Curs valutar
  • EUR
    19.4162
    0%
  • USD
    17.4936
    0%
  • RUB
    0.1938
    0%
  • RON
    3.9060
    0%
  • UAH
    0.4262
    0%

FOTO, VIDEO Grant pentru inovații! ODA primește sprijin de 500.000 de dolari

20 Oct. 2023, 13:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Victoria Laur
20 Oct. 2023, 13:40 // Economie //  Victoria Laur

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va fi susținută financiar de Fondul Western NIS Enterprise și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Sprijinul se acord[ pentru implementarea Programului guvernamental de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice.

Acordul privind asistența financiară și tehnică în valoare de 500.000 dolari a fost semnat vineri, 20 octombrie. Documentul stabilește angajamentul partenerilor privind susținerea modernizării și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și implementarea inovațiilor digitale în activitatea antreprenorială din Republica Moldova.

„Prioritatea Guvernului este să dezvoltăm economia și să oferim noi oportunități pentru antreprenorii noștri. Sectorul IMM este inima unei economii sănătoase. Astfel, prin Programul de susținere a inovațiilor digitale și a start-up-urilor tehnologice, ne propunem să stimulăm inovația, să dezvoltăm un mediu antreprenorial solid și propice, să generăm noi locuri de muncă bine plătite și să contribuim la dezvoltarea durabilă a țării noastre”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Moldova, a menționat că „USAID colaborează cu Guvernul și poporul Moldovei pentru a aborda provocările actuale și pentru a construi un viitor democratic, prosper și sigur. Comunitatea de startup-uri activă și în dezvoltare din Moldova demonstrează ce fel de prosperitate putem crea împreună. Sunt încântat că extindem acum acest parteneriat pentru a include Western NIS Enterprise Fund.”

„Prin acest Acord vom susține cu finanțare nerambursabilă companiile moldovenești de a implementa în activitatea economică idei inovatoare digitale și vom susține crearea de conexiuni de afaceri regionale și internaționale”, a spus Jaroslawa Z. Johnson, President & CEO WNISEF, precizând că Fondul implementează un program internațional de asistență tehnică pentru a susține Ucraina și Moldova în dezvoltarea politicilor economice și leadeshipului solid.

Dumitru Pîntea, Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a subliniat faptul că inovația digitală constituie un factor cheie în transformarea proceselor economice și  contribuie la reducerea decalajului social și economic.

„Vom valorifica toate oportunitățile care se deschid cu suportul partenerilor noștri pentru a susține mediul de afaceri privind necesitatea investițiilor în tehnologii digitale și inovatoare. Implementarea Programului va aduce plus valoare mediului de afaceri din Moldova conectând sectorul ÎMM cu cel al inovațiilor pentru a asigura o sinergie între cerere și ofertă”, a punctat Pîntea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Totodată, în cadrul evenimentului de presă, a fost anunțat lansarea unui nou Apel de granturi pentru susținerea companiilor cu potențial inovator și startup-urilor tehnologice. Acesta va oferi finanțare startup-urilor tehnologice și IMM-urilor, pentru a valorifica ideile inovatoare și va stimula utilizarea tehnologiilor verzi și producerea sustenabilă în Moldova. Finanțarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 80% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși de 500.000 de lei. Contribuția proprie va fi de minim 20%.

Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate prin intermediul Fondului Western NIS Enterprise și Proiectul „Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK Aid).

Apelul de proiecte investiționale pentru accesarea de suport financiar va fi deschis în perioada 1-30 noiembrie 2023. Înscrierea companiilor interesate de program se va face online.

 

Realitatea Live

Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă!
Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă!
O societate fără fum, misiune (im)posibilă? Ce zic experții
O societate fără fum, misiune (im)posibilă? Ce zic experții
Orange Moldova oferă tuturor abonaților săi un super cadou – 50 GB bonus 5G în cea mai extinsă rețea din țară
Orange Moldova oferă tuturor abonaților săi un super cadou – 50 GB bonus 5G în cea mai extinsă rețea din țară
Foști deținuți și persoane care au consumat substanțe psihotrope, angajate la o întreprindere care produce înghețată
Foști deținuți și persoane care au consumat substanțe psihotrope, angajate la o întreprindere care produce înghețată
VinOpera – festivalul care aduce una dintre cele mai valoroase voci ale lumii şi serveşte cel mai bun vin roşu
VinOpera – festivalul care aduce una dintre cele mai valoroase voci ale lumii şi serveşte cel mai bun vin roşu
Începe noul an școlar cu Glovo
Începe noul an școlar cu Glovo
Nova Poshta Moldova: 10 ani de dezvoltare și inovație pe piața din Moldova
Nova Poshta Moldova: 10 ani de dezvoltare și inovație pe piața din Moldova
Iute Group, performanțe financiare remarcabile în prima jumătate a anului 2024
Iute Group, performanțe financiare remarcabile în prima jumătate a anului 2024
Cardul NEON – un nou instrument de plată exclusivist de la Moldindconbank și Visa
Cardul NEON – un nou instrument de plată exclusivist de la Moldindconbank și Visa
08 Sept. 2024, 19:30
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
08 Sept. 2024, 19:30 // Sci-tech //  Elena Putregai

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au observat că un colorant alimentar comun poate transforma temporar pielea, mușchii și țesuturile conjunctive ale animalelor vii în materiale semi-transparente, potrivit The Guardian. Într-un experiment inovator, echipa a aplicat tartrazina, un colorant galben folosit în produse precum Doritos și SunnyD, pe burta unui șoarece și a reușit să facă organele interne vizibile prin pielea abdominală. Aplicarea colorantului pe scalpul șoarecelui a permis cercetătorilor să vizualizeze vasele de sânge din creierul animalului.

