Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Noua monedă digitală a Chinei stârnește îngrijorare în SUA

07 Apr. 2021, 10:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
07 Apr. 2021, 10:23 // În Lume //  Realitatea.md

O mie de ani în urmă, când banii însemnau monede, China a inventat bancnota de hârtie. Acum, guvernul chinez creează numerar digital, într-o reimaginație a banilor care ar putea zdruncina un pilon al puterii americane.

S-ar putea să pară că banii sunt deja virtuali, deoarece cardurile de credit și aplicațiile de plată precum Apple Pay în SUA și WeChat în China elimină necesitatea facturilor sau a monedelor. Dar acestea sunt doar modalități de a muta banii în spațiul electronic. China urmărește obiectivul de a transforma ea însăși cursul legal într-un cod de computer.

Criptomonedele precum bitcoin au prefigurat un potențial viitor digital pentru bani, deși există în afara sistemului financiar tradițional global și nu sunt cursuri legale, precum numerarul emis de guverne.

Versiunea chineză a monedei digitale controlată de banca ei centrală, va oferi guvernului Chinei instrumente noi pentru a-și monitoriza atât economia, cât și populația. Prin design, yuanul digital va nega una dintre atracțiile majore ale bitcoin-ului: anonimatul pentru utilizator.

Banii digitalizaţi ar putea reor­dona fundamentele lumii finan­ciare, iar faptul că un stat autoritar și totodată principalul rival al Statelor Unite va fi practic primul care va lansa o monedă digitală naţională stârneşte îngrijorare la Washington.

La mijlocul anului 2019, Face­book a anunțat că își va lansa propria criptomonedă pe cât de curând posibil. Conștientizarea faptului însă, că aceasta ar putea circula într-o bază de utilizatori mult mai vastă decât cea a oricărei comunități naţionale a generat temeri că tehnologia ar putea ameninţa monedele tradiţionale.

În timp ce autorităţile americane și-au concentrat eforturile pentru a stopa Facebook-ul, fapt care le-a reușit într-un final, China şi-a accelerat iniţiativa lansării unui „yuan digitalizat”.

Acum, băncile centrale și actorii economici de la nivel global se tem că ceea ce a plănuit Facebook-ul a fost realizat în cele din urmă de China, care în contrast dispune de un guvern autoritar și puternic.

Realitatea Live

29 Sept. 2023, 22:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
29 Sept. 2023, 22:35 // În Lume //  Ursu Ana

Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.

Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.

În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală