Mai multe avalanșe s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 februarie curent, în Munții Făgăraș din România, potrivit paginii „Avalanșe în Carpați”, care monitorizează astfel de fenomene meteorologice. Zăpada a lovit Cabana Capra, unde a avariat clădirile și mașinile parcate. Nu au fost victime umane, dar pompierii de ISU Argeș au fost solicitați să intervină pentru a evacua turiștii rămași blocați în cabana aflată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Salvamontiștii români au primit în 24 de ore peste 100 de apeluri de intervenții, „un număr îngrijorător de mare de evenimente montane”. Ei au salvat 118 persoane, dintre care 57 au fost predate către ambulanţe şi echipajele SMURD pentru a fi duse la spital. De asemenea, Salvamont România atrage atenția asupra pericolului de avalanșe și a publicat harta cu cele mai expuse zone la astfel de evenimente. În munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 m, riscul de avalanșă este la nivelul maxim, 5 din 5.
Aproximativ 60 de persoane sunt blocate la Cabana Capra ca urmare a avalanșei care a răsturnat și avariat numeroase autoturisme, potrivit IPJ Argeș. Un jurnalist local scrie că drumul spre cabana este închis din 30 octombrie 2022, însă șoferii acelor autoturisme au ales să nu respecte semnele de circulație.
Unul din turiștii blocați la cabana Capra a povestit pentru TVR Info că mașinile sunt îngropate în zăpada înaltă de 2 metri, unele avariate și cu roțile în sus, iar printre turiștii blocați se numără și copii.
„În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze”, a transmis ISU Argeș. Turiștii vor fi duși până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna. „Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale, atât la cabană, precum și mai multe mașini avariate. Avalanșa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor), în această seară”, a transmis pagina specializată în monitorizarea avalanșelor.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a transmis o recomandare pentru turişti să nu părăsească zona cabanelor din cauza riscului de avalanșă.
„Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu. Riscul de avalanșe a crescut ca urmare a ninsorilor abundente care au căzut la cote înalte, iar meteorologii au emis un cod portocaliu în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine pentru acest weekend. Au fost observate urmele unei avalanșe și la Bâlea Lac, în zona Șaua Doamnei. „Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona Șaua Doamnei”, precizează „Avalanșe în Carpați”.
Din cauza vântului puternic și a căderilor de zăpadă, sunt așteptate mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari. Începând de sâmbătă, 4 februarie, de la ora 20, până duminică, 5 februarie, la aceeași oră, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine. Rafale de vânt vor depăși 90… 100 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă.
Salvamont România mai avertizează turiştii că în această perioadă în zona montană sunt anunţate fenomene meteo extreme, vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă, temperaturi scăzute şi risc important de avalanşe.