănătății și mediului, lipsa de acțiuni cruciale este un motiv real de îngrijorare, îndeosebi în lipsa unui sistem de management integrat al deșeurilor, care să asigure buna coordonare și funcționare atât a sistemului instituțional în general, cât și a sistemelor de monitorizare, informare și responsabilizare a poluatorilor ținând cont de situația în domeniu”, menționează reprezentanții CCRM.

În contextul auditului, Curtea de Conturi a înaintat un șir de recomandări entităților implicate în gestionarea domeniului, implementarea cărora va genera îmbunătățiri în domeniul managementului deșeurilor din plastic.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 21:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 21:16 // Politica //  Cristina Vlah

După ce au fost publicate numele a doi pretendenți la șefia Centrului Național Anticorupție (CNA), recent în presă a apărut un nou nume, care ar fi un potențial candidat la această funcție.

Potrivit publicației punctul.md, este vorba despre Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă a CNA. Sursa scrie că el a fost angajat al companiei de securitate a oligarhului Vlad Plahotniuc, „Argus-s SRL”. Bîtcă ar fi fost responsabil de filarea și interceptarea discuțiilor telefonice ale unor anumite persoane, în interesul lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit surselor „Punctul pe i”, pentru numirea acestuia în funcție de șef al CNA, face lobby unul dintre factorii de decizie din PAS, cu care sunt prieteni și sunt originari din aceeași localitate.

Amintim, că anterior au fost vehiculate: numele fostului procuror anticorupție, Eugeniu Rurac, dar și cel al deputatei PAS, Olesea Stamate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate