Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va fi susținută financiar de Fondul Western NIS Enterprise și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Sprijinul se acord[ pentru implementarea Programului guvernamental de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice.
Acordul privind asistența financiară și tehnică în valoare de 500.000 dolari a fost semnat vineri, 20 octombrie. Documentul stabilește angajamentul partenerilor privind susținerea modernizării și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și implementarea inovațiilor digitale în activitatea antreprenorială din Republica Moldova.
„Prioritatea Guvernului este să dezvoltăm economia și să oferim noi oportunități pentru antreprenorii noștri. Sectorul IMM este inima unei economii sănătoase. Astfel, prin Programul de susținere a inovațiilor digitale și a start-up-urilor tehnologice, ne propunem să stimulăm inovația, să dezvoltăm un mediu antreprenorial solid și propice, să generăm noi locuri de muncă bine plătite și să contribuim la dezvoltarea durabilă a țării noastre”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Moldova, a menționat că „USAID colaborează cu Guvernul și poporul Moldovei pentru a aborda provocările actuale și pentru a construi un viitor democratic, prosper și sigur. Comunitatea de startup-uri activă și în dezvoltare din Moldova demonstrează ce fel de prosperitate putem crea împreună. Sunt încântat că extindem acum acest parteneriat pentru a include Western NIS Enterprise Fund.”
„Prin acest Acord vom susține cu finanțare nerambursabilă companiile moldovenești de a implementa în activitatea economică idei inovatoare digitale și vom susține crearea de conexiuni de afaceri regionale și internaționale”, a spus Jaroslawa Z. Johnson, President & CEO WNISEF, precizând că Fondul implementează un program internațional de asistență tehnică pentru a susține Ucraina și Moldova în dezvoltarea politicilor economice și leadeshipului solid.
Dumitru Pîntea, Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a subliniat faptul că inovația digitală constituie un factor cheie în transformarea proceselor economice și contribuie la reducerea decalajului social și economic.
„Vom valorifica toate oportunitățile care se deschid cu suportul partenerilor noștri pentru a susține mediul de afaceri privind necesitatea investițiilor în tehnologii digitale și inovatoare. Implementarea Programului va aduce plus valoare mediului de afaceri din Moldova conectând sectorul ÎMM cu cel al inovațiilor pentru a asigura o sinergie între cerere și ofertă”, a punctat Pîntea.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Totodată, în cadrul evenimentului de presă, a fost anunțat lansarea unui nou Apel de granturi pentru susținerea companiilor cu potențial inovator și startup-urilor tehnologice. Acesta va oferi finanțare startup-urilor tehnologice și IMM-urilor, pentru a valorifica ideile inovatoare și va stimula utilizarea tehnologiilor verzi și producerea sustenabilă în Moldova. Finanțarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 80% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși de 500.000 de lei. Contribuția proprie va fi de minim 20%.
Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate prin intermediul Fondului Western NIS Enterprise și Proiectul „Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK Aid).
Apelul de proiecte investiționale pentru accesarea de suport financiar va fi deschis în perioada 1-30 noiembrie 2023. Înscrierea companiilor interesate de program se va face online.