Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Victimele din 7 Aprilie 2009 – comemorate. Apelul comun al organizațiilor

07 Apr. 2021, 11:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
07 Apr. 2021, 11:27 // Actualitate //  Valentina Buză

12 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie – sute de persoane maltratate, reținute și bătute cu cruzime. Nici până în ziua de azi nu au fost pedepsite persoanele vinovate, susține PROMO-LEX într-un comunicat de presă.

Mai multe organizații din Moldova consideră cazul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată.

Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.

Organizațiile semnatare sunt îngrijorate că după 11 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte.

Potrivit Asociației Promo-LEX, organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive.

Organizațiile semnatare condamnă inacțiunea statului de a deferi justiției vinovații de comiterea actelor de tortură și relelor tratamente din cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și ignorarea constantă a victimelor torturii.

E regretabil faptul că sute de victime ale torturii și rudele lor apropiate au rămas traumatizate pe viață și nu au primit nici un suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat. Legea nr. 137 (2017), cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor este ineficientă, fără mecanisme de implementare, iar Comentariul General nr. 3 (2012) al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU împotriva torturii a fost și este ignorat în continuare.

Este inadmisibil ca multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea „toleranței zero” față de tortură rămân a fi neonorate până în prezent. Multiplele recomandări adresate Guvernului Republicii Moldova de către instituțiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, OSCE, ș.a. au fost practic ignorate. Organizațiile semnatare amintesc autorităților că într-un stat de drept justiția este o prioritate. Autoritățile trebuie să-și îndeplinească obligațiile dictate de documentele internaționale în domeniul drepturilor omului pe care le-au semnat, dar și cele naționale menite să asigure tuturor persoanelor drepturi egale.

Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase!

Astfel, se solicită autorităților Republicii Moldova următoarele:

 • Să nu accepte și să nu tolereze impunitatea. Tortura și relele tratamente nu au termen de prescripție pentru societate, dacă ne dorim să construim un stat democratic cu instituții puternice.
 • să PUBLICE informația privind funcționarii publici asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la implicarea în actele tortură și rele tratamente comise în legătură cu evenimentele din aprilie 2009. Tortura sau acuzațiile de tortură constituie o infracțiune gravă, incompatibilă cu orice funcție publică.
 • să demonstreze aplicarea în practică a PRINCIPIULUI toleranței „zero” față de tortură! Nu mai acceptăm declarații goale, care rămân doar pe hârtie!
 • Să IMBUNĂTĂȚEASCĂ legislația și să ia măsuri instituționale necesare pentru eradicarea fenomenului torturii, tratamentului inuman sau degradant și neadmiterea impunității.
 • să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la Reabilitare. Faceți ca acest drept să devină o realitate! Sunt necesare crearea condițiilor pentru reabilitarea efectivă și eficientă a victimelor torturii, cu respectarea prevederilor Comentariului General nr. 3 al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU.
 • să prezinte Scuze publice din partea conducerii Republicii Moldova, față de fiecare cetățean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice și ilegale din aprilie 2009.

Partenerilor de dezvoltare, în special Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor unite, să evalueze nivelul implementarea Rezoluțiilor și recomandările formulate pentru asigurarea unei investigații eficiente, aducerea în fața justiției a celor responsabili și neadmiterea impunității. Nu în ultimul rând, să se asigure că Guvernului Republicii demonstrează angajamentul său real pentru statul de drept și drepturile omului, inclusiv prin consolidarea mecanismelor naționale de prevenire a torturii și a altor trata-mente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Organizațiile semnatare (lista pentru semnare este deschisă)

Amnesty International Moldova

Asociația Promo-LEX

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Sept. 2021, 05:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Banca centrală a Chinei a declarat că trebuie interzise toate tranzacţiile cu monede digitale, în ceea ce reprezintă cea mai recentă rundă de represalii lansate de autorităţi asupra industriei, scrie Bani.md.

Criptomonedele, inclusiv Bitcoin şi Tether, nu reprezintă monede fiduciare şi nu pot circula în interiorul pieţei, spune Banca Populară a Chinei. Astfel, toate tranzacţiile cu monede virtuale – incluzând aici serviciile furnizate rezidenţilor domestici de către exchange-urile străine – reprezintă activităţi financiare ilicite, reiese dintr-o declaraţie a instituţiei.

Bitcoinul a scăzut cu aproape 3% în ultimele 24 de ore. Totodată, Ethereum şi XRP au înregistrat un declin de aproape 7%. Cardano este pe minus cu circa 2%, potrivit datelor agregate de CoinDesk.

Între timp, agenţia chineză de planning economic a subliniat caracterul urgent al eliminării proceselor de minare de criptomonede, măsurile fiind necesare pentru îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon.

O serie de analize realizate de banca centrală olandeză şi MIT arată că o singură tranzacţie cu Bitcoin generează aceeaşi cantitate de deşeuri electrice ca aruncarea la gunoi a două iPhone-uri.

„Estimăm că întreaga reţea de Bitcoin trece anual prin 30 de kilotone metrice de echipament. Numărul se compară cu totalul deşeurilor generate de micile echipamente IT şi telecom într-o ţară ca Olanda”, reiese dintr-un studiu publicat în Resources, Conservation and Recycling.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române