Cercetătorii  au constatat că pielea tratată cu colorant își recăpăta culoarea normală după spălare. Ei cred că metoda ar putea avea aplicații clinice valoroase, inclusiv pentru localizarea rănilor, găsirea venelor pentru extragerea sângelui, monitorizarea tulburărilor digestive și detectarea tumorilor.

„În loc să se bazeze pe biopsii invazive, medicii ar putea fi capabili să diagnosticheze tumori adânc înrădăcinate prin simpla examinare a țesutului unei persoane, fără a fi nevoie de îndepărtarea chirurgicală invazivă. Această tehnică ar putea face prelevările de sânge mai puțin dureroase, ajutându-i pe medici localizeze cu ușurință venele de sub piele”, a declarat Dr. Guosong Hong, cercetător principal în cadrul proiectului.

Metoda amintește de romanul „Omul invizibil” de H.G. Wells, unde secretul invizibilității constă în alinierea indicelui de refracție al unui obiect cu cel al aerului. Lumina se dispersa în țesuturi din cauza diferitelor indicii de refracție, similar cu modul în care un creion pare îndoit într-un pahar cu apă.

Dr. Zihao Ou și echipa de la Stanford au descoperit că anumiți coloranți pot face lumina să pătrundă mai ușor prin piele și țesuturi, modificând indicele de refracție al acestora. În experimentele descrise în Science, un piept de pui a devenit transparent la lumina roșie după ce a fost scufundat în tartrazină, un colorant galben din produsele alimentare. Colorantul a redus împrăștierea luminii, permițând o penetrare mai profundă.

Este vorba de colorantul alimentar galben utilizat în chipsurile Doritos, băutura SunnyD și alte produse din SUA.

Echipa a aplicat apoi colorantul galben pe burta unui șoarece, făcând pielea abdominală transparentă și dezvăluind intestinele și organele rozătoarei. Într-un alt experiment, ei au aplicat colorant pe capul ras al unui șoarece și, cu ajutorul unei tehnici numite imagistică cu contrast de speckle laser, au văzut vasele de sânge din creierul animalului.

„Cea mai surprinzătoare parte a acestui studiu este că, de obicei, ne așteptăm ca moleculele de colorant să facă lucrurile mai puțin transparente. De exemplu, dacă amestecați cerneală albastră de pix în apă, cu cât adăugați mai multă cerneală, cu atât mai puțină lumină poate trece prin apă. În experimentul nostru, atunci când dizolvăm tartrazina într-un material opac precum mușchii sau pielea, care în mod normal împrăștie lumina, cu cât adăugăm mai multă tartrazină, cu atât materialul devine mai clar. Dar numai în partea roșie a spectrului de lumină. Acest lucru contravine așteptărilor noastre obișnuite cu coloranții.” a explicat Dr. Guosong Hong, cercetător principal.

Cercetătorii notează că procesul este „reversibil și repetabil,” pielea recăpătându-și culoarea normală după spălare. Deocamdată, transparența este restricționată de adâncimea de penetrare a colorantului, dar Dr. Hong sugerează că injecțiile sau plasturii cu microace ar putea permite colorantului să pătrundă mai adânc.

Deși metoda nu a fost testată încă pe oameni, cercetătorii speră ca procedura să permită studii detaliate ale organelor și bolilor fără a necesita intervenții chirurgicale majore.

Potrivit lui Christopher Rowlands și Jon Gorecki de la Imperial College din Londra, această tehnică, combinată cu imagistica modernă, ar putea oferi vizualizarea unui întreg creier de șoarece sau identificarea tumorilor sub țesuturi groase de câțiva centimetri. Ei afirmă că va exista „un interes extrem de larg” pentru această procedură.

„HG Wells, care a studiat biologia sub TH Huxley, ar fi aprobat cu siguranță această procedură”, concluzionează aceștia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă!
Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă!
O societate fără fum, misiune (im)posibilă? Ce zic experții
O societate fără fum, misiune (im)posibilă? Ce zic experții
Orange Moldova oferă tuturor abonaților săi un super cadou – 50 GB bonus 5G în cea mai extinsă rețea din țară
Orange Moldova oferă tuturor abonaților săi un super cadou – 50 GB bonus 5G în cea mai extinsă rețea din țară
Foști deținuți și persoane care au consumat substanțe psihotrope, angajate la o întreprindere care produce înghețată
Foști deținuți și persoane care au consumat substanțe psihotrope, angajate la o întreprindere care produce înghețată
VinOpera – festivalul care aduce una dintre cele mai valoroase voci ale lumii şi serveşte cel mai bun vin roşu
VinOpera – festivalul care aduce una dintre cele mai valoroase voci ale lumii şi serveşte cel mai bun vin roşu
Începe noul an școlar cu Glovo
Începe noul an școlar cu Glovo
Nova Poshta Moldova: 10 ani de dezvoltare și inovație pe piața din Moldova
Nova Poshta Moldova: 10 ani de dezvoltare și inovație pe piața din Moldova
Iute Group, performanțe financiare remarcabile în prima jumătate a anului 2024
Iute Group, performanțe financiare remarcabile în prima jumătate a anului 2024
Cardul NEON – un nou instrument de plată exclusivist de la Moldindconbank și Visa
Cardul NEON – un nou instrument de plată exclusivist de la Moldindconbank și Visa
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală