O mie de ani în urmă, când banii însemnau monede, China a inventat bancnota de hârtie. Acum, guvernul chinez creează numerar digital, într-o reimaginație a banilor care ar putea zdruncina un pilon al puterii americane.
S-ar putea să pară că banii sunt deja virtuali, deoarece cardurile de credit și aplicațiile de plată precum Apple Pay în SUA și WeChat în China elimină necesitatea facturilor sau a monedelor. Dar acestea sunt doar modalități de a muta banii în spațiul electronic. China urmărește obiectivul de a transforma ea însăși cursul legal într-un cod de computer.
Criptomonedele precum bitcoin au prefigurat un potențial viitor digital pentru bani, deși există în afara sistemului financiar tradițional global și nu sunt cursuri legale, precum numerarul emis de guverne.
Versiunea chineză a monedei digitale controlată de banca ei centrală, va oferi guvernului Chinei instrumente noi pentru a-și monitoriza atât economia, cât și populația. Prin design, yuanul digital va nega una dintre atracțiile majore ale bitcoin-ului: anonimatul pentru utilizator.
Banii digitalizaţi ar putea reordona fundamentele lumii financiare, iar faptul că un stat autoritar și totodată principalul rival al Statelor Unite va fi practic primul care va lansa o monedă digitală naţională stârneşte îngrijorare la Washington.
La mijlocul anului 2019, Facebook a anunțat că își va lansa propria criptomonedă pe cât de curând posibil. Conștientizarea faptului însă, că aceasta ar putea circula într-o bază de utilizatori mult mai vastă decât cea a oricărei comunități naţionale a generat temeri că tehnologia ar putea ameninţa monedele tradiţionale.
În timp ce autorităţile americane și-au concentrat eforturile pentru a stopa Facebook-ul, fapt care le-a reușit într-un final, China şi-a accelerat iniţiativa lansării unui „yuan digitalizat”.
Acum, băncile centrale și actorii economici de la nivel global se tem că ceea ce a plănuit Facebook-ul a fost realizat în cele din urmă de China, care în contrast dispune de un guvern autoritar și puternic.