Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

NASA: Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe planeta Marte este programat pentru 19 aprilie

18 Apr. 2021, 13:37
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Apr. 2021, 13:37 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

Primul zbor al elicopterului Ingenuity, ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, este programat să aibă loc pe planeta Roșie luni, informează NASA.

Potrivit departamentului, primul zbor Ingenuity este planificat aproximativ la 03:30 dimineața, după ora Statelor Unite ale Americii. În același timp, este indicat faptul că datele despre acest zbor vor ajunge pe Pământ în câteva ore după finalizare.

În timpul zborului, roverul Perseverance va primi și transmite pe Pământ imagini și date primite de elicopterul cu dronă.

După cum a raportat agenția spațială americană, pe 9 aprilie, au apărut probleme în timpul lansării testului rotorului elicopterului. Testul de viteză a rotorului s-a încheiat mai devreme decât se aștepta din cauza unui semnal de posibile probleme tehnice în timpul tranziției de la modul pre-zbor la modul de zbor.

Lansarea elicopterului cu dronă a fost amânată din 11 aprilie, pentru 14 aprilie. Cu toate acestea, reprezentanții NASA au avut nevoie de timp suplimentar pentru a remedia problema.

În ultima perioadă, elicopterul-dronă, a supraviețuit temperaturii de -90 grade și, și-a încărcat cu succes bateria cu ajutorul panoului solar pentru următorul zbor.

Înălțimea primului zbor, care va dura 20-30 de secunde, va fi de aproximativ trei metri. În cursul zborurilor ulterioare, este planificată ridicarea acestuia la cinci metri.

Atmosfera marțiană are doar 1% din densitatea atmosferei Pământului, ceea ce face ca zborul micului elicopter Ingenuity să fie echivalentul zborului la o înălțime de trei ori mai mare decât a Everestului.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Sept. 2021, 05:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Banca centrală a Chinei a declarat că trebuie interzise toate tranzacţiile cu monede digitale, în ceea ce reprezintă cea mai recentă rundă de represalii lansate de autorităţi asupra industriei, scrie Bani.md.

Criptomonedele, inclusiv Bitcoin şi Tether, nu reprezintă monede fiduciare şi nu pot circula în interiorul pieţei, spune Banca Populară a Chinei. Astfel, toate tranzacţiile cu monede virtuale – incluzând aici serviciile furnizate rezidenţilor domestici de către exchange-urile străine – reprezintă activităţi financiare ilicite, reiese dintr-o declaraţie a instituţiei.

Bitcoinul a scăzut cu aproape 3% în ultimele 24 de ore. Totodată, Ethereum şi XRP au înregistrat un declin de aproape 7%. Cardano este pe minus cu circa 2%, potrivit datelor agregate de CoinDesk.

Între timp, agenţia chineză de planning economic a subliniat caracterul urgent al eliminării proceselor de minare de criptomonede, măsurile fiind necesare pentru îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon.

O serie de analize realizate de banca centrală olandeză şi MIT arată că o singură tranzacţie cu Bitcoin generează aceeaşi cantitate de deşeuri electrice ca aruncarea la gunoi a două iPhone-uri.

„Estimăm că întreaga reţea de Bitcoin trece anual prin 30 de kilotone metrice de echipament. Numărul se compară cu totalul deşeurilor generate de micile echipamente IT şi telecom într-o ţară ca Olanda”, reiese dintr-un studiu publicat în Resources, Conservation and Recycling.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române