Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(FOTO, VIDEO) Moldoveanca Olga Țapordei și expediția vieții sale – Everestul! A atins deja 5 mii metri altitudine

25 Apr. 2021, 18:00
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
25 Apr. 2021, 18:00 // Sport //  Elena Putregai

Moldoveanca Olga Țapordei, cunoscută în țară ca o femeie de afacere de succes, este de câteva zile în expediția vieții sale. Are toate șansele să devină prima femeie de la noi care va cuceri Everestul! Cel puțin acesta este scopul, însă pornirea sa deja este de admirat. Experiențele pe care le trăiește le împărtășește pe contul său de Instagram, atunci când găsește internet în cabanele de munte. Așa și Realitatea.md a aflat că azi ar urma să ajungă la Everest Base Camp, ceea ce înseamnă că a atins peste 5.000 metri altitudine.

A plecat cu o echipă, cu unii din membri căreia s-a cunoscut încă din expediția spre Kilimanjaro din 2020. Da, da. Olga a cucerit și Kilimanjaro – cel mai înalt vârf din Africa.

Și mai bine de un an avea setată alarma la ora 06:00, cu motto-ul: „Good Morning! Everest is waiting for you! Wake up, Baby! (tr. Bună dimineața! Everest te așteaptă! Trezește-te”.

Expediția spre Everest a început chiar de ziua de naștere a soțului său – Bogdan Ghieș. „Trebuie să recunosc că e emoționant, tare. Tu știi, nimic nu-i întâmplător. Tu îmi porți noroc! Fii sănătos, mai departe ne lămurim noi”, a scris Olga. Acasă, a mai rămas și fiica sa Alexandra cu care ține legătura la telefon.

S-au adaptat cu încetul la diverse altitudini și au ajuns la cea de peste 5.000 metri. Pe acest traseu, există cabane de munte, unde mănâncă și înnoptează. „Nepalul e ceva aparte. Ceva ce merită de trăit și de simțit. Nepalul trebuie inspirat profund, intens, uneori în tăcere. Deci, 7 zile prin Nepal, până în EBC (Everest Base Camp). Dacă era prin Tibet, ajungeam cu mașinile. Ajungem acolo pe jos. Pentru că drum pentru mașini pur și simplu nu există”.

„Astfel…cel mai delicios cappuccino e în localitățile prin care mergem. Astfel copiii pe care îi întâlnim ne energizează la maxim. Astfel descoperim Oamenii, tradițiile și obiceiurile lor. Sunt atât de calzi, zâmbitori și sinceri”, a mai povestit Olga.

Expediția va dura 45 de zile. Este una costisitoare, în jur de 69 000 de euro. Pentru asta, Olga a lansat o campanie de crowdfunding împreună cu un producător local de vin. A fost realizată o colecție limitată #LimitlessWithOlgaȚăpordei și cine a vrut și încă vrea să o ajute poate contribui.

Everest este considerat cel mai periculos munte și escaladarea pe el poate fi făcută doar o dată în an – aprilie-mai, pentru că, pe munte, viteza vântului este de 160 km pe oră și poate ajunge la 280 km. Olga a trecut la monumentul alpiniștilor decedați. A dezvăluit că locul este frumos, dar și puternic energetic.

Realitatea.md îi ține pumnii. Contul de Instagram al Olgăi Țapordei este acesta!

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală