Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

Un miliardar caută opt persoane din întreaga lume care vor zbura cu el în spațiu. Totul e gratis

04 Mart. 2021, 12:05
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
04 Mart. 2021, 12:05 // Life //  Realitatea.md

Mogul japonez de modă Yusaku Maezawa, care și-a anunțat prima dată intenția în 2018 de a lua cu el un grup de artiști într-o călătorie de șase zile în jurul Lunii, a declarat marți, că invită publicul să aplice pentru unul din cele opt locuri libere într-o misiune spațială din 2023.

Maezawa a spus că a decis să extindă definiția unui „artist”. Inițial, în 2018, artiștii pentru el însemnau cântăreți, dansatori, pictori și persoane din alte domenii creative tradiționale. Acum, japonezul este deschis să includă oameni din toate sferele sociale, atâtă timp cât aceștia se consideră și se autoclasifică drept artiști, a spus Maezawa.

Site-ul web „Dear Moon”, numele misiunii spațiale ale lui Maezawa, include acum un link în care solicitanții se pot pre-înregistra până pe 14 martie. Înscrierea normală a candidaților însă, va începe din 21 martie.

Vor exista două criterii principale de selecție. Cei ce vor aplica trebuie să fie mereu gata să „își depășească limitele” în contextul în care își părăsesc familiile și activitățile obișnuite pe care le aveau și să „fie niște mebri veritabili ai comunității, mereu gata să își ajute aproapele”.

Cei opt candidați selectați se vor alătura lui Maezawa, care le va acoperi toate cheltuielile necesare. Japonezul susține că nu este exclusă o potențială extindere a echipei. Misiunea „Dear Moon” se va efectua cu racheta masivă „Starship” a SpaceX, care se află încă în primele etape de dezvoltare.

Elon Musk, directorul general și fondatorul SpaceX, a declarat recent, în timpul unui interviu cu Joe Rogan, că se preconizează ca „Starship” să efectueze zboruri regulate până în 2023, chiar dacă industria spațială este renumită pentru proiecte ce depășesc deadline-urile stabilite și cheltuieli mult mai mari față de cele preconizate inițial.

Dacă misiunea va avea succes, echipajul lui Maezawa va fi primul grup de simpli cetățeni care s-ar aventura dincolo de orbita Pământului. Musk a declarat într-un videoclip postat marți, că, călătoriile SpaceX ar putea ajunge mai departe decât oricare dintre misiunile „Apollo” pe care le-a fi desfășurat NASA vreodată.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 15:48
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 15:48 // Societate //  Valentina Buză

Faptul că cimitirul satului Baurci  a fost „minat”, poliția a fost anunțată de către persoane necunoscute. La fața locului a fost trimis un grup al inspectoratului de poliție Ceadîr-Lunga.

Mai mult, potrivit presei locale, au fost implicate forțele de urgență și ambulanțe, precum și angajați ai compartimentului exploziv și tehnic al Centrului Tehnic și Criminalistic al GIP RM.

De asemenea, locul incidentului a fost izolat.

În prezent este în desfășurare o anchetă pentru a stabili toate împrejurările în care s-a produs incidentul.

Realitatea.md amintește că, marți, 18 ianuarie curent, o persoană anonimă a expediat o scrisoare pe adresa electronică a IP Ceadîr-Lunga prin care a anunțat că două instituții din satul Baurci ar fi fost minate.

Ulterior, s-a dovedit că alarma a fost falsă.

În dimineața de 19 ianuarie, organele de drept au fost informate despre „exploatarea” Școlii Profesionale din Ceadîr-Lunga.

Citește și:

FOTO Clădiri „minate” în localitatea Baurci. Autorul scrisorii a amenințat că va „arunca” în aer două instituții

VIDEO O școală profesională din Ceadîr-Lunga, „ridicată” de polițiști și geniști. Ce s-a întâmplat

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală