Potrivit unui studiu efectuat de către cercetătorii din domeniul sănătății, ce a fost publicat în New England Journal of Medicine, vaccinul anti-coronavirus de la Moderna, protejează persoana căreia i-a fost administrat pe o perioadă de peste șase luni. Raportul studiului publicat ieri, confirmă ceea ce a spus săptămâna trecută compania Pfizer cu privire la vaccinul său, care ar funcționa într-un mod similar.
Rapoartele s-au bazat pe testele efectuate unui eșantion de zeci de persoane care au primit dozele de vaccin în timpul studiilor. Cercetările însă au fost efectuate chiar înainte de apariția focarelor cu variantele noi ale coronavirusului, lucru care ar fi putut altera puțin rezultatul final.
Nivelul ridicat de anticorpi a fost detectat la toate grupele de vârstă participante la studiul clinic, însă persoanele mai tinere prezintă niveluri mai mari decât persoanele în vârstă.
Cercetătorii doresc să continue monitorizarea participanţilor la studiu pentru a determina momentul în care protecţia se reduce şi pentru a elabora o metodă de readăugare a unei protecții suplimentare, ce ar proteja în continuare persoanele de o potențială infecție.
De asemenea, vaccinurile au indicat o rată ridicată de eficiență și de protecția chiar și în cazul tulpinii britanice, care la momentul de față se răspândește rapid prin mai toate țările lumii.
Pfizer și Moderna au spus că lucrează pentru a-și actualiza vaccinurile sale, eventual, pentru a proiecta o nou ser de rapel, în cazul în care acesta va fi necesar în cazul infecțiilor cu noile variante.