Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

(STUDIU) Care este perioada de protecție a vaccinului anti-COVID-19 de la Moderna ?

07 Apr. 2021, 11:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
07 Apr. 2021, 11:21 // Actualitate //  Daniel Hacina

Potrivit unui studiu efectuat de către cercetătorii din domeniul sănătății, ce a fost publicat în New England Journal of Medicine, vaccinul anti-coronavirus de la Moderna, protejează persoana căreia i-a fost administrat pe o perioadă de peste șase luni. Raportul studiului publicat ieri, confirmă ceea ce a spus săptămâna trecută compania Pfizer cu privire la vaccinul său, care ar funcționa într-un mod similar.

Rapoartele s-au bazat pe testele efectuate unui eșantion de zeci de persoane care au primit dozele de vaccin în timpul studiilor. Cercetările însă au fost efectuate chiar înainte de apariția focarelor cu variantele noi ale coronavirusului, lucru care ar fi putut altera puțin rezultatul final.

Nivelul ridicat de anticorpi a fost detectat la toate grupele de vârstă participante la studiul clinic, însă persoanele mai tinere prezintă niveluri mai mari decât persoanele în vârstă.

Cercetătorii doresc să continue monitorizarea participanţilor la studiu pentru a determina momentul în care protecţia se reduce şi pentru a elabora o metodă de readăugare a unei protecții suplimentare, ce ar proteja în continuare persoanele de o potențială infecție.

De asemenea, vaccinurile au indicat o rată ridicată de eficiență și de protecția chiar și în cazul tulpinii britanice, care la momentul de față se răspândește rapid prin mai toate țările lumii.

Pfizer și Moderna au spus că lucrează pentru a-și actualiza vaccinurile sale, eventual, pentru a proiecta o nou ser de rapel, în cazul în care acesta va fi necesar în cazul infecțiilor cu noile variante.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române