Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

(STUDIU) Efectele alarmante ale COVID-19 pe termen lung cu care se confruntă unu din trei oameni

07 Apr. 2021, 12:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
07 Apr. 2021, 12:21 // Actualitate //  Daniel Hacina

Potrivit unui studiu, unul din trei oameni infectați cu COVID-19 prezintă probleme de sănătate mintală pe termen lung sau simptome neurologice. Potrivit studiului publicat ieri în revista Lancet Psychiatry, cercetătorii au descoperit că 34% dintre supraviețuitorii coronavirusului sunt diagnosticați cu afecțiuni neurologice sau psihologice după un termen de șase luni de la infecție.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei ce au avut COVID, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți. Deși efectele neurologice sunt mai prezente și mai severe la pacienții care au fost spitalizați, acestea sunt destul de frecvente și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare sau îngrijiri medicale specializate, notează cercetătorii.

„Severitatea tulburărilor psihice și celor neurologice este direct proporțioală cu gravitatea siptomelor suferite din cauza coronavirusului. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, rata tulburărilor crește până la 39%”, a spus Maxime Taquet, profesor la Colegiul Clinic de Psihiatrie al Universitatății din Oxford și coautorul noului studiu.

„Rezultatele obținute de pe urma cercetării noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infecția cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții sunt predispuși mai multor factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă în perioade mai îndepărtate momentului de infectare”, a adăugat Taquet.

Chiar dacă riscul la nivel individual pentru o bună parte dintre tulburările neurologice şi psihiatrice identificate este mic, efectele acestora pot fi „considerabile”, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Impactul este major în situațiile în care afecţiunile sunt „cronice”, a argumentat el, sugerând necesitatea drastică a înzestrarării adecvate a sistemelor de sănătate cu resurse, ce ar permite o abordare eficientă a problemei.

Analizând fișele medicale în format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienţi care au fost infectați cu COVID-19, autorii studiului au constatat că aproximativ 34% dintre acele persoane au fost diagnosticate cu o boală neurologică sau psihiatrică în primele şase luni de după infectare. Pentru 13% dintre acestea, era vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric.

Riscul de a dezvolta astfel de afecţiuni pe termen lung este crescut la pacienţii care au fost spitalizaţi sau au trecut prin forme severe de COVID-19. Astfel, 46% dintre pacienţii internaţi la reanimare au primit un diagnostic de tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după infectare. Aproape 7% dintre pacienţii care au fost la reanimare au suferit ulterior un accident vascular cerebral, 2,7% o hemoragie cerebrală şi aproape 2% au dezvoltat demenţă. În contrast, persoanele care nu au fost spitalizate, au înregistrat o rată de de 1,3%, 0,3%, respectiv 0,4%.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 09:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 09:23 // Economie //  Realitatea.md

Prețul motorinei a sărit de pragul psihologic de 17 lei. Acum o zi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o notă informativă despre prețurile maxime de referință pentru patronii de benzinării din țară. 

Potrivit notei informative, de sâmbătă, 25 septembrie curent, motorina devine mai scumpă cu opt bani decât cu o zi în urmă, ceea ce înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar pentru un litru tocmai 17,05 lei. În schimb benzina s-a ieftinit un pic și va costa 20,7 lei per litru.

Când benzina și motorina se vor ieftini? Ce răspuns are conducerea ANRE

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române