Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Noua monedă digitală a Chinei stârnește îngrijorare în SUA

07 Apr. 2021, 10:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
07 Apr. 2021, 10:23 // În Lume //  Daniel Hacina

O mie de ani în urmă, când banii însemnau monede, China a inventat bancnota de hârtie. Acum, guvernul chinez creează numerar digital, într-o reimaginație a banilor care ar putea zdruncina un pilon al puterii americane.

S-ar putea să pară că banii sunt deja virtuali, deoarece cardurile de credit și aplicațiile de plată precum Apple Pay în SUA și WeChat în China elimină necesitatea facturilor sau a monedelor. Dar acestea sunt doar modalități de a muta banii în spațiul electronic. China urmărește obiectivul de a transforma ea însăși cursul legal într-un cod de computer.

Criptomonedele precum bitcoin au prefigurat un potențial viitor digital pentru bani, deși există în afara sistemului financiar tradițional global și nu sunt cursuri legale, precum numerarul emis de guverne.

Versiunea chineză a monedei digitale controlată de banca ei centrală, va oferi guvernului Chinei instrumente noi pentru a-și monitoriza atât economia, cât și populația. Prin design, yuanul digital va nega una dintre atracțiile majore ale bitcoin-ului: anonimatul pentru utilizator.

Banii digitalizaţi ar putea reor­dona fundamentele lumii finan­ciare, iar faptul că un stat autoritar și totodată principalul rival al Statelor Unite va fi practic primul care va lansa o monedă digitală naţională stârneşte îngrijorare la Washington.

La mijlocul anului 2019, Face­book a anunțat că își va lansa propria criptomonedă pe cât de curând posibil. Conștientizarea faptului însă, că aceasta ar putea circula într-o bază de utilizatori mult mai vastă decât cea a oricărei comunități naţionale a generat temeri că tehnologia ar putea ameninţa monedele tradiţionale.

În timp ce autorităţile americane și-au concentrat eforturile pentru a stopa Facebook-ul, fapt care le-a reușit într-un final, China şi-a accelerat iniţiativa lansării unui „yuan digitalizat”.

Acum, băncile centrale și actorii economici de la nivel global se tem că ceea ce a plănuit Facebook-ul a fost realizat în cele din urmă de China, care în contrast dispune de un guvern autoritar și puternic.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 14:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 14:20 // Actualitate //  Petru Beregoi

Două foste magistrate, care au judecat mai multe dosare de rezonanță și au fost cercetate pentru acte de corupție își vor relua activitatea în sistemul judecătoresc, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le-a numit în funcție. Este vorba de Victoria Hadîrcă și Galina Moscalciuc.

Potrivit deciziei CSM, de mâine, 19 mai curent, judecătoarea Galina Moscalciuc își va relua activitatea la Curtea de Apel Chișinău, iar Victoria Hadîrcă, la Judecătoria Chișinău sediul Centru.

Decizia în privința unei alte judecătoare, Svetlana Tizu, care la fel a intrat în atenția publică, a fost amânată pentru o altă ședință.

Galina Moscalciuc a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din anul 2017. Aceasta a fost judecătoare în dosarul intentat pe numele ex-deputatului Chiril Lucinschi.

Cele trei magistrate, Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă, ao fost reținute și anchetate pentru fapte de corupție, însă recent au fost achitare, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Cu o reacție la decizia de astăzi a CSM a venit și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care afirmă că unica soluție pentru a nu mai admite asemenea cazuri este „curățarea sistemului judecătoresc autohton prin intermediul unei evaluări externe”.

„Ziua de azi ne aduce iarăși câteva numiri, reveniri controversate în justiție. În loc să se elimine elementele toxice din sistem, se face invers. Pe zi ce trece sunt tot mai sceptic că în justiție este posibilă „autocurățarea”. Chiar dacă este criticată de către însuşi sistemul de justiție probabil că unica soluție rămâne intervenția din afară prin intermediul „evaluării externe”. Care iată vine și este tot mai aproape”, a comentat Litvinenco decizia de astăzi a CSM.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82