Curs valutar
 • EUR
  19.9217
  0%
 • USD
  19.2760
  0%
 • RUB
  0.3169
  0%
 • RON
  4.0611
  0%
 • UAH
  0.5219
  0%

FOTO, VIDEO Primii roboți „vii” din lume care se pot reproduce independent

30 Nov. 2021, 13:12
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 13:12 // Sci-tech //  Realitatea.md

Oamenii de știință americani care au creat primii „roboți vii” spun că formele de viață, cunoscute sub numele de xenoboți, se pot reproduce independent, într-un mod care nu a mai fost întâlnit până acum la plante sau la animale, informează CNN.

Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis) de la care își iau numele, xenoboții au o dimensiune de sub un milimetru.

Micile entități au fost dezvăluite pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că acestea se pot deplasa, pot lucra în grup și se pot autovindeca.

Acum, oamenii de știință care le-au dezvoltat la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică de la Universitatea Harvard au declarat că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită față de orice se cunoaște la un animal sau plantă. „Am fost uimit de acest lucru”, a declarat Michael Levin, profesor de biologie și director la Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări.

Broaștele au modul lor specific de a se reproduce, cunoscut, dar când eliberezi celulele de restul embrionului și le dai șansa de a-și da seama cum să evolueze într-un mediu nou, nu numai că își dau seama, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca și au găsit, aparent, o nouă modalitate de a se reproduce”, a explicat cercetătorul.

Robot sau organism?

Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în diferite alte tipuri de celule. Pentru a produce xenoboții, cercetătorii au răzuit celule stem vii din embrioni de broaște și le-au lăsat să incubeze. În această tehnică nu este implicată nicio manipulare a genelor.

Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu e vorba din ce este făcut un robot, ci ceea ce face. Acesta are menirea să acționeze în numele oamenilor”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică și robotică, expert la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului. „Din această perspectivă este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broaște nemodificate genetic”.

Bongard a spus că au descoperit că xenoboții, care au fost inițial în formă de sferă și făcuți din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. Dar s-a întâmplat rar și numai în circumstanțe specifice. Xenoboții au folosit „replicare cinetică” – un proces despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi, a spus Bongard.

Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, cercetătorii au testat apoi miliarde de forme ale corpului pentru a face xenoboții mai eficienți la acest tip de replicare. Supercomputerul folosit de oamenii de știință a propus o formă de „C” care semăna cu Pac-Man, cunoscutul joc video din anii 1980. Ei au descoperit că un xenobot a reușit astfel să găsească celule stem minuscule într-un vas Petri, să adune sute dintre acestea în „gura” sa și, câteva zile mai târziu, mănunchiul de celule adunat s-a transformat într-un nou xenobot.

„Inteligența artificială nu a programat aceste mașini în modul în care ne gândim de obicei la scrierea codului. A modelat și sculptat și a creat această formă Pac-Man”, a spus Bongard. Forma este, în esență, programul. Forma influențează modul în care xenoboții se comportă pentru a amplifica acest proces incredibil de surprinzător”.

Tehnologie incipientă care ar putea stârni îngrijorare

Xenoboții reprezintă o tehnologie foarte nouă, incipientă – gândiți-vă la un computer din anii 1940 – și nu au încă aplicații practice. Cu toate acestea, această combinație de biologie moleculară și inteligență artificială ar putea fi utilizată într-o serie de misiuni în organismul uman și în mediu, potrivit cercetătorilor. Aceasta poate include lucruri precum colectarea microplasticelor din oceane sau folosirea în medicina regenerativă.

În timp ce perspectiva biotehnologiei auto-replicabile ar putea stârni îngrijorare, cercetătorii spun că aceste adevărate mașini vii sunt produse și păstrate doar în laborator și sunt ușor de neutralizat, deoarece sunt biodegradabile și reglementate de experți în etică.

Cercetarea a fost finanțată parțial de Defense Advanced Research Projects Agency, o agenție federală americană care supraveghează dezvoltarea tehnologiei pentru uz militar.

Există multe lucruri care ar fi posibile dacă vrem să profităm de acest tip de tehnologie și de capacitatea celulelor de a rezolva probleme”, a spus Bongard.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul științific evaluat de colegi PNAS.

Xenoboţii, forme de viaţă complet noi

Primii „roboţi vii”, capabili să se autorepare, au fost creaţi pornind de la celule stem de broască de cercetătorii americani, iar noile maşinării biologice pot fi folosite în domenii diverse, de la eliminarea deşeurilor radioactive la colectarea plasticului din oceane şi în medicină, potrivit CNN.

Numiţi xenoboţi, după numele speciei africane de broască folosite pentru a-i crea, roboţii au dimensiuni de sub un milimetru, fiind suficient de mici pentru a călători în corpul uman. Se pot deplasa, pot înota, pot supravieţui mai multe săptămâni fără hrană şi se asociază în grupuri pentru a lucra.

Sunt „forme de viaţă complet noi”, spun specialiştii de la Universitatea din Vermont, care au realizat xenoboţii în colaborare cu Universitatea Tufts, a relatat CNN.

Celulele stem sunt nespecializate şi au capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri de celule. Cele care au stat la baza xenoboţilor au fost colectate de la embrioni de broască, cultivate în laborator, tăiate şi modelate în anumite tipare concepute de un supercomputer – forme care „nu au mai fost văzute niciodată în natură”, se arată în comunicatul emis de Universitatea din Vermont.

Ulterior, celulele au început să se dezvolte independent – celule epiteliale s-au unit pentru a forma structura, iar celule musculare cardiace vii le-au permis să se deplaseze singuri. Xenoboţii au şi capacitatea de a se autovindeca.

Organisme programabile care trăiesc puțin mai mult de o săptămână

Cercetătorii de la Universitatea din Vermont spun că aceştia nu sunt nici roboţi tradiţionali, nici o specie cunoscută de animale, „sunt o nouă clasă de organisme vii, programabile”.

Concret, xenoboţii arată ca nişte mici entități mişcătoare de culoare roz, nuanţa fiind aleasă în mod deliberat, pentru că pot fi folosiţi ca maşinării biologice. Unii au găuri în mijloc, putând fi folosiţi ca mijloc de transport pentru medicamente, mai scrie sursa citată de Mediafax.

Roboţii tradiţionali se degradează în timp şi afectează mediul, pe când xenoboţii sunt prietenoşi cu mediul şi mai siguri pentru corpul uman.

Aceştia pot fi folosiţi pentru a curăţa deşeuri radioactive, a colecta plastic din oceane, a transporta medicamente în corpul uman sau a curăţa arterele de plăci ateromatoase.

De asemenea, pot fi folosiţi pentru a ajuta cercetătorii să obţină mai multe informaţii din biologia celulară, pentru studii privind sănătatea umană – defecte congenitale, traumatisme, maladii degenerative etc. – şi longevitatea.

Organismele vin cu propria sursă de hrană, depozite de proteine sau lipide, trăiesc puţin mai mult de o săptămână şi nu se pot reproduce, nici evolua, mai spun cercetătorii, dorind astfel să înlăture eventualele îngrijorări în acest sens.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
12 Aug. 2022, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
12 Aug. 2022, 22:56 // Politica //  Ursu Ana

Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol. Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa.

Declararea stării de secetă, care implică acţiuni la nivel local care ar putea merge până la restricţii privind utilizarea apei, a fost declarată pentru prima dată după anul 2018. Măsura intervine în toiul unui val de căldură care afectează Marea Britanie, al doilea din această vară înregistrat într-o ţară neobişnuită cu temperaturi ridicate, scrie politik.md.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa acestor episoade va creşte, la fel ca şi durata şi intensitatea lor, sub efectul încălzirii globale. O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri şi vizează toată zona sudică a Angliei şi o parte din Ţara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Chiar dacă recordul absolut, de 40,3 grade Celsius, stabilit la 20 iulie, nu va fi egalat, vineri sunt aşteptate temperaturi de până la 35 de grade Celsius, şi chiar de 36 de grade Celsius, în acest weekend.

„Aprovizionarea cu apă este sigură”, au declarat ministerul şi agenţia pentru Mediu într-un comunicat, precizând că autorităţile fac apel la companiile de apă să „continue planificarea preventivă pentru a proteja rezervele critice în cazul unei toamne aride”.

„Facem apel la toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o utilizează în această perioadă excepţional de secetoasă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw. „Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată pentru perioadele călduroase, însă vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia, în special impactul asupra agricultorilor şi asupra mediului, şi, dacă va fi necesar, vom lua măsuri suplimentare”, a spus secretarul de stat responsabil pentru Apă, Steve Double.

Regatul Unit a cunoscut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în unele regiuni şi primul semestru cel mai arid înregistrat după anul 1976. Situaţia este de aşa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situaţie fără precedent. Incendiile de vegetaţie sunt în creştere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din ţară, gazonul în mod obişnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală