Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

(STUDIU) Efectele alarmante ale COVID-19 pe termen lung cu care se confruntă unu din trei oameni

07 Apr. 2021, 12:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
07 Apr. 2021, 12:21 // Actualitate //  Realitatea.md

Potrivit unui studiu, unul din trei oameni infectați cu COVID-19 prezintă probleme de sănătate mintală pe termen lung sau simptome neurologice. Potrivit studiului publicat ieri în revista Lancet Psychiatry, cercetătorii au descoperit că 34% dintre supraviețuitorii coronavirusului sunt diagnosticați cu afecțiuni neurologice sau psihologice după un termen de șase luni de la infecție.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei ce au avut COVID, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți. Deși efectele neurologice sunt mai prezente și mai severe la pacienții care au fost spitalizați, acestea sunt destul de frecvente și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare sau îngrijiri medicale specializate, notează cercetătorii.

„Severitatea tulburărilor psihice și celor neurologice este direct proporțioală cu gravitatea siptomelor suferite din cauza coronavirusului. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, rata tulburărilor crește până la 39%”, a spus Maxime Taquet, profesor la Colegiul Clinic de Psihiatrie al Universitatății din Oxford și coautorul noului studiu.

„Rezultatele obținute de pe urma cercetării noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infecția cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții sunt predispuși mai multor factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă în perioade mai îndepărtate momentului de infectare”, a adăugat Taquet.

Chiar dacă riscul la nivel individual pentru o bună parte dintre tulburările neurologice şi psihiatrice identificate este mic, efectele acestora pot fi „considerabile”, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Impactul este major în situațiile în care afecţiunile sunt „cronice”, a argumentat el, sugerând necesitatea drastică a înzestrarării adecvate a sistemelor de sănătate cu resurse, ce ar permite o abordare eficientă a problemei.

Analizând fișele medicale în format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienţi care au fost infectați cu COVID-19, autorii studiului au constatat că aproximativ 34% dintre acele persoane au fost diagnosticate cu o boală neurologică sau psihiatrică în primele şase luni de după infectare. Pentru 13% dintre acestea, era vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric.

Riscul de a dezvolta astfel de afecţiuni pe termen lung este crescut la pacienţii care au fost spitalizaţi sau au trecut prin forme severe de COVID-19. Astfel, 46% dintre pacienţii internaţi la reanimare au primit un diagnostic de tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după infectare. Aproape 7% dintre pacienţii care au fost la reanimare au suferit ulterior un accident vascular cerebral, 2,7% o hemoragie cerebrală şi aproape 2% au dezvoltat demenţă. În contrast, persoanele care nu au fost spitalizate, au înregistrat o rată de de 1,3%, 0,3%, respectiv 0,4%.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 12:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Sept. 2023, 12:03 // Societate //  Valentina Buză

Doi bărbați de 33 și 48 de ani din Orhei au fost reținuți fiind suspectați de jaf. Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat după ce polițiștii din Orhei au fost sesizați de un bărbat precum că la 20 septembrie, fiind la o stație PECO din afara orașului Rîșcani, a oprit în trafic o mașină de ocazie pentru a ajunge în același oraș.

În automobil se aflau trei bărbați, printre care șoferul. În drum, persoanele din mașină i-au propus bărbatului să meargă cu ei într-o altă locație, după care îl duc la destinație. 

„În apropierea satului Ciocîlteni, unul dintre bărbați i-ar fi sustras în mod deschis telefonul, portmoneul în care se aflau mijloace bănești, trei carduri bancare și buletinul de identitate. Cei trei au coborât bărbatul din mașină, prin aplicarea violenței fizice, și au plecat într-o direcție necunoscută, cauzându-i victimei de 37 de ani un prejudiciu de 9232 de lei. Bărbatul a mers câțiva kilometri pe jos și a cerut ajutor unui angajat al unei stații PECO, rugându-l să cheme poliția”, anunță oamenii legii.

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii și procurorii din Orhei au fost identificați și reținuți doi dintre bănuiți. Bărbații nu sunt la prima abatere de la lege, anterior fiind judecați pentru infracțiuni similare. În acest caz a fost pornită o cauză penală, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore.

În continuare se întreprind acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație, în vederea întăririi bazei probatorii și stabilirii celui de-al treilea suspect, cât şi apartenenței acestora la comiterea altor infracțiuni.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu/sau fără amendă de la 42 500 până la 67 500 de lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală