Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

(STUDIU) Efectele alarmante ale COVID-19 pe termen lung cu care se confruntă unu din trei oameni

07 Apr. 2021, 12:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
07 Apr. 2021, 12:21 // Actualitate //  Daniel Hacina

Potrivit unui studiu, unul din trei oameni infectați cu COVID-19 prezintă probleme de sănătate mintală pe termen lung sau simptome neurologice. Potrivit studiului publicat ieri în revista Lancet Psychiatry, cercetătorii au descoperit că 34% dintre supraviețuitorii coronavirusului sunt diagnosticați cu afecțiuni neurologice sau psihologice după un termen de șase luni de la infecție.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei ce au avut COVID, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți. Deși efectele neurologice sunt mai prezente și mai severe la pacienții care au fost spitalizați, acestea sunt destul de frecvente și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare sau îngrijiri medicale specializate, notează cercetătorii.

„Severitatea tulburărilor psihice și celor neurologice este direct proporțioală cu gravitatea siptomelor suferite din cauza coronavirusului. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, rata tulburărilor crește până la 39%”, a spus Maxime Taquet, profesor la Colegiul Clinic de Psihiatrie al Universitatății din Oxford și coautorul noului studiu.

„Rezultatele obținute de pe urma cercetării noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infecția cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții sunt predispuși mai multor factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă în perioade mai îndepărtate momentului de infectare”, a adăugat Taquet.

Chiar dacă riscul la nivel individual pentru o bună parte dintre tulburările neurologice şi psihiatrice identificate este mic, efectele acestora pot fi „considerabile”, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Impactul este major în situațiile în care afecţiunile sunt „cronice”, a argumentat el, sugerând necesitatea drastică a înzestrarării adecvate a sistemelor de sănătate cu resurse, ce ar permite o abordare eficientă a problemei.

Analizând fișele medicale în format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienţi care au fost infectați cu COVID-19, autorii studiului au constatat că aproximativ 34% dintre acele persoane au fost diagnosticate cu o boală neurologică sau psihiatrică în primele şase luni de după infectare. Pentru 13% dintre acestea, era vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric.

Riscul de a dezvolta astfel de afecţiuni pe termen lung este crescut la pacienţii care au fost spitalizaţi sau au trecut prin forme severe de COVID-19. Astfel, 46% dintre pacienţii internaţi la reanimare au primit un diagnostic de tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după infectare. Aproape 7% dintre pacienţii care au fost la reanimare au suferit ulterior un accident vascular cerebral, 2,7% o hemoragie cerebrală şi aproape 2% au dezvoltat demenţă. În contrast, persoanele care nu au fost spitalizate, au înregistrat o rată de de 1,3%, 0,3%, respectiv 0,4%.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82