Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

„Blestemul” scrolling-ului pe internet! Chiar și tu faci acest lucru înainte de somn

04 Mart. 2021, 10:42
 // Categoria: Life // Autor:  Daniel Hacina
04 Mart. 2021, 10:42 // Life //  Daniel Hacina

De ce ne aflăm într-o continuă căutare de noutăți, imagini, tot felul de postări de îndată ce ne punem la somn, chiar dacă știm că în esență, această activitate ne aduce daune din mai multe perspective? Care este motivul din spatele acestei plăceri ciudate și cât de dependenți suntem de această activitate? Acest fenomen este numit „doomscrolling compulsion”. Cu alte cuvinte, asta ar însemna că oamenii simt o constrângere de a căuta la nesfârșit prin feed-urile de pe social media sau într-o traducere directă ar însemna o așa-zisă confruntare cu „blestemul scrolling-ului”.

Este un lucru cert că ne pomenim uneori stând noaptea în pat, înainte de somn citind pe site-uri de știri, verificându-ne căsuța poștală de zeci de ori, sau navigând pe internet, fiind absolut conștienți de faptul că această activitatea nu este una tocmai sănătoasă și benefică pentru noi. De ce continuăm totuși să facem acest lucru ?

Această întrebare și-au pus-o multe persoane. Există mai multe motive pentru care dorința de a citi poate fi atât de puternică: sentimentul de siguranță a cunoașterii, în special în perioadele dificile, felul în care au fost proiectate platformele de social media, care reîmprospătează și stimulează în mod constant cea mai atractivă și relevantă informație pentru fiecare în mod individual, și desigur, fascinația umană.

Cei mai mulți dintre noi am petrecut o bună parte din anul 2020 dând „scroll” atât de mult, încât Oxford English Dictionary l-a numit cuvântul anului și chiar l-a adăugat în dicționar.

„Doomscrolling-ul”, nu este ceva nou în comportamentul uman. Chiar dacă termenul pare să fi intrat în lexiconul public la începutul anului 2020, odată cu COVID-19, publicul deține de mult mentalitatea de a nu neglija informația din jurul său. Spaima, de exemplu, ne pune într-o alertă maximă, pregătindu-ne de potențialele situații periculoase și dificile. În acest sens al ideilor, am putea oarecum considera „doomscrolling-ul” ca pe o consecință generată de un fenomen ce a semănat spaima în rândurile societății actuale, cum ar fi pandemia.

Într-adevăr, pandemia a agravat această nevoie de a percepe noi informații, dar „scrolling-ul” s-a manifestat și din cauza oamenilor care nu au socializat în timpul acesteia, având la dispoziție mult mai mult timp pentru asimila fluxuri masive de informații.

Un sondaj german de la sfârșitul lunii martie de anul trecut, a constatat că există o legătură strânsă între „frecvența și durata expunerii la canalele mass-media” și „creșterea tulburărilor depresive și de anxietate”. Cercetătorii de la Colegiul Dartmouth au descoperit, de asemenea, că utilizarea sporită a telefonului, generează anxietate, depresie și un comportament sedentar în rândul studenților.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
16 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 17:35 // Life //  Petru Beregoi

Eva Braun a fost mult timp amanta secretă a lui Adolf Hitler. Braun și Hitler s-au căsătorit cu 40 de ore înainte ca cei doi să se sinucidă împreună la data de 30 aprilie 1945.

Eva Braun s-a născut la data de 6 februarie 1912 într-o familie bavareză din clasa de mijloc inferioară și a fost educată la Institutul Catolic pentru Tinere din Simbach-am-Inn, landul Bavaria.

Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hitler în 1929, la vârsta de doar 17 ani. Pe atunci, Braun era angajată ca vânzătoare în magazinul lui Heinrich Hoffmann, fotograf și prieten al lui Hitler. Hoffmann l-a prezentat pe Hitler lui Braun drept „Herr Wolf”. Hitler a început la scurt timp să o curteze pe Braun, iar până în 1936 Braun se mutase în cabana dictatorului din Berchtesgaden.

Foarte puțini germani au știut de existența amantei Eva Braun

Eva Braun ducea o viață relativ izolată. Braun nu a avut nicio influență sau impact observabil asupra vieții politice a lui Adolf Hitler. Hitler nu i-a permis niciodată să fie văzută în public cu el sau să-l însoțească la Berlin. Drept rezultat, foarte puțini germani știau de existența amantei Eva Braun.

Nu există dovezi care să arate că relația dintre Adolf Hitler și Eva Braun a fost alta decât una normală, cu excepția faptului că plăcerile pe care ea i le-a oferit lui erau cele ale unei vieți domestice și relaxate, ci nu erotism.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr

Împotriva ordinelor sale, Eva Braun s-a alăturat lui Adolf Hitler la Berlin în aprilie 1945. În ciuda invazii sovietice iminente, Braun a decis să rămână alături de Hitler. În semn de recunoaștere pentru loialitatea de care a dat dovadă, Hitler a fost de acord să o ia de soție pe Braun. Eva Braun și Adolf Hitler s-au căsătorit în noaptea dintre 28 și 29 aprilie 1945.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr subteran din Berlin la data de 30 aprilie 1945, în timpul invaziei sovietice. Deși există unele speculații în privința morții celor doi, Braun ar fi consumat o capsulă de cianură și Hitler s-a împușcat. Conform dorințelor lui Hitler, ambele cadavre au fost arse și îngropate.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso