Curs valutar
 • EUR
  20.7202
  -0.2124%
 • USD
  17.6982
  0.0096%
 • RUB
  0.2436
  0.3695%
 • RON
  4.1871
  -0.172%
 • UAH
  0.6647
  0.4062%

STUDIU! Care este numărul perfect de porții de fructe și legume pe care trebuie să le consumați în fiecare zi

02 Mart. 2021, 12:42
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 12:42 // Life //  Realitatea.md

Cinci este noul tău număr norocos.Un nou studiu publicat de American Heart Association (AHA), ce a analizat datele a două milioane de oameni din întreaga lume, a stabilit că acesta este numărul de porții de fructe și legume pe care trebuie să le consumați în fiecare zi.

Două dintre aceste cinci porții ar trebui să fie fructe, iar celelalte trei ar trebui să se concentreze pe legume, a constatat studiul. „Această combinație oferă cel mai mare beneficiu în ceea ce privește prevenirea bolilor cronice majore și este un raport realizabil”, a declarat autorul principal Dr. Dong Wang, epidemiolog și nutriționist la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital din Boston, într-un comunicat.

Cu toate acestea, au existat diferențe în ceea ce privește beneficiile, în funcție de fructele sau legumele în cauză. „Am constatat, de asemenea, că nu toate fructele și legumele sunt benefice în aceeași măsură, chiar dacă recomandările dietetice actuale tratează în general toate tipurile de fructe și legume, inclusiv legumele cu amidon, sucurile de fructe și cartofii, la fel”, a spus Wang.

Mazărea, porumbul, cartofii și alte legume cu amidon, de exemplu, nu au fost asociate cu un risc redus de deces sau boli cronice specifice. Legumele cu frunze verzi, bogate în beta-caroten și vitamina C, cum ar fi spanacul, salata verde cu frunze și varza, împreună cu morcovii, sun considerabil mai benefice.

Din categoria fructelor, fructele ambalate cu beta-caroten și vitamina C, cum ar fi fructele de pădure și citricele, au contribuit, de asemenea, la reducerea riscului de deces și de boli cronice. Cu toate acestea, sucul de fructe nu a făcut-o. Cercetările anterioare au constatat că fibra din fructele întregi este cheia beneficiilor.

„Totalitatea dovezilor din studiu” ar trebui să convingă profesioniștii din domeniul sănătății să promoveze consumul de mai multe fructe și legume ca strategie dietetică cheie și ca cetățenii să accepte acest lucru ”, au scris dr. Naveed Sattar și dr. Nita Forouhi într-un editorial care va fi publicat în aprilie.

Sattar este profesor la Institutul de Științe Cardiovasculare și Medicale de la Universitatea din Glasgow, iar Forouhi conduce programul de epidemiologie nutrițională al Unității de Epidemiologie MRC de la Universitatea din Cambridge. Niciunul dintre ei nu a fost implicat în noul studiu.

Realitatea Live

28 Sept. 2021, 11:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Sept. 2021, 11:10 // Politica //  Petru Beregoi

Un sondaj comandat de un post de televiziune locală din municipiul Bălți și realizat de IMAS arată că, bălțenii și-l doresc din nou pe fostul primar la cârma orașului, după ce și-a depus mandatul de bunăvoie.

Potrivit sondajului, dacă Renato Usatîi ar intenționa să candideze din nou pentru șefia Primăriei din Bălți, acesta ar acumula 39,4% din numărul total al votanților, fiind favoritul bălțenilor.

După Usatîi, bălțenii au oferit cele mai multe șanse pentru următorii candidați, care o parte și-au anunțat intenția de a candida, iar alții încă nu, fiind doar la nivel zvon. Nicolae Grigorișin (independent) – 6,5%, Alexandr Nesterovschi (PSRM/BCS) – 2,9%, Boris Marcoci (PAS) – 2,9 %, Arina Spătaru (independent) – 2%.

Totodată, 70 la sută dintre bălțeni vor ca Usatîi să candideze din nou la funcția de primar.

Dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul, fără participarea lui Renato Usatîi, sondajul arată că 33,8% ar vota pentru Nicolai Grigorișin, 7,7% pentru Alexandr Nesterovschi, 6,7 – pentru Boris Marcoci, 4,5 – pentru Arina Spătaru, 3,2 – pentru candidatul Partidului Șor, care măcar nici nu a anunțat dacă își va înainta pretendent.

Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda TV Bălți, în perioada 7-24 septembrie, pe un eșantion de 803 respondenți, cu marjă de eroare de +/- 3 la sută.

Amintim că Renato Usatîi și-a dat demisia din funcția de primar al orașului Bălți, în cadrul unei întruniri cu cetățenii în fața primăriei. Intenția a fost anunțată inițial după ce a acumulat un scor modest la alegerile parlamentare anticipate. Anterior, într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, Usatîi s-a declarat mai convins ca niciodată că a luat decizia corectă și din acest motiv i-a invitat pe bălțeni „la raport”.

Comisia Electorală Centrală a stabilit ca, alegeri locale noi urmează să se desfășoare la Bălți la 21 noiembrie curent. Precizăm că, la această dată urmează să se desfășoare alegeri în total în 15 localități.

 

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române